„FIXUS Mobilis“ apžvelgia pirmąjį veiklos etapą 

„FIXUS Mobilis“, savo keliamais tikslais ir darbo metodais novatoriškas ir išskirtinis paveldo priežiūros projektas Lietuvoje, rengia paveldo bičiulių susitikimą Vilniuje. Lapkričio 24 d. įvyks viešas renginys, kuriame FIXUS komanda pasidalins besibaigiančio pirmojo veiklos etapo iššūkiais ir sėkmėmis, pasiekimais ir atradimais.

  „FIXUS Mobilis“ kviečia lapkričio 24 d. 13 val.  dalyvauti  Pranciškonų vienuolyne (Pranciškonų g. 1/Trakų g. 9) vyksiančiame renginyje ir susipažinti su pirmų trejų projekto veiklos metų rezultatais. Jei norite gyvai išgirsti, kaip mobiliosioms komandoms ir projekto vadovėms sekėsi kloti lietuviškos prevencinės paveldo priežiūros sistemos pamatą, užpildykite dalyvio anketą šiuo adresu: https://forms.gle/sN9xvm2TQNnCqz596. Negalinčių atvykti į renginį gyvai, laukiame prisijungiant nuotoliu. 

Ambicingi projekto uždaviniai jau beveik pasiekti: apie juos kalba atrinktų, aplankytų, sutvarkytų objektų statistika, surengti mokymai ir konsultacijos, skaičiais nesusumuojami, bet nuoširdūs valdytojų atsiliepimai, motyvuojantys toliau tęsti darbus. Pasiteisino „FIXUS Mobilis“ sukurta objektų atrankos sistema: pirmajam veiklos laikotarpiui numatytas paraiškų skaičius buvo pasiektas šios vasaros viduryje. Atrinkti objektai išsidėstę po visus Lietuvos regionus, į FIXUS kreipėsi tiek privatūs, tiek juridiniai objektų valdytojai, įsitraukė ir rajonuose dirbantys paveldosaugininkai. Pastatų savininkus labiausiai džiugino prevencinės priežiūros specialistų profesionalumas, objekte ir laboratorijoje atliekami tyrimai bei smulkūs priežiūros darbai, kurių patys savininkai nepajėgtų atlikti ne tik dėl žinių, bet ir dėl įrangos ir įgūdžių trūkumo. 

Į daugelį paveldo prevencinės priežiūros klausimų valdytojams atsako po FIXUS darbų jiems pateikiama atsakaita. Taip pat ji naudinga žvelgiant į ateitį: išsamiai statinio būklę aprašantis dokumentas naudingas ir darbus planuojant, ir finansavimo tvarkybos darbams ieškant. 

„FIXUS Mobilis“ renginį priglausiantis Pranciškonų vienuolynas – vienas iš projekto objektų, taip pat vienas iš gausaus Vilniaus objektų sąrašo. Vėlyvojo baroko statinys sostinės senamiestyje į FIXUS sąrašą buvo atrinktas šį pavasarį. 

Apie „FIXUS Mobilis“

 Projekte dirba vienuolika prevencinės priežiūros specialistų, kurie sudaro tris mobiliąsias komandas. Komandos statinius apžiūri, paima mėginius tyrimams, o vėliau sugrįžta atlikti priežiūros darbų. „FIXUS Mobilis“ dirba įvairiausios paskirties ir konstrukcijų pastatuose: tai plytų ir akmens mūriniai, mediniai ir net molio statiniai, atliekantys gyvenamąją, administracinę, ūkinę paskirtį. Komandų nariai per tris projekto veiklos metus prevencinės priežiūros mokėsi Rumšiškėse, atnaujino aukštalipių įgūdžius ir keitėsi praktinėmis žiniomis su partneriais Norvegijoje. 

„FIXUS Mobilis“ įgyvendina Kultūros paveldo centras ir Kultūros infrastruktūros centras. Projektas finansuojamas iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšų. Daugiau informacijos: www.fixusmobilis.lt   

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.