Atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai

Naujieji bendruomeniniai vaikų globos namai įsikūrė Kalno gatvės gale. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Prieš savaitę, gruodžio 13-ąją, Pasvalyje, Kalno gatvėje, iškilmingai atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai. Tai išties reikšmingas posūkis Savivaldybės socialinių paslaugų plėtros ir pertvarkos istorijoje, todėl iškilmėse dalyvavo visi svarbiausi rajono valdžios atstovai – meras Gintautas Gegužinskas, vicemeras Stanislovas Kiudis, administracijos direktorius Povilas Balčiūnas, direktoriaus pavaduotojas Paulius Petkevičius ir, žinoma, būrys svečių bei socialinių partnerių. Renginio dalyviai visi be išimties privalėjo užsidėti antbačius – jau vien toks gestas liudijo, kad patekta į šeimos namus primenančią aplinką.

Atidarymo ceremonija vyko pirmame aukšte įrengtoje svetainėje. Kol svečiai rinkosi, jaukų muzikinį foną saksofono melodijomis kūrė Pasvalio muzikos mokyklos mokytojas Jonas Kepalas. Simbolinę įkurtuvių juostelę perkirpo meras G. Gegužinskas, socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė bei Grūžių vaikų globos namų direktorė Loreta Petrauskienė. Bendruomeninius vaikų globos namus pašventino Pasvalio bažnyčios kunigas vikaras Dainius Kaunietis.

Bendruomeniniai globos namai priklauso Grūžių vaikų globos namams, tad pirmoji sveikinimo žodį tarė šios biudžetinės įstaigos vadovė L. Petrauskienė. Ji pasidžiaugė, kad bendruomeninių vaikų globos namų kūrimo procese vyravo komandinė dvasia, nors retkarčiais ir kildavo ginčų. 

Grūžių vaikų globos namų direktorė Loreta Petrauskienė. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Meras G. Gegužinskas linkėdamas, kad kuo mažiau vaikų tektų apgyvendinti šiuose namuose, įteikė Savivaldybės dovaną – Jurės Baliūno paveikslą „Kelionė“, kuris papuoš bendruomeninių globos namų svetainę. Jaukumo, dvasinės ramybės naujiems namams, jų gyventojams ir aptarnaujančiam personalui linkėjo Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas, Savivaldybės tarybos socialinių reikalų, sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Nijolė Matulienė, Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Pasvalio rajone patarėja Astra Kanišauskienė, Pasvalio socialinių paslaugų centro bei užimtumo centro „Viltis“ vadovės Rasa Beinorienė ir Marija Kunskienė, Pasvalio „Riešuto“ mokyklos neformaliojo švietimo skyriaus vedėja Jūratė Bajariūnienė, bendruomeninių vaikų globos namų artimiausių kaimynų – Lėvens pagrindinės mokyklos direktorė Lina Rauckienė. O įkurtuvių dovanų kraitę pildė kambarinės gėlės ir sieniniai laikrodžiai. 

Nustatyti griežti reikalavimai 

Visoje šalyje vaikų globos pertvarka prasidėjo maždaug prieš septynerius aštuonerius metus. Tuometė šalies vadovė prezidentė Dalia Grybauskaitė ne kartą ragino atsisakyti iš sovietmečio paveldėtų, kareivines primenančių didelių vaikų globos namų. Tad stengiamasi, kad be tėvų globos likę vaikai gyventų globėjų šeimose, jų aplinką primenančiuose nedideliuose bendruomeniniuose vaikų globos namuose, taip pat plečiamas budinčių globėjų tinklas. 

Praėjusių metų sausio 13 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės įsakymu buvo patvirtintas Bendruomeninių vaikų globos namų veiklos aprašas. Jame detaliai rašoma ne tik kaip turi būti organizuojama globos namų veikla, bet yra išdėstyti griežti reikalavimai pačiam būstui ir jo aplinkai. Praeiviai nepamatys ant namo ar buto jokios iškabos ar nuorodos, kad čia įsikūrę bendruomeniniai globos namai. Jų gyventojams, atsižvelgiant į amžių ir brandą, turi būti užtikrinama galimybė naudotis kompiuteriu su internetine prieiga bei sudaromos sąlygos mokytis nuotoliniu būdu. Bendruomeniniuose globos namuose gyvenantiems vaikams privalu sudaryti individualią erdvę, kurioje jie galėtų leisti laisvalaikį, turėti asmeninių daiktų (žaislų, nuotraukų, plakatų ir pan.) ir jais dekoruoti savo erdvę. Vaikui turi būti sudaroma galimybė klausytis mėgstamos muzikos, jei nori – turėti muzikos instrumentą ir juo groti. 

