Siūlė padėti tašką užsitęsusiuose ginčuose dėl komandos finansavimo

Peržiūrėjus į kadencijos pabaigą artėjančios Savivaldybės tarybos posėdžių protokolus, matyti, kad yra vadinamųjų „amžinųjų klausimų“. Kaskart juos svarstant kartojasi tie patys ginčai ir, regis, oponentai vienas kito negirdi ar paprasčiausiai nenori girdėti. Vienas iš tokių „amžinųjų klausimų“ – biudžeto lėšų skyrimas pajėgiausioje šalies krepšinio lygoje „Betsafe-LKL“ rungtyniaujančiai Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandai. Paprastai pinigai skiriami du kartus per metus, tad du kartus posėdžiuose sugaištama nemažai laiko, kol išsilieja vienas kitam oponuojančių Savivaldybės tarybos narių emocijos.

Lapkričio 30 d. vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje sprendimo projektą pristatęs Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Savickas, kaip įprasta, paaiškino, kad 100 tūkst. Eur numatyta skirti „Pieno žvaigždžių“ komandos savininkei VšĮ „SSK“. Finansinė parama teikiama iš Savivaldybės biudžeto sveikatos apsaugos politikos įgyvendinimo ir sporto programos, kurios viena dalis skamba taip: „Nevyriausybinių kūno kultūros ir sporto organizacijų, viešųjų įstaigų profesionalaus sporto projektų finansavimas.“

Nuo sporto perėjo prie… tualetinio popieriaus 

Opozicinės Darbo bei Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Igoris Malinauskas, kaip ir kiekvieną kartą svarstant šį klausimą, siūlė verčiau didesnį finansinį dėmesį skirti vaikų rankinio, futbolo, krepšinio komandoms, kitų sporto šakų jauniesiems rajono sportininkams bei sporto klubams.

Gediminas Žardeckas (viduryje) siūlė prie vieno stalo susodinti „Pieno žvaigždžių“ komandos gerbėjus ir jų oponentus. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

R. Savickas priminė Savivaldybės tarybos nariui, kad rajono biudžeto lėšomis finansuojama Pasvalio sporto mokykla, kurioje vaikai turi galimybę pasirinkti mėgstamą sporto šaką, o veikiantys sporto klubai pagal pateiktus projektus taip pat gauna lėšų iš mėgėjiškam sportui remti skirtos programos. 

Į diskusiją įsitraukęs opozicinės Lietuvos regionų partijos frakcijos narys Linas Kruopis sakė, kad, užuot abstrakčiai kalbėję apie pinigų stygių, Savivaldybės tarybos nariai patys gali padėti sporto klubams, būreliams pateikti konkrečias, pagrįstas paraiškas. Atsakydamas į kolegos repliką, I. Malinauskas tikino, kad pinigų neužtenka ne tik vaikų sportui ir klubams, bet ir slėptuvėms nuo karo įrengti bei… tualetiniam popieriui. Jis viešai pareiškė, kad, pavyzdžiui, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos moksleiviai privalo jo patys atsinešti. Meras G. Gegužinskas prisipažino, kad per neseniai vykusią profesoriaus Broniaus Grigelionio matematikų olimpiadą buvo užsukęs į gimnazijos tualetą, tačiau minėtos priemonės nepasigedo. 

Pateikė du konstruktyvius pasiūlymus 

Regionų partijos frakcijos vadovas Gediminas Žardeckas pareiškė, kad jau laikas baigti visiems įgrisusius labiau emocinio, o ne dalykinio pobūdžio ginčus dėl „Pieno žvaigždžių“ komandos finansavimo. Jis pasiūlė merui G. Gegužinskui imtis iniciatyvos surengti „apskritojo stalo diskusiją“, kurioje aktyviausi „Pieno žvaigždžių“ komandos palaikytojai bei jų oponentai išsakytų savo argumentus. Tokiame susitikime iš abiejų stovyklų galėtų, pavyzdžiui, dalyvauti po keturis atstovus. „Gal iš abiejų pusių išgirstume konstruktyvių pasiūlymų? Reikia ir korespondento, kad pokalbio turinys būtų žinomas visuomenei“, – kalbėjo G. Žardeckas. 

