Žemdirbiai meldžia, kad nebelytų

Daugelyje vietų javų laukai atrodo kaip po ateivių iš kosmoso vizito. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Prašome Dievulio, kad daugiau nebelytų“, – sakė telefonu kalbinta rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Lina Židonienė. Tą patį turbūt pasakytų visi grūdininkyste ir daržininkyste užsiimantys ūkininkai. Regis, žemdirbių maldos kol kas eina į dangų – jau kelios dienos be lietaus. Rajono ūkininkų vadovė priminė, kad prieš porą metų buvo panaši padėtis. Pagerėjus orams, derlius gavosi visai neblogas.

Juodąja diena žemdirbiams tapo lietingoji liepos 12-oji. Prakiuręs dangus ir gūsingo vėjo šuorai daug kur išguldė javus. Tad neverta tikėtis puikaus derliaus ir geros kokybės grūdų. Prieš kelias dienas „Kaimo laikraštis“ rašė, kad grūdų pirkliai ir eksportuotojai preliminariai jau įvertino netektis – nukentėjo per 20 proc. pasėlių, prarasta mažiausiai 0,5 mln. t grūdų. 

Antradienį telefonu taip pat kalbėjomės su Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro žemdirbystės instituto Joniškėlio bandymų stoties direktoriumi dr. Vidu Damanausku. Mokslininkas sakė, kad liepos 12-ąją mūsų krašte iškrito per 40 mm kritulių – pusė mėnesio normos. Smarkų lietų lydėjęs gūsingas vėjas prispaudė javus prie žemės. Labiausiai nukentėjo žieminių kviečių laukai. Kur kas geriau atrodo žieminių miežių laukai. Tačiau ši grūdinė kultūra mūsų krašte nėra populiari.

Tačiau padėtis ne visur vienoda. Matyti ir neišguldytų laukų. Bandymų stoties vadovas V. Damanauskas minėjo, kad javų kokybė ir derlingumas priklauso ne tik nuo gamtos, bet ir nuo technologinių jų auginimo niuansų – pasirinktos veislės, pasėlių tankumo, tręšimo normų ir kt. Mažiau išguldyti ar išvis vėjo gūsius atlaikė javų laukai, kurie laiku buvo nupurkšti augimo reguliatoriumi. 

Tačiau kelis kartus išaugus trąšų ir pesticidų kainoms, anot pašnekovo, spėjama, kad jų šiemet buvo mažiau naudojama. „Pavyzdžiui, tona salietros jau kainuoja per 800 Eur – keturis kartus daugiau nei prieš metus, kuomet tekdavo mokėti 200– 220 Eur“, – kalbėjo V. Damanauskas. 

Joniškėlio bandymų stoties direktorius V. Damanauskas prognozuoja, kad šiemet javapjūtė, priklausomai nuo tolesnių oro sąlygų, vėluos mažiausiai porą savaičių. Tuo tarpu žieminių miežių javapjūtė turėtų prasidėti netrukus.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.