Pristatytas ir pašventintas naujas Daujėnų ugniagesių automobilis

Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Daujėnų ugniagesių komanda prie naujojo automobilio. Iš kairės: Balys Jankūnas, Gytautas Mazaliauskas, Gintautas Vadapalas, rajono priešgaisrinės tarnybos vadovas Saulius Matickas, Egidijus Šimėnas, Vilmantas Krivickas, Antanas Straževičius, Laimutis Paškevičius, Algirdas Mikalajūnas, komandos vadovas Steponas Vyčas.

Toliau miesteliuose ir kaimuose mažėjant gyventojų, kiekvienos įkurtuvės juose tampa dar labiau matomomis. Nesenai nedidelė, bet jauki ir žmogiškai šilta tokia ceremonija vyko prie Daujėnų gaisrinės. Proga tam buvo svari – pristatyta nauja „Mercedes Benz“ markės ugniagesių gelbėtojų mašina, pasidžiaugta apšiltintomis miestelio gaisrinės patalpomis.

Kalbant apie minėtą „Mercedes Benz“ žodį „naujas“ reikia vadinti tik su išlyga. Mašina yra 1998 metų laidos. Savivaldybės biudžetui ji atsiėjo 39 tūkst. 930 Eur. Per viešųjų pirkimų konkursą ugniagesių automobilis įsigytas iš Vilniuje registruotos UAB „Javitėja“. Iškilmėse dalyvavusi bendrovės direktorė Giedrė Aleksandravičienė sakė, kad mašina pirkta Vokietijoje, o naudoti parengta pagal užsakovo pageidavimus. Jai suteikiama vienerių metų garantija. „Jei automobilis bus kruopščiai prižiūrimas, jis tarnaus ilgai“, – tvirtino G. Aleksandravičienė. Viešnia minėjo, kad iš jos vadovaujamos įmonės autocisterna anksčiau buvo nupirkta Vaškų ugniagesių komandai. 

Daujėnų gaisrinės garaže matėme senutėlį, taip pat „Mercedes Benz“ markės, ugniagesių automobilį. Jį prieš 24 metus, 1999-aisiais, padovanojo prancūzai. Beveik prieš pusę amžiaus, 1974 m., nuo gamyklos konvejerio nuriedėjęs gaisrininkų automobilis dar naudojamas, nors pagal savo amžių tiktų į muziejaus eksponatus. 

Abu automobiliai su dyzeliniais varikliais. Esminis skirtumas tas, kad naujoje mašinoje yra daug elektronikos, tad įvykus gedimui be kvalifikuotų specialistų pagalbos neapsieisi. Prancūzų dovanoto senutėlio mersedeso remontas kur kas paprastesnis, tačiau jis jau leidžia tepalus. Sugedus kuro siurbliui, nežinia, ar dar pavyktų tokį pat gauti, nes jo neįmanoma suremontuoti. 

Miestelio gaisrinės patalpos praėjusiais metais apšiltintos joje dirbančių sumanių ir nagingų ugniagesių gelbėtojų rankomis. Statybinės medžiagos pirktos Savivaldybės biudžeto lėšomis. „Ugniagesių komandose dirba įvairių profesijų žmonių, tačiau visi vyrai nagingi, tad problemų dėl patalpų remonto nekyla“, – džiaugėsi Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos vadovas Saulius Matickas. 

Steponas Vyčas Daujėnų ugniagesių komandai vadovauja jau 32 metus. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Per naujo Daujėnų ugniagesių komandos automobilio pristatymą S. Matickas, dėkodamas Savivaldybės tarybai, administracijai, jos vadovams už rūpestį ir supratingumą, pažymėjo, kad nauja autocisterna yra kur kas patikimesnė. Su ja bus galima greičiau ir efektyviau likviduoti gaisro židinius bei gelbėti žmonių turtą. Vildamasis, kad ir ateityje neišblės Savivaldybės dėmesys miesteliuose įsikūrusioms gaisrinėms, priešgaisrinės tarnybos vadovas S. Matickas užsiminė, kad dabar naujesnio automobilio pirmiausia reikia Pušaloto ugniagesių komandai, kuri važinėja „prieštvaniniu“ sovietiniu GAZ-66. Jis priminė, kad nuo 1999 metų Savivaldybė nupirko 5 mašinas, o dar vieną – kartu su ūkininkais. Du ugniagesių automobiliai kaip labdara gauti iš Prancūzijos ir Norvegijos. Norvegų dovanota „Volvo“ atiteko Joniškėlio ugniagesių komandai. S. Matickui antrindamas Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Antanas Šidagis priminė, kad žmonių sveikata ir gyvybė jokiais pinigais neišmatuojama, tad ugniagesiai gelbėtojai į nelaimės vietas turi skubėti kuo naujesnėmis specialiosiomis transporto priemonėmis. 

Meras G. Gegužinskas minėjo, kad Savivaldybės ribotos finansinės galimybės neleidžia pirkti naujų modernių gaisrinių mašinų. „Neatsimenu nė vieno atvejo, kad, Savivaldybės taryboje svarstant finansinės paramos rajono priešgaisrinei tarnybai klausimus, nuomonės iš esmės būtų išsiskyrusios“, – pasidžiaugė Savivaldybės vadovas. 

Sveikinimo žodį taip pat tarė respublikinės ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Aleksandravičius ir ugniagesių mašiną pardavusios UAB „Javitėja“ direktorė G. Aleksandravičienė. Ji mašinos raktelius įteikė Daujėnų ugniagesių komandos vadovui S. Vyčui.

Naują mašiną pašventino ir saugiai su ja važinėti linkėjo Daujėnų parapiją administruojantis Pasvalio bažnyčios klebonas, dekanas Henrikas Kalpokas. 

Visi sveikinimo kalbas sakiusieji linkėjo, kad daujėniečiams kuo rečiau tektų nauja mašina važiuoti į nelaimės vietas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.