Neringos Trinskienės nuomone, Savivaldybės sveikatos apsaugos politikos įgyvendinimo ir sporto programai skirtos biudžeto lėšos nėra tinkamiausias komandos finansavimo šaltinis. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Neringa Trinskienė priminė, kad jau ne kartą posėdžiuose kalbėjo apie kitą problemą – „Pieno žvaigždžių“ komandos finansavimo šaltinį. Jai nepriimtina, kad profesionaliai krepšinio komandai pinigai skiriami iš Sveikatos apsaugos politikos įgyvendinimo ir sporto programos. „Tai kaipgi ši komanda padeda mums spręsti sveikatos apsaugos politikos klausimus?“ – N. Trinskienė dar kartą pakartojo jau ne kartą anksčiau užduotą klausimą. Anot Tarybos narės, Savivaldybės gydytojos ataskaitos byloja, kad sportuoja tik nedidelė dalis rajono gyventojų ir, apskritai, sveikatos būklė negerėja. Ji siūlė prieš tvirtinant biudžetą dar kartą peržiūrėti rajono strateginį planą ir įtraukti papildomą punktą apie Pasvalio vardo garsinimą, viešinimą, ką ir daro „Pieno žvaigždžių“ vyrų krepšinio komanda. „Taip pat turime ir kitų projektų, garsinančių Pasvalį kitomis veiklomis. Dar neaišku, kuris gi projektas didesnės naudos duoda“, – kalbėjo Savivaldybės tarybos narė. 

Meras G. Gegužinskas padėkojo abiem Savivaldybės tarybos nariams už konstruktyvius, aiškius siūlymus, kurie, reikia tikėtis, baigs visiems įgrisusius ginčus. 

Už tai, kad Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandai būtų skirta 100 tūkst. Eur, balsavo 16-ka Savivaldybės tarybos narių, du buvo prieš ir tiek pat susilaikė. 

Po balsavimo Jungtinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos socialdemokratų partijų frakcijos narys Vilhelminas Janušonis, retai kada žarstantis padėkas opozicijai, šį kartą lakoniškai tarė: „Džiaugiuosi teigiamais poslinkiais Taryboje“. 

Šiemet gegužės 25 d. sprendimu Savivaldybės taryba VšĮ „SSK“ jau buvo atseikėjusi 40 tūkst. Eur. Taigi, iš viso šiemet iš Savivaldybės biudžeto Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ vyrų krepšinio komandai skirta 140 tūkst. Eur, 28 tūkst. mažiau nei buvo prašyta.

Finansinių kriterijų kartelė kyla aukštyn 

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos istorija prasideda 1999-aisiais. O nuo 2011 m. jos savininku yra VšĮ „SSK“. Primename, kad šių trijų raidžių kombinacija reiškia „Sostinės sporto klubą“. Pavadinimas likęs nuo 2011 metų, kuomet pagrindinis komandos rėmėjas – AB „Pieno žvaigždės“ tapo šios VšĮ savininku. Krepšinio mėgėjai puikiai prisimena 2010–2011 metų sezoną, kuomet Rimanto Endrijaičio treniruojamai „Pieno žvaigždžių“ ekipai tapus antros pagal pajėgumą Nacionalinės krepšinio lygos čempione, sužibo viltis patekti į šalies krepšinio elitą. Deja, sportiniu keliu šio siekio nepavyko įgyvendinti – pereinamųjų rungtynių serija iki dviejų pergalių 1:2 buvo pralaimėta tuometei Palangos komandai. Pagrindinis „Pieno žvaigždžių“ rėmėjas pasirinko komercinį kelią ir buvo „nupirkta“ Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) žaidusi Vilniaus „Perlo“ komanda, kurią valdė VšĮ „SSK“. 

Pagal LKL valdybos patvirtintus finansinius kriterijus, 2022–2023 m. sezoną komandos biudžetas privalo būti ne mažesnis kaip 600 tūkst. Eur. Tai net 200 tūkst. daugiau nei 2021–2022 m. sezoną. Oficialioje Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos internetinėje svetainėje www. bcpienozvaigzdes.lt minimi šie ekipos rėmėjai: AB „Pieno žvaigždės“, UAB „Kurana“, „Norfa“, loterijų organizatoriai „Euloto“ ir „Teleloto“ bei rajono Savivaldybė. 

Pasvalys, kuriame likę kiek daugiau nei 6 300 gyventojų, yra mažiausias miestas, turintis LKL komandą. Tad ir biudžeto lėšų – 140 tūkst. Eur per metus – skiria mažiausiai. Už Pasvalį beveik porą tūkstančių gyventojų didesni Prienai yra kur kas dosnesni „Labas Gas“ ekipai, kuri taip pat negali pasigirti svaresniais laimėjimais. Telefonu kalbinta Prienų savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė sakė, kad šiemet iš biudžeto „Labas Gas“ komandai jau skirta 253 tūkst. Eur. Direktorė minėjo, kad Prienų rajono Savivaldybės taryba priėmė sprendimą šiemet papildomai skirti dar 47 tūkst. Eur, tačiau ši pinigų suma dar nepervesta į klubo sąskaitą. Taigi, šiemet Prienų rajono Savivaldybės taryba „Labas Gas“ krepšinio komandai, „BetsafeLKL“ čempionate užimančiai kol kas paskutinę vietą, atseikėjo 300 tūkst. Eur, net 57 tūkst. Eur daugiau nei 2021 metais (243 tūkst. Eur).

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.