Rinkiminius pažadus pradėjo įgyvendinti nepradėję naujos kadencijos

Norite tūlam pasvaliečiui sukelti emocijų bangą – ištarkite keturis žodžius – Vytauto Didžiojo aikštės trinkelės. Nors nuo jų paklojimo prabėgo daug laiko, nuo pat pirmų dienų šis Pasvalio senamiesčio elementas tebekelia daugybę aistrų.

Nulaužtais aukštakulnių batų kulnais, išsukiotomis kojomis ir sulaužytomis rankomis paženklinta aikštės dangos istorija seniai virto politinių rietenų objektu. Kai kurie savivaldos rinkimuose dalyvavę politikai net visą savo rinkiminę kampaniją grindė Vytauto Didžiojo aikštės permainomis. 

Nors priešrinkiminiuose debatuose meras pusiau juokais, pusiau rimtai sakė, jog trinkelės čia bus tris šimtus metų, kai kurie kiti valdininkai užsiminė, kad yra galimybė visiem įgrisusią situaciją pakeisti iš esmės. Atrodo, kad šie žodžiai nebuvo tik rinkiminis makaronų kabinimas.

Pirminiai tyrimai jau pradėti 

Tikriausiai ne vienas ketvirtadienį dieną ėjęs Vytauto Didžiojo aikšte pastebėjo ryškiai geltoną striukę vilkintį žmogų, priešais save stumiantį į karučius dideliais ratais panašų prietaisą. Tai – UAB „Gertema“ geoinžinierius Alvydas Karosas, o įtaisas jo rankose – geoosteloskopinis radaras, kuriuo matuojamas paviršinių objektų tankis, gylis ir kiti parametrai. 

Svečias iš Alytuje įsikūrusios įmonės Pasvalyje lankėsi neatsitiktinai. Savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus specialistai mus informavo, kad pradėti Vytauto Didžiojo aikštės rekonstrukcijos darbai, vienas iš kurių – visiems daug nepatogumų keliančių trinkelių šiurkštinimas. 

Kaip aiškino Savivaldybės atstovai, iki šiol tai padaryti trukdė iki pernai metų galiojusi atliktų darbų garantinė sutartis. Pasibaigus jai, imta ieškoti finansinių galimybių atnaujinti centrinės aikštės paklotą. 

„Darbas“ jau rašė apie per Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos ir greta stovinčių namų kiemą einančio kelio ir po juo esančių komunikacijų tvarkymo darbus. Vytauto Didžiojo aikštės trinkelių tvarkymas – dalis šio projekto, kurio bendra vertė – beveik pusė milijono eurų. 

„Pauostyti“ akmenį 

Telefonu kalbintas UAB „Gertema“ direktorius Linas Kavaliauskas sakė, jog tokių projektų, kai reikia šlifuoti jau paklotą akmeninę dangą, nėra daug, tačiau pasitaiko. 

– Kai Lietuvai atsivėrė Europos Sąjungos fondai, visa šalis ėmė masiškai „trinkelizuotis“. Tada ir savivaldybės, ir patys rangovai dar nelabai žinojo, kas kam tinka. Atrodė – bet kokį akmenį paklok ant kelio ir jis stovės amžinai. Akmuo, žinoma, stovės, tik ne visada bus patogu juo einančiam ar važiuojančiam. Teko dirbti keliuose didžiųjų miestų senamiesčiuose, kur mūsų komanda „sušukavo“, sušvelnino akmeninėmis trinkelėmis grįstus takus, – sakė Linas Kavaliauskas. 

Įmonės direktorius pasakojo, jog technologinis procesas nėra paprastas. 

– Iš šalies gali atrodyti, jog atvažiuojam ir su prietaisu, kuris kažkuo panašus į tą, kuriuo šlifuojami mediniai parketai, nudailinam akmenis. Jei taip padarytume be išankstinio pasiruošimo, iš trinkelių liktų tik smėlis. Kiekvienas akmuo turi tam tikras fizikines savybes (jas daugiausia nulemia tai, iš kurios šalies atvežami akmenys), kurių nepaisant galima pridaryti daug bėdos. Todėl prieš pradedant darbus labai svarbu, kaip mes sakome, „pauostyti“ akmenį. Nustatyti, iš kur yra atvežtas, kokio storio, struktūros, kokiame gylyje, koks po juo paklotas. Tik žinant visą šią informaciją, galima nustatyti tinkamą abrazyvinės medžiagos fraciją, šlifavimo slėgį bei intensyvumą, – aiškino UAB „Gertema“ vadovas. 

Vytauto Didžiojo aikštės „švelninimas“ vyks trimis etapais. Pirmasis – dangos tyrimas – jau atliktas. Antrame etape akmeninės trinkelės bus nušlifuotos iki blizgesio, trečiu – danga pašiurkštinta. 

– Darbus atliksime ne visoje aikštėje vienu metu, bet atskiromis dalimis, tad viešoji erdvė nebus visiškai uždaryta nei pėstiesiems, nei automobiliams, – tikina Linas Kavaliauskas. 

Pagal projekto nuostatas, darbus planuojama baigti iki birželio pirmos dienos. 

Belieka tikėtis, kad gera politikų valia nevirs nuvalkiotu posakiu – norėjo kaip geriau, išėjo kaip visada.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.