Pirmą kartą organizuojamas sambaris kvies džiaugtis rudeniu ir bendryste

Artėja trečiasis rugsėjo savaitgalis ir Pasvalys, kaip daugelį metų prieš tai, vėl planuoja pasinerti į šventinį šurmulį. Tiesa, tai jau nebebus įprasta miesto šventė. Bendru kultūros darbuotojų ir politikų sutarimu ji buvo perkelta į birželio mėnesį.

– Mūsų kraštuose po Sekminių vykdavo piemenų sambariai – gaspadorius atsidėkodavo savo pagalbininkams. Kitas panašus žmonių susiėjimas vykdavo rudenį, nuėmus derlių. Žmonės susinešdavo vaišių, vienam iš aludarių buvo patikima padaryti alaus iš šiųmečių miežių, visi bendraudavo, dalindavosi džiaugsmais, rūpesčiais, patirtimi. Iš čia ateina dabar jau primirštos sąvokos „sambarinis alus“, „sambarinis pasibuvimas“, – pasakojimą apie kitą šeštadienį, rugsėjo 17 d., Pasvalyje pirmą kartą organizuojamą ūkio ir derliaus šventę „Rudens sambaris“ pradeda Pasvalio kultūros centro režisierius Sigitas Paliulis. 

Kaip pasakoja naujai gimstančio renginio (o gal ir tradicijos) iniciatoriai, šventės koncepcija paprasta – džiaugtis rudeniu ir vienas kitu.

– Jau svarstant alternatyvią Pasvalio miesto šventės datą, kilo diskusija, kas turėtų vykti visiems įprastą šventinį rugsėjo savaitgalį. Jau tada kilo mintis apie rudens šventę. Pirminis sumanymas įgavo formą susitikus su naująja Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyriaus pirmininke Lina Židoniene. Ji pasiūlė grupę „Tabasco“, o toliau viskas ėmė „lipti“ savaime – kermošius, žemės ūkio technikos paroda, gražiausių sodybų apdovanojimai. Tai bene pirmas kartas, kai taip glaudžiai bendradarbiaujame su Ūkininkų sąjunga ir labai viliuosi, jog tai bus gražios draugystės ir gerokai didesnių bendrų projektų pradžia, – džiaugiasi Pasvalio kultūros centro direktorius Robertas Lavickas. 

Smegduobių parke vyksiantis renginys šeštadienį startuos 10 valandą ir pakvies visus į kermošių, kurio pagrindinis akcentas – Lietuvos ūkiuose užaugintos rudens gėrybės. 

Vidurdienį vietos muzikantai ir atlikėjai skelbs iškilmingą sambario pradžią. Besidžiaugiant vis labiau įsibėgėjančiu rudeniu, susirinkusieji bus kviečiami apžiūrėti mūsų ūkininkų technikos, pasigrožėti įspūdingais visureigiais ar dalyvauti smagiose Pasvalio sporto mokyklos organizuojamose estafetėse. Kadangi ne už kalnų rudens lygiadienis, organizatoriai žada ir tai progai skirtų staigmenų, tiesa, kokios jos, kol kas neatskleidžiama. 

Virš Smegduobių parko sklandys ne tik rudens gėrybių, bet ir… kepamos avies kvapas. 

– Tai bus Medžiotojų draugijos dovana šventės svečiams. Džiaugiuosi, kad medžiotojai sutiko prisidėti prie sambario, – sakė R. Lavickas. 

Programoje – ir netikėtas punktas – obuolių čepsėjimo čempionatas. 

– Tai sumanymas, kurį realizuosime kartu su šventės rėmėju UAB „Aukštikalnių sodai“. Kiek žinau, Klaipėdoje yra užfiksuotas rekordas, kai vienu metu 700 žmonių čepsėjo obuolius. Pasiekti tokio rekordo gal šį kartą ir nepavyks, bet vienu metu mes išdalinsime šventės svečiams obuolius ir fiksuosime, kiek žmonių juos valgo. Šiemet tai bus repeticija, o kitąmet, žiūrėk, bandysime ir rekordą sumušti, – šypsosi Robertas Lavickas, primindamas, jog ruduo – pats geriausias metas mėgautis šiomis sodo gėrybėmis. 

Organizatorių planuose – ne tik masinio, bet ir gražiausio, garsiausio čepsėjimo konkursai. „Rudens sambaris“ suteiks ir daugiau galimybių įsitraukti ir šventę kurti kartu. 

– Organizuosime du konkursus – įspūdingiausios daržovės ir vėrinėlių. Kviečiame visus, kieno darže ar sode užaugo įspūdingos daržovės ar vaisiai, jais pasidžiaugti su visais pasvaliečiais. Iš anksto registruotis nereikia, pakaks savo eksponatą šventės dieną atnešti į Smegduobių parke stovinčią organizatorių palapinę. Dalyvių ir nugalėtojų lauks prizai. Kita atrakcija, o gal veikiau meninė instaliacija, į kurią noriu pakviesti visus rajono gyventojus – sukurti didelę bendrą vėrinėlių parodą. Kas yra vėrinėlis – sunku taip paprastai nupasakoti. Tai bet kokie daiktai, suverti ant virvutės – varpeliai, kankorėžiai, šakelės, šaukštai. Nesvarbu kas – svarbu, kad suverta ant virvutės ir būtų galima pakabinti. Lauksiu visų su darbeliais, o jei nebus noro ir įkvėpimo gaminti namuose, vėrinėlius versime šventės metu, – pasakojo kultūros centro dailininkė scenografė Violeta Titaitienė.

Sambarį vainikuos grupių „Midnight Special“ ir „Tabasco“ pasirodymai. 

– Tai pirmas „blynas“. Mes dar tik ieškome šios naujos šventės formų, tad jei kai kurie sumanymai ateinantį šeštadienį ne visai pavyks, kviečiame vertinti atlaidžiai. Kita vertus, noriu pakviesti visus ir priminti, jog svarbiausia šio sambario mintis – džiaugsmas rudeniu ir vienas kitu, – tikino R. Lavickas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.