Faktai, kurių niekada negirdėjote apie fejerverkus

Nors fejerverkų šou dangų nuspalvina kiekvienais metais, tikrai ne kiekvienas iš mūsų žinome pakankamai įdomių detalių apie fejerverkus.

1. FEJERVERKAI IŠ PRADŽIŲ BUVO APEIGINIAI

Senovės Kinijoje, kai buvo sukurti pirmieji fejerverkai, jie nebuvo naudojami šventėms pažymėti. Vietoj to fejerverkai buvo naudojami kaip dvasinių apeigų ir ritualų dalis. Dar anksčiau bambukinės „petardos“ buvo naudojamos siekiant dideliais garsais atbaidyti piktąsias dvasias – ši tradicija vis dar taikoma per kinų Naujuosius metus.

2. FEJERVERKAI BUVO IŠRASTI „ATSITIKTINAI“

Iš tikrųjų fejerverkai pirmiausia net nebuvo sukurti dvasinėms apeigoms. Legenda byloja, kad senovės Kinijoje vienas virėjas išrado ankstyviausią fejerverko formą, kai atsitiktinai sumaišė tris tuo metu virtuvėje įprastus ingredientus: kalio nitratą (salietrą, naudojamą mėsai sūdyti), medžio anglį ir sierą, ir uždegė mišinį. Gautos kibirkštys, spalvos ir efektai pradėjo kelią link šiandien mums žinomų fejerverkų sukūrimo.

3. ANKSTYVIEJI FEJERVERKAI BUVO BAMBUKO STIEBAI

Senovės Kinijoje žmonės juos mėtydavo į ugnį, kad sukeltų garsų sprogimą. Vėliau popieriniai cilindrai buvo pripildomi šaunamaisiais milteliais, kad būtų pasiektas toks pat efektas.

4. BRANGIAUSIAS FEJERVERKAS KAINAVO 12 000 000 EURŲ

Brangiausias užregistruotas fejerverkų šou buvo surengtas Kuveito Konstitucijos ratifikavimo 50-ųjų metinių proga. Šį šou sudarė didžiulis 77 282 fejerverkų kiekis.

5. FEJERVERKAI UŽLEIDO VIETĄ SPROGSTAMIESIEMS GINKLAMS

Daugelis žmonių mano, kad fejerverkai buvo išrasti vėliau nei šaunamieji milteliai, tačiau iš tikrųjų buvo atvirkščiai. Anglų mokslininkas Rodžeris Bekonas atrado šaunamuosius miltelius, kai nustatė, kad salietra yra sprogstamasis fejerverko elementas. Savo atradimus jis užrašė šifru, kad uždelstų atradimą, dėl kurio prasidėjo žiauresni karai.

6. FEJERVERKAI JUNGTINĖJE KARALYSTĖJE DEBIUTAVO PER KARALIŠKĄSIAS VESTUVES

Karalius Henrikas VII ir Elžbieta Jorkietė savo santuoką 1486 m. atšventė surengdami viduramžių fejerverkų šou, pirmąjį tokio pobūdžio Jungtinėje Karalystėje. Šiandien vestuviniai fejerverkai yra populiarus, jaudinantis daugelio vestuvių pobūvių priedas.

7. „ANGLIJOS UGNIES MEISTRAS“ YRA KARALIŠKASIS FEJERVERKŲ GAMINTOJAS

Po Henriko VIII vestuvių Anglijos karališkoji šeima ir toliau mėgavosi fejerverkais, ypač karalienė Elžbieta I, kuri paskyrė karališką pareigybę geriausiam fejerverkų gamintojui šalyje: „Anglijos ugnies meistras“.

8. DIDŽIAUSIĄ KADA NORS SURENGTĄ FEJERVERKŲ ŠOU SUDARĖ 810 904 FEJERVERKAI

2016 m. Naujųjų metų fejerverkų šou, kurį sukūrė Iglesia Ni Cristo Filipinuose, buvo didžiausias kada nors užfiksuotas fejerverkų šou, trukęs ilgiau nei valandą.

9. JAV PARLAMENTO RŪMUOSE VIS DAR TIKRINAMA, AR JUOSE NĖRA SPROGMENŲ

Kiekvieną lapkritį, prieš didžiąją šventę, JAV Parlamento rūmus tikrina apsaugos darbuotojai, ar juose nėra paslėptų sprogmenų arba teroristų. Nors dabar, kai taikomos griežtesnės kovos su terorizmu priemonės, tai daugiau paprotys nei rimta atsargumo priemonė.

10. FEJERVERKAI YRA ATSAKINGI UŽ POSAKĮ „DRĖGNA SKEVELDRA“

Drėgna skeveldra – tai cilindro formos popierinis sprogmuo su sprogdikliu, kuris veikia kaip savotiškas fejerverkas. Jei jis sudrėksta, jis neįsiliepsnoja ir nesprogsta, todėl šis posakis vartojamas nusivylimui apibūdinti.

11. ATSISAKYMAS ŠVĘSTI UGNIES NAKTĮ KADAISE BUVO NETEISĖTAS

Iki 1959 m. Jungtinėje Karalystėje buvo draudžiama atsisakyti švęsti šią istorinę dieną. Vienintelė įstaiga, kuriai buvo taikoma išimtis, buvo Švento Petro mokykla Jorke, kurioje mokėsi Guy Fawkesas.

