Mokytojų diena – su gimnazijos šimtmečio dvelksmu

Už mokinių pasiekimus apdovanotos gimnazijos mokytojos Nida Sakalauskienė, Inga Jakubonienė,
Dalia Monkevičienė, Asta Simonaitė, Gita Dulevičienė, Vitalija Skardžiuvienė.
Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pasvalio Petro Vileišio gimnazija spalio 28-ąją švęs šimtmetį. Tarptautinės mokytojų dienos renginys irgi jau buvo skirtas šiam jubiliejui. Pakviesti čia dirbę pedagogai, o gimnazistai su muzikos mokytoja Dalia Baniuliene parengė įspūdingą koncertą.

Kino ir medijų būrelio narės Emilija Ruželytė, Evita Jakubonytė, Emilija Černauskaitė ir Liepa Štuopinytė, kurių vadovas Faustas Petriškis, filmavo renginį ir kalbino dirbančius bei anksčiau dirbusius mokytojus. 

Surengta fotografijų paroda, kurioje per pamokas, išvykas, susitikimus atskleidžiama gimnazijos istorija. 

Iš gimnazijos istorijos fotografijų parodos: mokytojai Boleslovas Šimas, Regina Slančiauskienė, Janina Miežianskienė, Romualdas Paškevičius.

Gimnazijos muziejaus vedėja, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Regina Grubinskienė pristatė knygą „Jie išlieka mokyklos istorijoje“, septyniolika apybraižų apie buvusius Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos (vidurinės mokyklos) mokytojus. 

Beje, autorė knygą išleido savo lėšomis, dar prisidėjo 55-osios laidos abiturientai, mokytojos Janinos Miežianskienės auklėtiniai. 

– Mes irgi prisidėsim prie šios puikios iniciatyvos, – išsitarė gimnazijos direktorius Viktoras Rimša. 

Knygoje mokytojai pristatomi abėcėlės tvarka – nuo mokyklos (gimnazijos) įkūrėjo ir pirmojo direktoriaus Juozo Avižonio (1882– 1974) iki istoriko, kraštotyrininko Juozo Velžio (1920–2013). 

Susitiko buvusi gimnazijos fizikos mokytoja 90-metė Marija Mikalauskienė, taip pat fizikė Danutė
Užuotienė, direktoriaus pavaduotoja Loreta Liukpetrienė.
Aidos GARASTAITĖS nuotr.

– Šiemet pas mus Mokytojų diena ir tradicinė, ir truputį kitokia, nes minime savo mokyklos šimtmetį. Tiesa, anuomet buvo kitos šventės, daug kas buvo kitaip. Tačiau mokykloje visada buvo Mokytojai – svarbiausi žmonės, kuriantys jos istoriją, – kalbėjo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Loreta Liukpetrienė. – Mokytojai, save atiduodantys darbui, bet ne visuomet sulaukiantys deramo dėmesio. Kasdien su meile atveriantys klasės duris, o kartais pavargę nuo mokyklos erzelio, nuo nesibaigiančių permainų ir iššūkių… Visiems mums linkiu stiprios bendrystės, kad būdami drauge vieni iš kitų galėtume semtis idėjų, drąsos, tikėjimo, kad galėtume atvirai dalintis džiaugsmais ir nesėkmėmis, kad pasitikėtume vieni kitais, kad būtume įkvėpimo šaltinis ne tik mokiniams, bet ir kolegoms… 

Buvusi gimnazijos lituanistė Erika Bujevičienė rodo kvietimą į gimnazijos 100-mečio šventę. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

O gimnazijos direktorius Viktoras Rimša pastebėjo, jog mokytojai – unikalios profesijos atstovai, kurios šiandien nenori rinktis ambicijų kupinas jaunimas. Ypač tiksliųjų ir gamtos mokslų. Pedagogo profesija viešai giriama, bet dirbti mokytojais nenori. Ką daryti? Vienas kitam padėti, suprasti, bendrauti, laukti, kada požiūris pasikeis… 

Faustas Petriškis – jauniausias gimnazijos pedagogas, su savo buvusiu mokytoju, o dabar kolega Sigitu Paliuliu atliko dainą „Imk mano ranką, brolau“. 

Muzikos mokytoja Dalia Baniulienė pristatė gimnazijos koncerto atlikėjus: 

– Šioje muzikinėje dėžutėje – Jūsų sekmadienis su šviesiu rytu, kvepiančia kava, geru žodžiu ir melancholiška muzika… Muzikinę dėžutę atidaro gimnazistė Smiltė Garčinskaitė, kuri atlieka aštuonioliktojo amžiaus kompozitoriaus Džiovani Batista Pergolezi ariją „Nina“, akompanuoja mokytoja Neringa Klimavičiūtė. 

Danielius Taškevičius skambino improvizacijas V. A. Mocarto „Mažosios nakties serenados“ tema ir F. Šopeno „Valsą“, klarnetinininkas Rokas Masilionis atliko V. A. Mocarto „Simfoniją“ ir Džeimso Bondo temą iš filmo, Rūta Preidžiūtė – prancūzų dainininkės Louane kūrinį „Jei tu būtum ten“ ir Tomo Leiburo dainą „Skrydis“. 

Muzikos mokytoja Dalia Baniulienė ir gimnazistai Danielius Taškevičius, Smiltė Garčinskaitė, Leonas Andžius, Rokas Masilionis, Akvilė Jaruševičiūtė, Rūta Preidžiūtė paruošė įspūdingą koncertą. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Akvilė Jaruševičiūtė atliko V. Kernagio dainą „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ ir Groverio Vašingtono instrumentinį kūrinį „Tik dviese“, Leonas Andžius – improvizaciją „Trijų akordų istorija“ ir aktorių trio dainą „Ak, tie metų laikai“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

2 Comments

  1. Kaip miela matyti savo fizikos mokytoją. Ilgų dar metų jai. O nuotraukoje iš parodos visi buvę mano mokytojai. Gera prisiminti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.