Ramūs karščiai ir naujos infekcijos

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Koks buvo šis karščių sezonas? Kaip pasvaliečiai išgyveno kontrastingą ir iššūkių kupiną vasarą? Papasakojo Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (toliau – PASPC) vyriausioji slaugos administratorė Irena Trinskienė.

Ši vasara, atskleidžia medikė, Pasvalyje buvo palyginti rami. Žmonės, panašu, jau išmoko tinkamai pasitikti karščius ir saugotis – kaitros banga jau ne pirmoji, pamažu įprantame prie klimato kraštutinumų. Tačiau gyventojai, besikreipiantys į PASPC karščių metu, dažnai sunegalavę būtent dėl dehidratacijos. I. Trinskienė kviečia nepamiršti auksinės taisyklės – vartoti daugiau skysčių, dėvėti lengvą, šviesią aprangą bei, kiek įmanoma, per pačią kaitrą nedirbti, pailsėti. 

Karščius sunkiau tveria sergantys lėtinėmis ligomis

 Nors išskirtinių atvejų nebūta, šią vasarą visgi užfiksuota 40% daugiau (palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu) širdies ritmo sutrikimų, būklės paūmėjimų 65 metų ir vyresniems žmonėms, sergantiems lėtinėms ir širdies kraujagyslių ligomis, hipertenzija.

Per pastaruosius mėnesius – vienas skenduolis. Ši nelaimė greičiausiai tiesiogiai nesusijusi su maudynių sezonu – aukos, senyvo amžiaus moters, regėjimas bei judėjimas buvo apsunkintas. Nors ir būta didelių potvynių, daugiau skenduolių, laimei, nebuvo. 

Traumų, palyginti, taip pat buvo nedaug. Tačiau vienas atvejis, deja, baigėsi mirtimi – pamini medikė. 

Kovidinių pacientų daugiau, bet sergama lengviau 

Vyr. slaugos administratorė pasidalijo ir kokia šiuo metu sergamumo koronavirusu situacija rajone. Pastaruoju metu rodikliai – padidėję, bet sunkių atvejų nedaug. Mirčių pasitaiko daugiausia dėl komplikacijų. Per savaitę fiksuojami 2–3 COVID-19 ligos atvejai. 

„Kovidas – susilpnėjęs. Palyginti, trumpalaikis ir greitai praeina. Visgi kviečiame atkreipti dėmesį nevakcinuotus gyventojus – pasiskiepijusieji serga pastebimai lengviau, – sakė I. Trinskienė. – Neaišku, kaip išgyvensime artėjančią kovido bangą rudenį. Norima ir mokymą organizuoti kontaktiniu būdu – nuotolinis turi neigiamų pasekmių rezultatams. Be to, atsiranda naujų atmainų. Tad infekcionistai pataria ruoštis iš anksto.“ Tam tikslui Pasvalyje įsigyta greitųjų antigeno testų, ruošiamos patalpos priimti karščiuojančius pacientus. 

– Pirmoji COVID-19 banga žmonėms buvo lyg bomba. Buvome atpratę nuo pandemijų. Be to, mūsų rajonas – nedidelis, nuošalus, ligų protrūkiai čia retesni, o ir piką pasiekia vėliau nei likusioje šalies dalyje. Turime laiko pasiruošti, – svarstė medikė. 

Suaktyvėjo įvairūs kiti virusai 

Pastarąsias savaites į polikliniką kreipėsi daugiau karščiuojančių gyventojų. Atlikus koronaviruso testą, daugelis išgirdo neigiamą rezultatą. „Tai rodo, jog atsiranda, įsigali naujos infekcijos“, – atkreipė dėmesį I. Trinskienė. 

Infekcionistai prognozuoja naują bėdą – sergamumo gripu padidėjimą. 

Pasvalio PASPC atstovė informuoja, kad norintieji dar gali suspėti iki rudens pasiskiepyti nuo gripo – turima vakcinos, galiojančios iki rugsėjo 1 dienos (nemokamai skiepijami vyresni nei 65 m. gyventojai bei sergantieji įvairiomis lėtinėmis ligomis). Medikė ragina ruoštis gripo sezonui ir pabrėžia, kad imunitetui susiformuoti reikia laiko – pasiskiepyti reikėtų gripo sezonui dar neprasidėjus.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.