Per Jurgines pristatytas Namišių herbas ir vėliava

Namišiuose – tradicinė Jurginių šventė, prasidėjusi Saločių Šv. Juozapo bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas Nerijus Papirtis, per pamokslą skatinęs tarpusavio bendrystę ir raginęs vieniems nuo kitų neatsitverti abejingumo sienomis.

Prie Namišių vėliavos (iš dešinės) kultūrinių veiklų koordinatorė ir organizatorė Eglė Vegytė-Anilionė,
bendruomenės pirmininkė Aušra Šamelienė, seniūnas Kęstutis Valantonis, pavaduotoja Simona Valantonienė, rajono meras Gintautas Gegužinskas.
Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Sekmadienį per Jurgines buvo palaiminta Namišių seniūnijos vėliava ir herbas.

Seniūno pavaduotoja Simona Valantonienė priminė, kaip prieš metus buvo pateiktas prašymas, o gruodį prezidentas Gitanas Nausėda Namišių herbą patvirtino. 

– Namišių seniūnijos herbą sukūrė dailininkas Arvydas Každailis. Nuomones teikė ir mūsų gyventojai, ir Heraldikos komisija, – atskleidžia pavaduotoja. 

Mažasis namišietis Jurgis Griauzdė su tėveliais Julija ir Juozu. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Herbe vaizduojami linai atspindi linininkystės tradiciją, nors dabar labai mažai kas juos augina. Taigi sidabriniame lauke linai juodais stiebais ir mėlynais spurgeliais. Anksčiau mūsų laukai taip ir mėlynuodavo. Šiandien tai primena, jog Namišiai nuo seno – ūkininkų, žemdirbių kraštas, o jaunimas tęsia senelių tradicijas. 

Auksinis raktas simbolizuoja Jurgines, Jorę, žemės atrakinimą, o juodas laukas – paprastą žemę, užauginančią derlių. 

Vaškų krašto vaikai – apie Jurginių papročius. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Herbą ir vėliavą palaiminusiam klebonui Nerijui Papirčiui bei kitiems svečiams įteiktas taip pat simbolinis žemę atrakinantis raktas, kurį pagamino Neįgaliųjų draugijos kūrėjas Vidmantas Bručas. 

– Man, kaip agronomui, džiugu, fantastiška, jog pagerbiate žemę ir derlių, kad turėtume valgyti, – rajono meras Gintautas Gegužinskas Namišių seniūnui Kęstučiui Valantoniui įteikė laikrodį. 

Beje, tai irgi savotiškas simbolis, nes ūkininkams laikas ypač brangus, o prie gyvuliukų – dar ir labai tikslus… 

Koncertuoja Namišių „Gaspadoriai“. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pasvalio kultūros centro direktorius Robertas Lavickas pastebėjo, kad dažnas miestelis ir kaimas turi savo tradicinę šventę, o Namišiai, senas ūkininkų kraštas, Jurgines. 

– Tačiau Namišių seniūnija – jauniausia, įkurta tik 1998-ųjų liepos 14-ąją, tad šią vasarą 25 metai, – priminė seniūnas Kęstutis Valantonis. 

Verba palaiminami naminiai gyvuliukai. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Jurgines apdainuoja, pasakojimais apipina folkloro kolektyvai – Namišių „Gaspadoriai“, Vaškų „Kor’s“ ir „Bitinėl’s“, Raubonių „Tatula“, svečiai iš Kirnaičių, Velžio, Raseinių, Vilniaus. 

Namišių parke – tradicinės Jurginės. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Jurginės, Jorė – senovės lietuvių pavasario žalumos, jaunimo, žemdirbių, arkliaganių šventė. O šventojo Jurgio prašo gero derliaus, apsaugoti gyvulius. Per Jurgines svarbiausias vaišių patiekalas – kiaušiniai ir kiaušinienė, be to, sodinami jurginai. Šią dieną nuo seno vyksta gyvulių, vaismedžių ir vaiskrūmių mugės, jaunimo pasilinksminimai… Namišiuose pasveikintas mažasis Jurgiukas – penkių mėnesių namišietis Jurgis Griauzdė, kuris išvakarėse buvo ir pakrikštytas. Šv. Jurgis krikščionybėje vaizduojamas kaip karys raitelis, nudobiantis slibiną.

Parke, prie ežerėlio – ir plieniniai žirgeliai… Aidos GARASTAITĖS nuotr.
Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.