Kazickų šeimos fondas toliau remia Pasvalio dekanato „Caritą“

Pasvalio dekanato „Carito“ narės ir svečiai susitiko su Kazickų šeimos fondo Niujorko biuro direktore Neila Baumiliene (pirmoje eilėje antra iš kairės). Autoriaus nuotr.

Praėjusio penktadienio popietę Pasvalio dekanato „Caritas“ sulaukė garbios viešnios – iš JAV atvykusios Kazickų šeimos fondo Niujorko biuro direktorės Neilos Baumilienės. Fondas jau septintus metus finansiškai remia Pasvalio „Caritą“ pagal tęstinį projektą.

Likus kelioms minutėms iki numatyto susitikimo, jaukiose „Carito“ patalpose (Nepriklausomybės g. 2), pakalbinome jau aštuntus metus šios labdaringos katalikiškos organizacijos Pasvalio skyriui vadovaujančią gydytoją Ireną Cucėnienę. Pirmiausia pašnekovė pasidžiaugė altruistine, aktyvia „Caritas“ savanorių veikla. Jų gretose – per 30 pasvaliečių. „Carito“ veikla daugialypė. Organizacijos savanorės dirba priešais „Caritą“ įsikūrusiame labdaros punkte (Vytauto Didžiojo a. 6). 2022 m. vasario 24-ąją prasidėjus Rusijos karinei agresijai prieš Ukrainą, Pasvalyje ir kitose rajono vietose apsigyveno karo pabėgėlių. Jiems buvo suteikta parama mūsų krašto gyventojų paaukotais drabužiais, avalyne, reikalingais buities reikmenimis. 

Pasvalio dekanato „Carito“ vadovė I. Cucėnienė minėjo, kad pastaraisiais metais į labdaros punktą vis dažniau užsuka ir mūsų rajono gyventojų. „Carito“ savanorės minėtame punkte dirba pirmadieniais ir penktadieniais nuo 11 iki 13 val. 

„Carito“ moterys kilnią bendrystės misiją toliau tęsia Pasvalio ligoninėje. Pirmadieniais ir penktadieniais savanores dažniausiai galima sutikti Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje. Pašnekovė sakė, kad nemažai skyriaus pacientų jaučia šilto, atviro pašnekesio poreikį. Tad šią spragą padeda užpildyti „Carito“ savanorės. Ne veltui liaudies išmintis byloja, kad nuoširdžiai ištartas atjautos žodis kartais padeda labiau nei vaistai. Be „Carito“ savanorių taip pat neįsivaizduojama Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijai priklausančios labdaros valgyklos veikla. 

I. Cucėnienė sakė, kad bėgant metams „Carito“ misija keičiasi. Jei pirmajame Nepriklausomybės atkūrimo dešimtmetyje didžiausias dėmesys buvo skiriamas materialinei gyventojų šalpai, tai dabar – gerosios naujienos sklaidai, bendrystei skatinti. 

Pasakodama apie „Carito“ veiklą, I. Cucėnienė atkreipė dėmesį, kad nemaža dalis gyventojų mano, jog labdaringai organizacijai taip pat priklauso to paties pastato pirmajame aukšte įsikūręs Vaikų dienos centras. Iš tikro šios vaikų užimtumo įstaigos steigėjas yra Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapija. „Tačiau didelės painiavos nematau. Sakoma, kad kiekvienas parapijietis yra ir karitietis, privalantis daryti gerus darbus. Tik džiaugtis reikia, kad kuo daugiau būtų tokia veikla užsiimančių žmonių“, – svarstė I. Cucėnienė. 

Nuo spalio 6-osios „Caritas“ įmonėms, organizacijoms, privatiems asmenims labdaros punkte dalins vadinamuosius tuščius „dosnumo krepšelius“. Negendančių produktų pripildytus „dosnumo krepšelius“ „Carito“ savanorės išdalins vargstantiesiems. Apie šią akciją bus paskelbtas atskiras informacinis pranešimas. 

Fondas veikia JAV ir Lietuvoje 

Kazickų šeimos fondas nuo 1998 m. veikia JAV Niujorko mieste, o nuo 1999-ųjų – Lietuvoje. Fondą įsteigė žymus verslininkas ir filantropas, mecenatas dr. Juozas Kazickas (1918–2014) kartu su žmona Aleksandra. 

Fondo valdybos nariai yra Kazickų šeimos atstovai. Valdybos pirmininke ir fondo prezidente išrinkta J. ir A. Kazickų dukra, JAV gyvenanti žurnalistė Jūratė Kazickaitė. 

Kazickų šeimos fondas paramą teikia tik juridiniams asmenims, turintiems labdaros gavėjo statusą. 

Prieš sėdant prie stalo su Pasvalio „Carito“ savanorėmis, N. Baumilienė mielai sutiko keletą minučių skirti pokalbiui su „Darbo“ žurnalistu. Kaune gimusi ir augusi, N. Baumilienė Vytauto Didžiojo universitete baigė etnografijos studijas. 1997 m. kartu su vyru išvyko į Niujorką. Ten susipažino su Kazickais. „Dievas davė, kad būtume kaimynais“, – šypsodamasi kalbėjo viešnia. Niujorke veikia nemaža lietuvių bendruomenė. N. Baumilienė padėjo kurti šeštadieninę lituanistinę mokyklą. Ji pavadinta Aleksandros Kazickienės vardu. Jai mirus, Kazickų šeimos atstovai pakvietė N. Baumilienę padirbėti fonde ir ji tapo Niujorko biuro direktore. 

Kazickų šeimos fondas remia apie šimtą įvairių organizacijų, iš jų maždaug pusė – Lietuvoje. Vienos fondo finansuojamos programos „Jaunimas gali“ vadovas yra Pumpėnų bendruomenės pirmininkas Arminas Vareika. N. Baumilienė minėjo, kad iš viso per metus Kazickų fondas išdalina apie milijoną dolerių paramos. 

Baigdama pokalbį N. Baumilienė tvirtino, kad jai tenka maloni ir atsakinga misija toliau tęsti dr. J. Kazicko pradėtą bendradarbiavimą su Pasvalio dekanato „Caritu“ ir kitomis labdaringomis organizacijomis. Kazickų šeimos fondo Niujorko biuro direktorė į Pasvalį atvyksta maždaug kartą per dvejus metus.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.