Krepšinio karštinė Lietuvoje: nacionalinės rinktinės kelionė į viršūnę

Nuotrauka PexelsPixabay

Lietuvoje plėtojama daugiau nei šimtas įvairių sporto šakų. Džiaugiamės, kad būdami tokie maži (palyginti su pasauliniu mastu) galime pasigirti gerais sportininkais, garsinančiais mūsų vardą įvairiose sporto šakose. Galbūt mažiau Lietuvos žmonių ir į klausimą – kokia sporto šaka populiariausia Lietuvoje? Atsakymas yra vienareikšmis – krepšinis! Šiame straipsnyje žvilgtelsime krepšinio pradžią Lietuvoje ir visus didžiausius atliktus pasiekimus per pastaruosius metus.

Krepšinis Lietuvoje

Krepšinis, „antroji Lietuvos religija“, pritraukia daugiausiai žiūrovų prie arenų ir televizijos ekranų. Kiti sporto žaidimai net neprilygsta. Lietuvos rinktinės rungtynės čempionatuose yra žiūrimiausios. Kasmet vyksta po čempionatą: kas dvejus metus – Europos čempionatas (Eurobasket), kartą per ketverius metus – pasaulio čempionatas ir olimpinių žaidynių krepšinio turnyras. Su keliomis išimtimis per pastaruosius 20 metų Lietuvai pavyko patekti į visus juos, todėl tauta retai kada lieka be šių ją vienijančių renginių kiekvieną vasarą ar rugsėjo pradžioje. Nuo rudens iki pavasario vyksta krepšinio klubų sezonas. Labiausiai sekamos dvi komandos –Vilniaus rytas ir Kauno Žalgiris. Šios komandos, atstovaujančios dviem didžiausiems Lietuvos miestams, yra didžiausios varžovės (bent jau jų sirgaliai) ir abi žaidžia daugybėje turnyrų: Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), Baltijos krepšinio lygoje (BBL), Lietuvos krepšinio taurės turnyre. Priklausomai nuo sezono, viena arba abi šios komandos taip pat rungtyniauja Eurolygoje – prestižiškiausioje lygoje, kurioje dėl titulo kovoja turtingiausios daugelio Europos šalių komandos.

Pastaruoju metu prie Lietuvos klubinio krepšinio duopolijos prisijungė trečiojo pagal dydį miesto Klaipėdos Neptūno komanda ir Panevėžio Lietkabelis. Šioms komandoms vietiniuose turnyruose pavyko užimti antrąsias vietas, tačiau pirmosios vietos joms dar neteko užimti. Žalgiris ir Rytas, kurių biudžetai nesiekia 10 mln. eurų per metus, paprastai pasiekia puikių rezultatų: Žalgiris 1999 m. netgi tapo Eurolygos čempionu, o Rytas laimėjo kitus tarptautinius trofėjus.

Lietuvos krepšinio istorija

Krepšinį į Lietuvą dar XX a. trečiajame dešimtmetyje parsitempė Pranas Lubinas, lietuvių emigrantas, grįžęs į tėvynę iš Amerikos. Jam būnant treneriu, Lietuva 1937 ir 1939 m. tapo Europos čempione. 1940 m. sovietų okupacija sužlugdė planą 1941 m. Europos čempionatą surengti Lietuvoje ir išbraukė Lietuvos rinktinę iš krepšinio geografijos. Nepaisant liūdnų politinių įvykių, krepšinis Lietuvoje išliko populiarus. Aštuntajame dešimtmetyje pusė Sovietų Sąjungos krepšinio rinktinės narių buvo etniniai lietuviai. Kauno Žalgirio ir Maskvos CSKA komandų kovos buvo laikomos lietuvių ir rusų mūšiais, todėl buvo labai svarbios. 

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, jos krepšinio rinktinė tapo geriausia reklama užsienyje. Geriausi Lietuvos krepšininkai pateko į NBA (pvz., Šarūnas Marčiulionis, Arvydas Sabonis). Daug kitų gerų krepšininkų žaidė Vakarų Europos lygose, nes atotrūkis tarp Europos ir Amerikos krepšinio mažėjo, o atlyginimai Europoje kartais net viršijo NBA atlyginimus. 

1992 m. Barselonos olimpinėse žaidynėse Lietuva pralaimėjo JAV rinktinei daugiau kaip 40 taškų skirtumu. 

1996 m. Atlantos žaidynėse lietuviai sumušė savo pačių rekordą, pelnę 22 taškus (tai buvo geriausias visų laikų bet kurios rinktinės rezultatas). 

2000 m. Sidnėjuje lietuviai pralaimėjo vos 2 taškais, nes JAV NBA žvaigždės vos išvengė pralaimėjimo pusfinalyje. Tai, kas buvo neišvengiama, įvyko 2004 m. Atėnuose, kai lietuviai tapo pirmąja Europos komanda, įveikusia JAV, ir tai reiškė visiško Amerikos krepšinio dominavimo pabaigą.

2011 m. Lietuvoje vyko Europos krepšinio čempionatas, kuris sukėlė didelį ažiotažą. Čempionatui buvo skirta daugybė reklaminių triukų ir pagerbimų, įskaitant oratoriją, natūralaus dydžio krepšininko statulą iš gyvų gėlių, teminėmis spalvomis nudažytas šiukšliadėžes ir Vilniaus televizijos bokšto restoraną, paverstą „didžiausiu pasaulyje krepšinio tinklu“, kuris tamsoje švietė aukštai virš miesto.

Lietuvos krepšininkai tebėra vieninteliai Lietuvos profesionalūs sportininkai, uždirbantys milijonus eurų per sezoną.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.