12. ROMĖNIŠKŲ ŽVAKIŲ FEJERVERKAI YRA BAUGINANČIOS KILMĖS

Kai Neronas buvo senovės Romos imperatorius, krikščionys buvo kaltinami dėl Didžiojo Romos gaisro priežasties ir nepakankamo reagavimo į jį. Už bausmę imperatorius liepė krikščionis pririšti prie aukštų kuolų viršūnių rūmų soduose ir aptepti įvairiomis degiomis medžiagomis, pavyzdžiui, aliejumi ir smala, o paskui padegti. Laimei, šiandien Romėniškų žvakių fejerverkas yra daug mažiau siaubingas!

13. KOTRYNOS RATO FEJERVERKAS TAIP PAT TURI ŠIURPIĄ ISTORIJĄ

Kotrynos rato fejerverko pavadinimas taip pat kilęs iš smurtinio atvejo. Fejerverkas pavadintas šventosios Kotrynos Aleksandrietės, kuri buvo nuteista mirti „laužant ratu“, vardu – tai skausminga mirtis, kai kaltinamajam mediniu ratu su stipinais jėga sulaužomi kaulai. Kai šventoji Kotryna palietė ratą, jis subyrėjo į gabalus.

14. „DISNEY“ YRA DIDŽIAUSIAS FEJERVERKŲ VARTOTOJAS PASAULYJE

Volto Disnėjaus kompanija kasmet išleidžia neįtikėtinai daug pinigų fejerverkams, kuriuos rengia daugybėje Disneilendo kurortų visame pasaulyje. Ši kompanija išleidžia neįtikėtinai daug – apytiksliai 50 mln. JAV dolerių.

15. FEJERVERKAI JAPONŲ KALBA VADINAMI „HANABI“

„Hanabi“ reiškia „ugnies gėlė“. Fejerverkai taip pat vadinami „havai fişek“ turkų kalba, kas reiškia „oro spragėsiai“.

16. FEJERVERKAI NE VISUR YRA LEGALŪS

Iš tikrųjų Airijoje, Argentinoje, Australijoje, Čilėje ir Kolumbijoje visiškai uždrausta juos pardavinėti plačiajai visuomenei. Žmonės, piktnaudžiaujantys fejerverkais ir bandantys pasigaminti pavojingus naminius fejerverkus, nulemia dar griežtesnius jų pardavimui taikomus apribojimus, kad žmonėms nekiltų pavojus stipriai nukentėti.

17. FEJERVERKAI NE VISADA BUVO TOKIE SPALVINGI

Iš pradžių juos sudarė tik oranžinės kibirkščių liepsnos. Po to, kai fejerverkai buvo atgabenti į Europą, italai pradėjo eksperimentuoti su jais, pridėdami įvairių cheminių medžiagų, pavyzdžiui, bario chloratų, vario, stroncio ir natrio. Taip atsirado įvairių spalvų efektų. Dabar fejerverkų galima įsigyti įvairiausių spalvų.

18. RYŠKI TAMSIAI MĖLYNA SPALVA YRA SUNKIAUSIAI PASIEKIAMA SPALVA GAMINANT FEJERVERKUS

Nepaisant daugelį metų trunkančių eksperimentų, pirotechnikai nesugebėjo atkurti šios spalvos.

19. KOVTAPYROERGASOIFOBIJA

Tai pavadinimas, kuriuo vadinama neracionali fejerverkų baimė.

20. ELVIS PRESLIS KASMET RENGDAVO FEJERVERKŲ KARĄ

Elvis Preslis mėgo fejerverkus ir kasmet rengdavo fejerverkų žaidimą „Karas“, kuriame dvi komandos šaudė fejerverkus viena į kitą iš abiejų prerijos pusių už Gracelando (JAV). Buvo žinoma, kad žaidėjai dėvėjo „skraidymo kostiumus, lenktyninius šalmus, akinius ir skudurus“, kad apsisaugotų nuo sprogmenų.

21. FEJERVERKAI AMERIKOJE DEBIUTAVO 1777 M. LIEPOS 4 D.

Pensilvanijos vakariniame laikraštyje jie buvo aprašyti kaip „didingas fejerverkų šou (prasidėjęs ir pasibaigęs trylika raketų) Bendruomenių rūmuose, o miestas buvo gražiai apšviestas“. Nuo tada jie tapo nuolatine JAV Nepriklausomybės dienos dalimi.

22. FEJERVERKAI GALI KEISTI SPALVĄ ORE

Žvaigždės, kurios sprogsta iš pagrindinio fejerverko efekto, gali būti padengtos keliais skirtingų metalų druskų sluoksniais, todėl perdegus vienam sluoksniui atsiranda nauja spalva.

23. DIDŽIAUSIAS PAVIENIS FEJERVERKAS SVĖRĖ BEVEIK TRIS TONAS

2020 m. vasario mėn. paleistas didžiausias kada nors sukurtas fejerverkas Kolorado žiemos karnavalo proga iššovė 480 kilometrų per valandą greičiu.

24. FEJERVERKAI NAUDOJAMI NE TIK NAUJŲJŲ METŲ IŠVAKARĖSE

Be fejerverkų nakties, kinų Naujųjų metų ir Nepriklausomybės dienos, fejerverkais mėgaujamasi per Diwali ir Prancūzijoje švenčiant Bastilijos paėmimo dieną.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.