Pasvalyje taip pat bus galima pasiskiepyti nuo pneumokoko

Asociatyvi Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Nuo liepos pirmosios LR Sveikatos ministro įsakymu vaistinėse pradėta skiepyti nuo pneumonijos, kitaip vadinamos plaučių uždegimu. Tai viena dažniausių ir pavojingiausių kvėpavimo takų infekcijų, kurią sukelia pneumokoko bakterija. Pasvalyje gyventojus skiepyti kol kas yra pasirengusi tik viena vaistinė. BENU vaistinės atstovė informavo, kad laukia oficialaus patvirtinimo greitu metu pradėti vakcinaciją.

Nors įvairiems tinklams priklausančių vaistinių Pasvalyje nemažai, tik vienoje jų kol kas yra pakankamos sąlygos vykdyti vakcinaciją – BENU vaistinėje, kur įkurtas išplėstinės praktikos kabinetas. Darbuotojai informavo gavę įstatymo patvirtintą raštą, kuriuo šiai Pasvalio įmonei leidžiama skiepyti nuo pneumokoko. Greitu metu, tikimasi, jog ankstyvą rudenį, gyventojai jau galės kreiptis dėl vakcinacijos. 

Apie pneumoniją 

„Eltos“ pranešime spaudai šia tema primenama, jog pneumokoką sukelia bakterijos, kurios plinta oro lašeliniu būdu, todėl netgi sveikas žmogus gali ją perduoti kitiems paprasčiausiai kosint, čiaudint ar kalbant. Ši bakterija gali būti randama ir visiškai sveikų žmonių nosiaryklėje, o atsparumas antibiotikams – vis dažnesnis. Liga pavojingiausia rizikos grupėms priklausantiems žmonėms: vyresniems nei 65 metai, vaikams iki 5 metų, taip pat sergantiems lėtinėmis kvėpavimo takų, kepenų ir širdies kraujagyslių ligomis bei cukriniu diabetu. 

„Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė informuoja, kad ligą sukelia ne pats peršalimas, kaip gali pasirodyti, bet nosiaryklėje suaktyvėjusios pneumokoko bakterijos, kurios nusilpus mūsų organizmui lengviau patenka į plaučius ir sukelia jų uždegimą. Todėl plaučių uždegimo atvejų padaugėja būtent peršalimo sezonų metu, taip pat tam įtakos gali turėti patiriamas didelis stresas, pervargimas ar negydomos viršutinių takų infekcijos. 

Viena iš priežasčių, kodėl plaučių uždegimas gali baigtis tragiškai – uždelstas ligos gydymas. 

Simptomai panašūs į peršalimą ar COVID-19 virusą: nuovargis, šaltkrėtis, staigus karščiavimas, kosulys, dusulys. Viena iš pagrindinių indikacijų galėtų būti krūtinės ar net nugaros skausmas, apetito netekimas, tachipnėja ir tachikardija. Pneumokoko bakterija gali sukelti ne tik plaučių uždegimą, bet ir meningitą, anginą, endokarditą, vidurinės ausies uždegimą. 

Nuo liepos 1 dienos praplėtus skiepų asortimentą, vaistininkai turi galimybę su žmonėmis pasikalbėti apie pneumokoko infekcijas, jų grėsmes ir apsisaugojimo priemones, tarp kurių – moderni vakcina, apsauganti nuo 20 dažniausių pneumokoko bakterijų.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.