Pacientus jau priima šeimos gydytoja iš Ukrainos

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Su Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre (PASPC) pradėjusia dirbti šeimos gydytoja Julija Koval susitikome vakar jos darbo kabinete. Nors 42 metų medikė su dviem vaikais – 14 metų Dmitro ir 6 metukų Diana – iš Zaporožės priemiesčio į Pasvalį atvyko kovo viduryje, tačiau šeimos gydytoja pradėjo dirbti tik vakar. Užsitęsė lietuviškos gydytojo licencijos gavimo ir kitos būtinos biurokratinės procedūros.

J. Koval mums papasakojo, kad 2004 metais baigė Zaporožės valstybinį medicinos universitetą. Ši viena seniausių šalyje specializuotų aukštųjų mokyklų yra vertinama kaip aukštos kokybės medicinos specialistų rengimo kalvė. Ukrainietė gydytoja dirba jau 17 metų, pastaruosius kelerius metus – šeimos medike. „Per dieną tekdavo priimti iki pusšimčio pacientų. Nemažai jų ir dabar skambina dėl konsultacijų“, – kalbėjo šeimos gydytoja J. Koval. Pašnekovė jau įsitikino, kad Ukrainos ir Lietuvos medicinos sistemos labai panašios. Gydytoja sakė, kad tiek ukrainiečius, tiek lietuvius dažniausiai kamuoja širdies ir kraujagyslių susirgimai, abiejose šalyse taip pat daugėja sergančiųjų cukriniu diabetu gretos. Ukrainietė pastebėjo, kad jos gimtojoje šalyje, skirtingai nei Lietuvoje, statistiškai yra daugiau jaunesnio amžiaus onkologinių pacientų.

Naujai šeimos gydytojai su pacientais bendrauti padės puikiai rusiškai kalbanti slaugytoja Onytė Galentienė. Ukrainietė medikė lanko lietuvių kalbos kursus, tačiau pripažino, kad ją greitai išmokti nelengva. „Tikiuosi, kad po metų Julija su pacientais jau pati laisvai bedraus lietuviškai. Džiaugiamės, kad šeimos gydytojų gretas papildė jauna medikė, kurios kvalifikacija atitinka europinius standartus“, – sakė PASPC vyriausiasis gydytojas Vilius Povilionis. 

Norintieji tapti šeimos gydytojos J. Koval pacientais gali registruotis PASPC internetinėje svetainėje www.pasvaliopaspc.lt, registratūroje, telefonu (8 451) 33 134. 

Pirmą kartą į Lietuvą atvykusi medikė džiaugėsi, kad apsigyventi Pasvalyje padėjo pažįstamieji. Sūnus lanko gimnaziją, o dukrelė – vaikų darželį. Pašnekovė prisipažino, kad neramu dėl vyro Aleksandro ir artimųjų, nes maždaug už penkiolikos kilometrų nuo jų gyvenamosios vietos vyksta nuožmūs mūšiai. Julijos sutuoktinis ilgą laiką dirbo ugniagesiu gelbėtoju. Baigęs tarnybą, agronomo specialybę turintis vyras nusprendė ūkininkauti.

CBD kanapių aliejus

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.