Rajono jaunimas mokosi verslumo

Pasvalio rajono jaunimas svarstė, kaip spręsti krašto socialines problemas. Kairėje – stovyklos organizatorė Viktorija Gaspariūnaitė. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Šį mėnesį VšĮ „Socialinė iniciatyva“ įgyvendina projektą – stovyklą Pasvalio rajono žmonėms, ypač jaunuoliams. Tikslas – ugdyti verslumo kompetencijas. Lapkričio 24–27 dienomis vyks jau antroji stovyklos dalis (projektas finansuotas Pasvalio rajono Vietos veiklos grupės lėšomis). Organizatorė Viktorija Gaspariūnaitė „Darbui“ papasakojo, ką įdomaus ir naudingo dalyviai nuveikė per pirmąjį susitikimą.

Atlikdami įvairias teorines ir praktines užduotis, kompiuterines verslo simuliacijas, išbandydami naujausius metodus ir mokydamiesi verslumo pagrindų, stovyklos dalyviai kūrė verslo idėjas, susijusias su socialinių problemų Pasvalio rajone sprendimu. Tikimasi, kad jas tobulinant, ateityje galima bus paversti tikrais veikiančiais verslais. Idėjų buvo įvairių: nuo pykčio valdymo emocinių kambarių įrengimo, grafikos dizaino įmonės įsteigimo ar bičių vaško produkcijos gamybos ir pardavimo. Gruodį verslo idėjas jaunieji jų kūrėjai pristatys ir komisijos nariams, verslumo specialistams. 

Įdomu, su kokiais iššūkiais susiduria Pasvalio rajono jaunimas, norėdamas pradėti tikrą verslą? „Daugiausia – su pasitikėjimo savimi ir savo idėjomis stoka bei baime kalbėti viešai, reikšti savo mintis. Su panašiais iššūkiais susiduria ne tik jaunimas, bet ir vyresni žmonės. Neretai puikios verslo ar projektų idėjos lieka neįgyvendintos dėl žmonių nepasitikėjimo savimi, įvairių baimių: viešojo kalbėjimo, kritikos, nesėkmės ir panašiai. 

Kiekvienoje veikloje, taip pat ir versle, svarbu turėti idėją ir ja tikėti. Tam, kad ji taptų verslu, svarbu: rinkodaros žinios, bendradarbiavimas, finansavimas ir kt. Bet turint idėją visi šie elementai gali būti įgyvendinami“, – svarstė Viktorija Gaspariūnaitė, VšĮ „Socialinė iniciatyva“ direktorė. 

Kaip jaunuoliai žvelgia į verslo kūrimą savo krašte? Ar tai jiems atrodo pasiekiama, reikalinga? „Pirmasis įspūdis, kurį pavyko susidaryti pabendravus su jaunimu – kad jie labai motyvuoti ir turi įvairių drąsių idėjų. Natūralu, jog ne visi stovyklos dalyviai kada nors taps verslininkais, bet džiugu, kad stovyklos veiklos jiems padės geriau suprasti save ir atrasti savo kelią. 

Jaunimas, išmokęs geriau pažinti save, savo stipriąsias ir silpnąsias savybes, gebės geriau suprasti rinką ir ekonominius procesus, pastebėti ir spręsti problemas, siūlyti jų sprendimus, gebėti aiškiau reikšti savo mintis, savo nuomonę viešai.“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.