Naujoji šeimos gydytoja: iš sostinės kamščių – į pasvalietišką ramybę

Loreta Khazri – naujoji šeimos gydytoja Pasvalio poliklinikoje. Iš Vilniaus atvykusi šeimos medicinos specialistė gydo visų amžiaus grupių pacientus. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pasvalio poliklinikos šeimos gydytojų gretas papildė nauja komandos narė – Loreta Khazri, į Pasvalį su šeima persikėlusi iš Vilniaus. Ji – tikra šeimos medicinos specialistė, gydanti pacientus nuo pat gimimo iki garbaus amžiaus. Įsidarbinusi spalio pradžioje, jau šiek tiek spėjo pažinti Pasvalį ir jo žmones, bei pajusti čionykštę ramybę. Susitikome su Loreta jos naujojoje darbo vietoje. Susipažinome ir trumpai šnektelėjome – apie gydytojos pašaukimą ir nepopuliarų, bet išlaisvinantį sprendimą kurti gyvenimą regione.

Iš sostinės – į mažą rajoną 

Loreta vadina save uteniške – Utenoje bėgo jos vaikystė. Vėliau – medicinos studijos Vilniaus universitete, šeimos gydytojos darbas Karoliniškių poliklinikoje, Pašilaičių šeimos medicinos centre ir kitose darbovietėse, kur sėmėsi patirties.

– Dauguma neretai veržiasi į miestus, bet aš jame buvau jau ilgą laiką. „Atsigyvenau“ dar nuo studijų (šypsosi). Turiu mažą dukrytę, jai netrukus dveji. Pradėjus lankyti darželį, matėme, kiek sugaištame kamščiuose, keliuose. Daugiau laiko prie vairo, mažiau – gyvenimui. Su vyru pradėjome dairytis į regionus. Tad ir pasidėliojome, juk viskas – ranka pasiekiama. Pasvalys priviliojo, – apie gyvenimo pokyčius pasakojo naujoji gydytoja.

Pasvalio PASPC vyr. gydytojas Vilius Povilionis pridėjo – įstaiga vis ieško naujų komandos narių, ir Loreta, pamačiusi darbo skelbimą, susidomėjo. Apie Pasvalį moteris jau yra girdėjusi, jos giminaičiai – iš Panevėžio, Kupiškio krašto. „Įspūdis išties malonus. Ir kolektyvas labai šiltai priėmė. Jeigu ko nors reikia, siūlo pagalbą. Juk naujai darbuotojai visada yra klausimų. Taip pat reikėjo darželio, buto nuomai – visus klausimus su pasvaliečių pagalba pavyko išspręsti“, – džiaugėsi moteris. Ir dalijosi įspūdžiais: „Mes su šeima jau ieškojome ramybės. Pratę keliauti į gamtą. Čia jau teko pabūti Smegduobių parke, radome porą vietų ir kur kavos atsigerti (šypsosi).“ 

Loretos vyro darbas daugiausia – nuotolinis. „Sykį per savaitę jis turi išvykti. O šiaip – susideriname“, – atskleidė. Išsyk paprašiau patikslinti ir kaip taisyklingai tarti Loretos pavardę? Tikiu, daugelį sudomins nelietuviškas raidžių derinys – Khazri. „Daugiau kaip „choras“ (nusišypsojo) – tarsi Chazri“, – paaiškino. Jos vyras kilęs iš saulėtojo Tuniso. Turi dvigubą pilietybę – Tuniso ir Prancūzijos. O atėję pas gydytoją pasikalbėti apie sveikatos bėdas, turbūt išsišnekėsite ir apie įdomius gyvenimo vingius… 

Pasvalyje – ir pacientai truputį kitokie nei Vilniuje… Paprastesni, mažiau įnoringi – nuoširdžiai atviravo Loreta. Šiek tiek skiriasi ir darbo krūvis, jo paskirstymas: „Čia gydytojui yra palengvinimas – dirbu su sesute. Privačiame centre, kuriame dirbau, viską reikėjo atlikti pačiai. O surašymas, dokumentų tvarkymas, žinoma, atima laiko iš darbo su pacientu.“ 

„Išsipildė lūkestis turėti jauną gydytoją, kuri nori bendrauti, kalbėti ir klausytis. Tikiu, kad žmonėms tai turėtų būti patrauklu. Mes taip pat džiaugiamės, prieš tai būta šiokio tokio sąstingio. Norisi, kad daktarė niekur neskubėtų ir į tą Pasvalio molį įklimptų (juokiasi). O taip dažnai ir nutinka“, – kalbėjo poliklinikos vadovas. 

Nuo kūdikio iki senjoro 

V. Povilionis užsiminė, jog naujoji reforma skatina principą, kai nuo mažens visą šeimą gali prižiūrėti vienas gydytojas: „Visa esmė – tai, kad einame būtent į šeimos mediciną. Kitos sritys – pediatrija, vidaus ligų – jau specializacijos. Tokia yra moderni, perspektyvi kryptis Lietuvoje. Tikras šeimos specialistas, plati specializacija – tai, ko reikia. Būtent tokia gydytoja yra ir Loreta.“ 

– Nė karto nesu pasigailėjusi, kad pasirinkau šią kryptį. Niekada nežinau, su kokia liga pas mane ateis žmogus. Tai ir įdomu… Kiekvieną dieną pamatau platų spektrą pacientų – nuo mažiausių, nėščiųjų iki slaugomų ligonių, – sakė gydytoja. Medicina ją traukė jau paauglystėje – jau tada domino gydymas, homeopatija, vaistai… O aistra rūpintis ir padėti – iš savęs, medikų artimoje aplinkoje nebuvo. 

„Man labai gera, kai juntu grįžtamąjį ryšį. Kai žmogui padedi, jis įvertina tavo nuomonę, sugrįžta, persirašo ir artimieji. Geriausia, kai pažįsti visą šeimą“, – kalbėjo Loreta. 

Daugeliui šeimos gydytojas – ne šiaip vaistų išrašytojas, bet – išklausytojas, patarėjas, sveikatos vedlys. Tuo tiki ir Loreta: „Žmonės ateina ir pasipasakoti bėdų. Tai irgi turi įtakos sveikimui… Žmogus tikrai serga, ieško pagalbos. Ir mano darbas – bendrauti su pacientu.“ 

– Kviečiu niekada nebijoti naujo veido. Kartais žmonės privengia nepažįstamo specialisto – gal šis čia nepasiliks. Raginu visada klausti, susipažinti. Esu čia nauja, bet planuoju likti. Ir visiems, kiek galėsiu, noriu padėti, konsultuoti, – kvietė šeimos gydytoja. 

„Žmonės renkasi, rašosi, susidomėjimas – didelis“, – atskleidė V. Povilionis, ir pats ragindamas paskubėti. Loreta Khazri poliklinikoje dirba visu krūviu, visą darbo dieną.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.