Šiuolaikinių modernių ūkių ištakos – iš tėvų, iš senelių…

Zvanagalos ūkio šeimininkai Audronė, Mantas, Tautvydas Vegiai, komisijos nariai Vilhelminas Janušonis, Lina Židonienė, Eglė Baltrūnienė, Algimantas Mašalas, Justas Zabėla. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyrius tradiciškai organizavo „Metų ūkio“ konkursą.

Jame dalyvavusius ūkius vertino komisija: Pasvalio rajono ūkininkų skyriaus pirmininkė Lina Židonienė, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Pasvalio biuro vadovė Eglė Baltrūnienė, rajono Savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjas Justas Zabėla, ūkininkai Algimantas Mašalas ir Vilhelminas Janušonis, Pasvalio rajono savivaldybės tarybos narys.

Ūkininkai Mantas ir Tautvydas Vegiai. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Metų ūkis“ – ilgiausias tradicijas turintis žemdirbiškas konkursas, kurio tikslas išrinkti geriausius Pasvalio krašto ūkius, skleidžiant jų gerąją patirtį, visus žemdirbius skatinti pažangiai ūkininkauti, siekti ne tik gamybos efektyvumo, bet ir ūkininkavimo darnos, tausojant gamtą ir jos išteklius, skatinti gražiau tvarkytis savo ūkiuose. 

Šiemet komisija pirmą vietą skyrė Zvanagalos viensėdžio, netoli Vaškų, ūkininkui Mantui Vegiui, antrą – Kalno kaimo ūkininkams Augustui ir Snieguolei Juzeliūnams, trečią – Valakėlių ūkininkams Alvydui ir Editai Baliūnams. 

– Naujas modernus grūdų elevatorius, išmanus tręštuvas, – komisijos narys Algimantas Mašalas atskleidė, kas jam labiausiai įstrigo zvanagaliečio Manto Vegio ūkyje. 

– Rašėm projektą, bet nepraėjo. Mažai balų, ūkyje nėra gyvulių, – Mantas prisiminė, kaip patys įsigijo šį pirminio grūdų apdirbimo (džiovykla, valymas, saugykla) elevatorių, o per javapjūtę prie jo valdymo pulto įdarbinta net mama. 

Audronei Vegienei teko išmokti laiku mygtukus spaudyti. 

– Per praėjusią javapjūtę čia dirbdama spėjau ir penkias knygas perskaityti, – šypteli Audronė. 

Audronė Vegienė per javapjūtę dirba prie elevatoriaus pulto. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Beje, Vegių sodyboje lankėmės visai neseniai ir kalbėjomės apie jos grožį. Ir štai vėl sugrįžome į šį ūkį. 

Prieš šešerius metus Mantas Vegys, diplomuotas agronomas, įregistravo savo ūkį – iš 85 hektarų žemės trisdešimt nuosavos. O su tėčiu Tautvydu iš viso dirba pusantro šimto hektarų. Žemė aplinkui sodybą, nors ir per du rajonus. Bet Pakruojo žemių riba – vos už puskilometrio. 

Tvarkingai sustatyta Vegių ūkio technika. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Vegiai augina rapsus, kviečius, pupas. 

– Esam laikę ir karvių, bet kad kainos nėra, – anksčiau yra išsitaręs Tautvydas Vegys, ūkininkauti pradėjęs nuo dešimties hektarų, kuriuos iš Leveikonių buvo persikėlusi jo mama. 

Per trisdešimt metų išaugo ne tik ūkis. Užaugo ir sūnus Mantas – modernaus ūkio šeimininkas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.