Vis smarkiau įsisuka rinkimų karuselė

Į pirmąjį posėdį susirinkusi Savivaldybės rinkimų komisija. Iš kairės: Algirdas Mulevičius, Kazimira
Anciulevičienė, Ieva Šmigelskė, Anželika Baniulytė, pirmininkė Vitutė Povilionienė, pavaduotoja Sigita Šimbelytė, Marytė Staniulienė, Gražina Dirsienė, Silvija Dranickaitė, Juryta Vyšniauskienė. Nuotraukoje nėra Gintarės Bagdonavičiūtės, Rėnės Blaždžiūnienės ir Ritos Sipavičienės.
Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Savivaldybės rinkimų komisija pasidalino pareigomis 

Gruodžio 12 d. į pirmą posėdį rinkosi Savivaldybės rinkimų komisija, kuriai vadovauja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovė, Pasvalio krašto muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė. Iš viso komisijai priklauso 13 narių, atstovaujančių įvairioms partijoms, du narius delegavo Savivaldybės administracijos direktorius, vieną – Lietuvos teisininkų draugija. Po priesaikos ceremonijos rinkimų komisijos pirmininkės pavaduotoja išrinkta Sigita Šimbelytė, atstovaujanti Teisininkų draugijai. Sekretorės pareigos patikėtos Ritai Sipavičienei, ją į rinkimų komisiją delegavo Savivaldybės administracijos direktorius.

Politinės reklamos stebėsenos grupei priklauso Gintarė Bagdonavičiūtė (Liberalų sąjūdis), Silvija Dranickaitė (Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga) ir Ieva Šmigelskė (Regionų partija). Pranešimus, skundus tirs teisinį išsilavinimą turinčios S. Šimbelytė, R. Sipavičienė ir Savivaldybės administracijos direktoriaus deleguota Anželika Baniulytė. 

Be minėtų asmenų, Savivaldybės rinkimų komisijoje taip pat dirba Juryta Vyšniauskienė (Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“), Kazimira Anciulevičienė (partija „Laisvė ir teisingumas“), Marytė Staniulienė (Socialdemokratų partija), Rėnė Blaždžiūnienė (Valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Gražina Dirsienė (Darbo partija) ir Algirdas Mulevičius (Tautos ir teisingumo sąjunga). 

Visa rajono teritorija, kaip ir per anksčiau vykusius rinkimus, padalinta į 35 rinkimų apylinkes. Jų narių skaičių apsprendžia Europos parlamento, Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai. Į apylinkių rinkimų komisijas savo atstovus gali siūlyti net 11 partijų, jų koalicijų ir politinių komitetų. Rinkimų kodeksas numato, kad apylinkių rinkimų komisijoje negali būti mažiau kaip 5 narių. Ankstesnių rinkimų patirtis byloja, kad toli gražu ne visos partijos pasinaudoja savo galimybe deleguoti narius į apylinkių rinkimų komisijas. Kita vertus, 11-ka komisijos narių nelabai ką turėtų veikti mažose, per 100 rinkėjų turinčiose rinkimų apylinkėse. Išankstiniais duomenimis, mūsų rajone mažiausia rinkėjų – tik per 130 gyvena Deglėnų ir Žadeikonių rinkimų apylinkėse, daugiausia – per 2 200 – Pasvalio miesto Kalno rinkimų apylinkėje. Rinkėjų duomenys dar bus tikslinami. 

Savivaldybės rinkimų komisijos vadovė V. Povilionienė minėjo, kad pasiūlytų kandidatų į apylinkių rinkimų komisijas laukiama iki sausio 12 d. 

Žinomi šeši kandidatai į merus 

Gruodžio 12 d. baigėsi politinės kampanijos dalyvių registracija ir prasideda pareiškinių dokumentų priėmimas dalyvauti 2023 m. kovo 5 d. savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose. Politinės partijos pareiškinius dokumentus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) turi pateikti iki gruodžio 25 d. 17 val. Politinių partijų, politinių komitetų keliami kandidatai į merus, taip pat save išsikėlę pretendentai į savivaldybės vadovus dokumentus turi pristatyti savivaldybių rinkimų komisijoms iki gruodžio 30 d. 17 val. 

Turimomis žiniomis, kol kas neatsirado nė vieno pretendento, apsisprendusio savarankiškai siekti Pasvalio rajono savivaldybės mero posto. 

Jau žinomų kandidatų į Savivaldybės vadovus sąrašą užvakar papildė Vaškų gimnazijos fizinio ugdymo mokytojas Egidijus Lungis. Jo kandidatūrą vienbalsiai patvirtino antradienio vakare posėdžiavusi Darbo partijos taryba. 

Primename, kad į merus kandidatuos dabartinis Savivaldybės vadovas Gintautas Gegužinskas, kurį iškėlė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai; Savivaldybės tarybos nariai Neringa Trinskienė (Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“), Linas Kruopis (Regionų partija), Igoris Malinauskas (Valstiečių ir žaliųjų sąjunga). Socialdemokratų partija rajono mero kėdėje nori matyti Saločiuose gyvenantį buvusį rajono policijos komisariato pareigūną, dabar nuotoliniu būdu Policijos departamente dirbantį Viktorą Dodą. 

Visi pretendentai, išskyrus V. Dodą ir E. Lungį, dėl mero posto rungėsi 2019 m. kovo 3 d. vykusiuose savivaldos rinkimuose. E. Lungis dalyvavo 2015 m. rinkimuose ir varžytuvėse dėl mero posto liko penktas tarp šešių kandidatų.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.