Kambariuose gyvens po du

 2018 metais rajono Savivaldybės taryba patvirtino, o vėliau koregavo Grūžių vaikų globos namų pertvarkos planą. Po metų pradėta ieškoti tinkamo namo bendruomeniniams vaikų globos namams. Tiesa, buvo ir kita alternatyva pirkti vieną ar du butus daugiabučiuose namuose. Mūsų kaimynai panevėžiečiai ir pakruojiečiai pasirinko mišrų variantą – bendruomeniniai vaikų globos namai veikia daugiabučiuose ir individualiuose namuose. 

Per bendruomeninių vaikų globos namų atidarymo ceremoniją direktorė L. Petrauskienė prisiminė prieš trejus metus vykusias patalpų paieškas Pasvalyje. Kai kurie gyventojai, sužinoję, kam bus skirtas namas, atsisakydavo jį parduoti. 

Kalno gatvėje surastas namas buvo nupirktas už 44 tūkst. Eur. Dviejų aukšto namo, ūkinio pastato ir kiemo pertvarkymui išleista beveik 300 tūst. Eur. Finansavimas buvo skirtas iš projekto „Bendruomeninių vaikų globos namų ir vaikų dienos centrų tinklo plėtra Pasvalio rajono savivaldybėje“. Didžiąją pinigų dalį sudarė Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos. Iš to paties projekto pinigų atseikėta Kiemėnų ir Namišių vaikų dienos centrams įsteigti. 

Bendruomeniniuose vaikų globos namuose galės apsigyventi aštuoni be tėvų globos likę nepilnamečiai – po du viename kambaryje. Gyvenamosios patalpos įrengtos antrajame aukšte. Pirmame aukšte yra virtuvė, svetainė, darbuotojams skirtas kambarys. 

Pagal nustatytus reikalavimus bendruomeniniams globos namams įrengtas liftas, rūsyje pastatytos dvi skalbyklės. Namas apšildomas dujomis. 

Kambarys skirtas dviem globotiniams. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Direktorė L. Petrauskienė minėjo, kad pavasarį globos namų aplinką papuoš alpinariumas, taip pat iškils šiltnamis. Tikimasi, kad jauki namų aplinka ir jos priežiūra padės globotiniams ugdyti socialinius įgūdžius. Apie juos atidarymo metu kalbėjo ir administracijos direktorius P. Balčiūnas. 

Bendruomeninių globos namų auklėtiniais rūpinsis šešios darbuotojos, kurių neoficialia vadove bus vyresnioji socialinė darbuotoja Jurgita Karpinienė. Pagal slenkantį darbo grafiką jos dirbs po dvi. Nakčiai vaikai taip pat nebus palikti vieni. 

Pagal patvirtintą jau minėtą Grūžių vaikų globos namų pertvarkos planą 2018–2023 metams, kitąmet ši Savivaldybės biudžetinė įstaiga taps Paramos šeimai centru. Grūžiuose liko šeimos krizių centras, kurio teikiamas paslaugas planuojama plėsti. 

Kaip jau buvo minėta, valstybės socialinė politika pirmenybę skiria šeiminei globai. Mūsų rajone 38 šeimos globoja 70 be tėvų globos likusių nepilnamečių. Raubonių kaime Nijolės Navickienės šeimynoje auga 5 vaikai. Bet kuriuo paros metu laikinai priglausti vaikus pasiruošusios keturios budinčios globėjos. Turimomis žiniomis, šią savaitę ką tik duris atvėrusiuose bendruomeniniuose vaikų globos namuose apsigyvens keturi nepilnamečiai.

Hjemme Rengjøring

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.