Dujotiekio sprogimo aidas pasiekė žymiausias pasaulio televizijas

Širdies kontūrus primenantis buvusio gaisro epicentras. Lietuvos policijos nuotr.

Apie sausio 13-osios vakare magistraliniame dujotiekyje ties Valakėliais įvykusį sprogimą pranešė amerikiečių CNN, britų BBC, „Sky News“, vokiečių „Deutsche Welle“ ir kiti žymiausi pasaulio televizijos ir radijo transliuotojai.

Aukšto slėgio dujotiekius eksploatuojančios akcinės bendrovės „Amber Grid“ internetiniame tinklalapyje teigiama, kad praėjusio penktadienio vakare įvykusio incidento priežastys paaiškės teisėsaugos institucijų, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) bei „Amber Grid“ ekspertų komisijos tyrimų metu. Preliminariu bendrovės vertinimu, incidentas įvyko dėl techninio pobūdžio priežasčių. Laimė, per dujotiekio sprogimą žmonės nenukentėjo.

„Magistraliniu dujotiekiu dujos perduodamos jas suspaudus itin dideliu slėgiu. Todėl trūkus dujotiekio suvirinimo siūlei ar dėl kitų priežasčių iš jo pradėjus veržtis dujoms, jos virš dujotiekio atidengia žemės ertmę, o grunte esantis žvyras ar skalda gali įžiebti kibirkštį“, – teigiama „Amber Grid“ internetinėje svetainėje. 

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai kartu su Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centro pareigūnais apžiūrėjo įvykio vietą, surinko daiktinius įrodymus. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamos veikos pagal Baudžiamojo kodekso 278 str. 1 d. „Tas, kas netinkamai atliko <…> dujotiekio, naftotiekio, elektros ar ryšių linijų priežiūrą ar remontą, jeigu dėl to buvo <…> padaryta didelės turtinės žalos, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.“

Tuo tarpu buvęs Latvijos gynybos ministras Artis Preibergs šeštadienį socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje siūlė neatmesti ir galimos diversijos atvejo, primindamas pernai vasarą Baltijos jūroje vykusius dujotiekio „Nord Stream“ sprogimus. Juolab kad dujotiekis sprogo per Laisvės gynėjų dieną. 

Buvo paskelbta gyventojų evakuacija 

Valakėlių kaimo gyventojo Rimo Čirvinsko feisbuke pasidalintoje nuotraukoje aiškiai matyti, kad vaizdo stebėjimo kamera užfiksavo tikslų dujotiekio sprogimo laiką – 16 val. 49 min. Po šešių minučių – 16 val. 55 min. – pranešimą bendruoju pagalbos telefonu gavo specialiosios tarnybos.

Ugnis veržėsi per įtrūkusią vamzdžio virinimo siūlę. Mariaus URBOS nuotr.

Vienu pirmųjų nelaimės liudininku tapo iš Pasvalio namo į Meškalaukį važiavęs Savivaldybės mero pavaduotojas Stanislovas Kiudis su žmona. „Jau buvome pravažiavę į Balsių malūną sukantį kelią. Tik pakilus į kalniuką pasigirdo sprogimas ir prieš akis į padangę pliūptelėjo didžiulis ugnies stulpas. Žmona išsigandusi net riktelėjo. Iki sprogimo vietos nebuvo likę ir pustrečio šimto metrų. Prieš mus važiavusi mašina, žinoma, sustojo, mes – už jos. Iš karto supratau, kas įvyko, nes per pietus mačiau, kaip prie dujotiekio vyko kažkokie darbai. Apie nelaimę nedelsiant pranešiau bendruoju pagalbos telefonu 112. Netrukus atskubėjo pirmosios gaisrinės“, – pasakojo vicemeras S. Kiudis. Anot pašnekovo, važiuojant aplinkkeliu buvo justi didelė šiluma, nes stiprus vėjas nuo gaisro epicentro ją nešė Ustukių link.

Į dujotiekio sprogimo vietą buvo suplūdę daugybė ratuotų smalsuolių. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Į dujotiekio sprogimo vietą suvažiavo ne tik specialiųjų tarnybų mašinos su įjungtais šviesos ir garso signalais, bet ir minios smalsuolių. Įkyriausius iš jų teko vaikyti policininkams ir gaisrininkams. Dėl didžiulio karščio arčiau nelaimės epicentro neįmanoma buvo prieiti, o gaisro pašvaistė matėsi kone už dvidešimties kilometrų, nes liepsnos siekė beveik iki penkiasdešimties metrų aukščio. Išsilydė kelio Šiauliai–Pakruojis–Pasvalys asfalto atkarpa. Didžiausias pavojus kilo maždaug už pustrečio šimto metrų nuo gaisro epicentro kitoje kelio pusėje esančiam Manto Kairio įmonės „Padangų era“ pastatui. Maždaug iki 90 laipsnių įkaitusias skardines, puta apšiltintas sienas gaisrininkai vėsino vandeniu. Tuo tarpu artimiausią sodybą nuo sprogimo vietos skyrė maždaug 800 metrų.

