Kviečiame žiūrėti kandidatų į savivaldybių tarybų narius ir merus diskusijų laidas 

Artėjant kovo 5 d. savivaldybių tarybų ir merų rinkimams Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kviečia rinkėjus žiūrėti specialiąsias rinkimų agitacijos laidas. 

Visų diskusijų laidų įrašus rinkėjai galės peržiūrėti bet kuriuo jiems patogiu metu nuo vasario 24 dienos iki rinkimų agitacijos draudimo laikotarpio pradžios – kovo 5 d. 00.00 val. Prasidėjus rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiui, diskusijų laidų transliavimas bus sustabdytas. 

Kandidatų į savivaldybių tarybas ir merus diskusijų laidos VRK svetainėje publikuojamos čia – https://rinkimai2023.lt/  

Kol laidos bus publikuojamos, kandidatai ir rinkėjai jomis galės dalintis socialiniuose tinkluose. 

Užtikrinant kandidatų lygiateisiškumą, laidose buvo pakviesti dalyvauti visose 60-yje Lietuvos savivaldybių kandidatuojantys į merus asmenys ir politinių organizacijų, iškėlusių kandidatų sąrašus daugiamandatėje rinkimų apygardoje, atstovai. 

Kandidatai ir kandidatų sąrašų atstovai diskutavo vedėjo pasiūlytomis temomis, susijusiomis su atitinkamos savivaldybės, kurioje kandidatuojama, aktualijomis ir atsakinėjo į vedėjo pateiktus klausimus. Taip pat kandidatams buvo suteikta teisė oponuoti vienas kitam. 

Diskusijų laidos buvo filmuojamos penkiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Utenoje. Toks sprendimas priimtas apskaičiavus atstumus tarp miestų, kad kandidatų kelias iki filmavimo vietos nebūtų neproporcingai tolimas.  

Tais atvejais, kai diskusijų dalyvių būdavo daugiau, negu laidų rengėjai galėjo nufilmuoti vienu metu, buvo sudaromos atskirų laidų filmavimo kandidatų ar kandidatų sąrašų atstovų grupės. Grupės buvo sudarytos tarpusavio rašytiniu susitarimu arba nustatytos burtais – kaip tai numato Rinkimų kodeksas.

Tam, kad būtų užtikrintas maksimalus lygiateisiškumas ir vienoda nufilmuotų laidų kokybė, numatyta, kad visas diskusijų laidas filmuotų vienas paslaugos teikėjas. Toks sprendimas buvo paremtas praėjusių rinkimų patirtimi ir dėl to, kad tų pačių rinkimų kandidatų diskusijų laidos filmavimo ir transliavimo kokybės prasme nesiskirtų. 

VRK yra suinteresuota, kad kandidatų diskusijų laidas pamatytų kuo didesnis rinkėjų skaičius visuose Lietuvos regionuose. Dėl to visos kandidatų laidos publikuojamos didžiausią peržiūrų skaičių turinčiuose Lietuvos interneto portaluose. Taip pat užtikrintas visų laidų ištransliavimas vienu metu ir laidos rodomos visuomenei vienodą laiką. 

Tokiu atveju, jei būtų pasirinkta laidas transliuoti televizijos eteryje, jos nepertraukiamai turėtų būti rodomos daugiau kaip penkias paras, todėl savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, kuriuose registruojamas didžiausias kandidatų skaičius, kandidatų diskusijų laidų transliavimo televizijoje atsisakyta.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.