Iš trejų kapinių siūloma pašalinti sovietinius paminklus

Vienas iš griauti planuojamų paminklų stovi Joniškėlyje. Asmeninio albumo nuotr.

Praėjusį mėnesį rašėme apie rajone esančias sovietinių karių ir okupacinės valdžios talkininkų kapines ir jas žyminčius obeliskus, paminklus. Primename, kad Kultūros ministerija savivaldybėms suteikė teisę iš kapinių pašalinti sovietinius paminklus – obeliskus, cementinius kareivius su automatais ir kt. Tačiau pirmiausia reikia atlikti privalomus biurokratinius veiksmus – paminklai teisiškai privalo būti išbraukti iš kultūros vertybių registro.

Savivaldybės kultūros paveldo reikalus kuruojantis vyr. specialistas Gražvydas Balčiūnaitis informavo, kad Kultūros departamentas leido demontuoti Vaškų kapinėse (Kaštonų g.) esančią sovietinio kario skulptūrą, paliekant postamentą ir granito lentą. Taip pat siūloma demontuoti į kultūros vertybių registrą neįrašytus paminklus sovietų karių ir okupacinės valdžios aktyvistų palaidojimo vietose Joniškėlyje bei Pušalote. G. Balčiūnaitis parengė atitinkamą Savivaldybės tarybos sprendimo projektą, kuris bus svarstomas gegužės 25 d. vyksiančiame Iš trejų kapinių siūloma pašalinti sovietinius paminklus Praėjusį mėnesį rašėme apie rajone esančias sovietinių karių ir okupacinės valdžios talkininkų kapines ir jas žyminčius obeliskus, paminklus. Primename, kad Kultūros ministerija savivaldybėms suteikė teisę iš kapinių pašalinti sovietinius paminklus – obeliskus, cementinius kareivius su automatais ir kt. Tačiau pirmiausia reikia atlikti privalomus biurokratinius veiksmus – paminklai teisiškai privalo būti išbraukti iš kultūros vertybių registro. posėdyje. Jei bus priimtas teigiamas sprendimas, visi paminklų demontavimo darbai turės būti finansuojami Savivaldybės biudžeto lėšomis. 

Tuo tarpu Pasvalio, Saločių ir Pumpėnų sovietinių karių kapinėse stovintiems obeliskams dar galioja teisinė apsauga. Tačiau ant jų esančius sovietinius simbolius galima pašalinti. „Dėl šių trijų obeliskų demontavimo Kultūros paveldo departamentas priims atskirą sprendimą. Iki tol šių paminklų pašalinti negalima“, – paaiškino G. Balčiūnaitis.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.