Užsukus už maždaug 18 kilometrų nuo sprogimo vietos esančias dujotiekio sklendes, dujos dar liepsnojo maždaug keturias valandas.

Gaisravietėje buvo sudarytas Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus specialisto, po kiek laiko – viršininko, vadovaujamas štabas. Jam priklausė priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, policijos, „Amber Grid“, energijos skirstymo operatoriaus ESO ir rajono Savivaldybės atstovai. 

Kelio atkarpa nuo Paberžėlių iki Valakėlių buvo uždaryta. Lengvieji automobiliai nelaimės zoną galėjo apvažiuoti žvyrkeliu. Tuo tarpu nuo Šiaulių pusės važiavęs sunkiasvoris transportas nuo sankryžos ties Joniškėliu buvo nukreipiamas Pumpėnų link, į magistralę „Via Baltica“. 

Penktadienio vakare priimtas sprendimas evakuoti Valakėlių kaimo gyventojus. Tai nebuvo prievartinis veiksmas – laikinai namus paliko, turimais duomenimis, apie 80 gyventojų. Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos pirmininkas, administracijos direktorius Povilas Balčiūnas minėjo, kad gyventojai galėjo apsistoti Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje ir Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje. Buvo pasiruošta atvežti 120 sulankstomų lovų, o žmones būtų atvežę du dideli autobusai. Savo paslaugas pasiūlė ir Pasvalio kempingo savininkas Kostas Butkus. Tačiau pagalbos neprireikė – iš kaimo išvykę gyventojai laikiną prieglobstį rado pas giminaičius, draugus.

Gaisro pašvaistė buvo matoma kone už dvidešimties kilometrų. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pirmadienį kalbintas Valakėlių kaimo bendruomenės pirmininkas Rytis Rutkauskas pasakojo, kad į namus grįžo jau įvykus dujotiekio sprogimui. Jis pats gyvena netoli parduotuvės. Bendruomenės vadovas sakė, kad panikos kaime nebuvo. Jis kiek sutirštintomis spalvomis įvardina komentarus, kad esą kone viso kaimo namų langų stiklai drebėjo nuo gaisro keliamos vibracijos. Jo nuomone, avarija įvyko todėl, kad senas dujotiekis nepritaikytas pumpuoti dideliems dujų kiekiams. „Nerimą kelia tai, kad prie Valakėlių nuolat vyksta dujotiekio tvarkymo darbai. Kodėl būtent šioje vietoje, o ne, pavyzdžiui, prie Ustukių?“ – svarstė R. Rutkauskas.

Skubiai likviduojami avarijos padariniai 

Incidento vietoje dujų perdavimo sistemą sudaro du lygiagrečiai į Latvijos pusę einantys aukšto slėgio dujotiekiai. Incidentas įvyko viename iš jų, kitas dujotiekis nebuvo pažeistas. 

Mūsų rajono ir kitiems Šiaurės Lietuvos vartotojams dujų tiekimas užtikrintas lygiagrečiai įrengtu dujotiekiu. Tą patį vakarą juo buvo atnaujintas ir dujų tiekimas į Latviją. 

Magistralinis dujotiekis, kuriame įvyko sprogimas, baigtas statyti 1980 m. Plieninių vamzdžių skersmuo 70 cm, sienelės storis – maždaug 7–8 mm. Dujotiekio vamzdynas paklotas maždaug pusantro metro gylyje. 

Ugniagesiai gelbėtojai sprogimo vietoje. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Iki sekmadienio paryčių užtrukusių avarijos likvidavimo darbų metu buvo išpjautas pažeistas dešimties metrų ilgio vamzdynas, įstatyta nauja jo dalis, o montavimo siūlės peršviestos rentgenu. Buvo patikrinti ir kiti netoli gaisro vietos esantys dujotiekio ruožai. 

„Amber Grid“ atstovai oficialiame bendrovės internetiniame tinklalapyje patvirtino tai, ką pastebėjo vicemeras S. Kiudis – praėjusią savaitę toliau nuo incidento vietos buvo vykdomi iš anksto suplanuoti dujotiekio priežiūros darbai – keičiama dujotiekio izoliacinė danga. „Tai įprasti ir nuolat atliekami dujotiekio priežiūros darbai, kurių metu specialia įranga nustačius pažeistą izoliacinį sluoksnį, dujotiekis būna atkasamas ir izoliacinė danga pakeičiama. Tokiu būdu metalinis vamzdynas apsaugomas nuo korozijos“, – rašoma „Amber Grid“ internetinėje svetainėje.

Šeštadienio rytą į namus grįžo savo namus palikę Valakėlių kaimo gyventojai. Sutvarkius ugnies pažeisto kelio Šiauliai–Pakruojis–Pasvalys atkarpą, ji buvo atidaryta šeštadienį per pietus. Tuo pačiu laiku budėjimą baigė Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai gelbėtojai. 

Rengiant šią publikaciją pasirodė „Amber Grid“ informacija, kad sutvarkytu vamzdynu dujų tiekimą į Latvijos pusę planuota atnaujinti vakar, pirmadienį.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.