Mentorystė su specialistais: kada ji gali praversti?

Foto Diggity MarketingPixabay

Nepriklausomai nuo to, kuriame karjeros etape esate šiuo metu, mentorystė gali paspartinti asmeninį ir profesinį augimą. Mentoriai tampa patikimais patarėjais ir sektinais pavyzdžiais, kadangi jie buvo panašiose situacijose ir susidūrė su tokiomis pačiomis problemomis. Todėl greičiau rasite atsakymus į dominančius klausimus, kurie prisidės prie visapusiško Jūsų tobulėjimo. Apžvelgsime esmines priežastis, kuo mentorystė gali būti naudinga.

Greitesnis ir kokybiškesnis karjeros vystymo procesas

Jei esate karjeros kryžkelėje ir nežinote kur toliau žengti, mentorius padės apsispręsti. Jis pasidalins savo asmenine patirtimi, užduos reikalingus klausimus, kurie privers pažvelgti į esamą situaciją iš šalies. Todėl objektyviau galėsite įvertinti galimybes, privalumus bei trūkumus pasirinktame karjeros kelyje. 

Mentorystės metu galėsite pagerinti tikslų išsikėlimo ir įgyvendinimo įgūdžius, kurie padės užtikrinti sėkmingą karjerą. Prisiminkite naujametinius tikslus – kiek daug žmonių ryžtasi pokyčiams, tačiau tik labiausiai disciplinos besilaikantys asmenys jų iš tikrųjų pasiekia. Dėl to mentorius padeda nepamesti išsikelto tikslo, veiksmų plano ir sprendimų paieškos. Be to, jis nuolat stebi ir įvertina procesą, ką reikėtų tobulinti bei teikia pasiūlymus.

Taip pat mentorius gali būti naudingas ir tuo atveju, kai tvirtai žinote, ko norite, tačiau nesate tikri, kaip efektyviausiai to pasiekti. Pavyzdžiui, siekiate būti paaukštintas pareigose, tačiau nenumanote, kokių papildomų kompetencijų reikia įgyti. Asmuo, turintis daugiau patirties šioje srityje, suteiks reikšmingos informacijos apie reikiamus įgūdžius bei kaip juos tobulinti. 

Profesinių žinių ir įgūdžių tobulinimas

Informacija pateikiama tradiciniais būdais yra vertinga, tačiau ne visada praktiškai pritaikoma. Gali būti, kad Jūsų domėjimosi sritis reikalauja specifinių žinių, kurias sudėtinga rasti informaciniuose šaltiniuose. Tuo tarpu mentorius gali suteikti reikiamą informaciją arba nurodyti konkrečius šaltinius. Gaudami koncentruotą medžiagą galėsite sutaupyti laiko ir efektyviau gilinti žinias.

Ypač, jei nusprendėte keisti sritį, didelį vaidmenį vaidina profesionalo pagalba. Mentorius padės susigaudyti naujoje sferoje, užakcentuos esminius dalykus ir padės mokytis. Visai nesvarbu, kokioje srityje nusprendėte įgyti žinių – su mentoriumi galima mokytis programavimo, finansų valdymo, marketingo paslapčių ir daugybės kitų dominančių dalykų gerokai efektyviau. 

Asmeninio augimo skatinimas

Dalindamiesi asmeninėmis įžvalgomis su mentoriumi, net nepastebėsite, kaip dažnai užsiimate savirefleksija. Reflektuoti yra itin vertinga, kadangi nagrinėdami savo pasirinkimus gebėsite geriau pažinti save. Tai prisidės ne tik prie pasitikėjimo ugdymo, bet ir prie asmeninio tobulėjimo. 

Pasitikėjimas savo jėgomis lemia gebėjimą ryžtingiau priimti sprendimus. Akivaizdu, kad sprendimų priėmimas yra svarbus tiek asmeniniame, tiek profesiniame kelyje. Jei prieš priimdami sprendimą nuolat klausiate kitų žmonių nuomonės, ilgalaikio darbo su mentoriumi metu išmoksite savarankiškai apsispręsti. Nors priimant pirmus savarankiškus sprendimus gali būti nedrąsu, tačiau mentorius palaikys ir ilgainiui įgysite pasitikėjimą savimi. 

Profesinių pažinčių plėtimas

Pažintys yra itin svarbios bet kuriam profesionalui. Dažnai užtrunka bent kelerius metus užmegzti reikšmingesnių ryšių. Mentorius įprastai turi ne tik didelę teorinių žinių ir praktinių įgūdžių bazę, bet ir didelį pažinčių tinklą savo srityje. Jei esate naujame karjeros kelyje, mentorius yra puikus atskaitos taškas vystyti pažintims su kitais profesionalais. 

Mentoriaus pažinčių tinklas naudingas tais atvejais, kai norite gauti informacijos už mentoriaus kompetencijos ribų. Naudodamasis savo kontaktų sąrašu, jis gali nukreipti konsultacijai pas kitą specialistą, kuris turi Jums reikalingų žinių. Pavyzdžiui, Jūs esate Java programuotojas ir nusprendėte išmokti Python programavimo kalbos, kurios nemoka Jūsų mentorius. Tuomet jis gali parekomenduoti Python kalbos profesionalą, kuris padės atsakyti į iškilusius klausimus. 

Taigi, nesvarbu, ar esate pradedantysis, ar jau pažengęs specialistas, mentorystė gali visapusiškai praturtinti karjerą. Gausite daug naudingų patarimų iš patyrusio profesionalo, tobulinsite profesinius ir asmeninius įgūdžius bei jausite nuolatinį palaikymą iš šalies. Šis vertingas įdirbis su mentoriumi turi išliekamąją vertę, kuri pravers ir tolimesniuose karjeros etapuose.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.