Kam priklauso socialinės transporto paslaugos

Vairuotojas Antanas Kavaliauskas Pasvalio socialinių paslaugų centre dirba nuo 2003-iųjų. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Mūsų laikraščio skaitytojai pageidauja daugiau informacijos apie Pasvalio socialinių paslaugų centro teikiamą pagalbą rajono žmonėms. Taigi šį kartą – apie transporto paslaugas.

– Praėjusiais metais mūsų centro teikiama nemokama transporto paslauga pasinaudojo 32 gyventojai. Dažniausiai prašo nuvežti į Vilnių pas medikus. Kartais klausia, ar galim vežti gulintį ligonį. Deja, kol kas tokio pritaikyto automobilio neturim. Kadangi yra poreikis, ateityje svarstysim ir šios paslaugos galimybę, – paaiškina Pasvalio socialinių paslaugų centro direktorė Rasa Beinorienė. 

Tad kam priklauso šio centro transporto paslaugos ir kaip dėl jų susitarti? 

Ši paslauga pagal poreikius teikiama žmonėms, kurie dėl negalios, ligos ar senatvės turi judėjimo problemų ir todėl negali naudotis visuomeniniu ar individualiu transportu. 

Socialinių paslaugų centro transportas gali būti naudojamas vykti į rajono ir respublikines gydymo, slaugos ir reabilitacijos įstaigas bei ortopedijos įmones, taip pat į gydytojų konsultacines komisijas, neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos teritorinius skyrius.

Šio centro transporto paslauga vieną kartą per kalendorinius metus gali naudotis vaikai su negalia ir jų šeimos, neįgalūs suaugusieji bei jų šeimos, senyvi žmonės, kuriems nustatytas didelių ir vidutinių poreikių lygis, probleminės šeimos, kiti gyventojai po operacijų, patirtų traumų, sužalojimų. 

Kitais atvejais šios transporto paslaugos yra mokamos: pusę euro už kilometrą, vieną valandą laukiama nemokamai, o vėliau už kiekvieną lauktą valandą – 90 centų. Tačiau iki trijų kartų per kalendorinius metus minėti paslaugos gavėjai gali pasinaudoti lengvata: jeigu pajamos per mėnesį iki 258 eurų, moka 10 proc., jei daugiau – 20 proc. 

– Sulaukiam prašymų išsinuomoti transportą, bet turim tik vieną automobilį ir vairuotoją, tad tiek daug tiesiog nespėja. Be to, esam sudarę sutartį su rajono sutrikusio intelekto žmonių užimtumo centru „Viltis“ dėl jam nuolat teikiamų transporto paslaugų. Taip pat patys iš Panevėžio atsivežam specialiąsias priemones. Išimtiniais atvejais nuvežam ir žmonėms į namus, tarkim, funkcinę lovą, – pripažįsta Rasa Beinorienė. 

Dėl transporto paslaugos galima kreiptis į seniūnijų socialinius darbuotojus arba tiesiog į Pasvalio socialinių paslaugų centrą, tel.: 8 655 21 872, (8 451) 52 755. Daugiau informacijos interneto svetainėje: pasvaliospc.lt 

– Kartais žmonės klausia, ar negalim dabar parvežti, tarkim, iš ligoninės. Tačiau mūsų transportas paprastai nestovi laisvas ir nelaukia, kol kas nors paskambins. Todėl šią paslaugą važiuoti rajono ribose reikia užsisakyti ne vėliau kaip prieš penkias dienas, o Respublikos – prieš dvi savaites, – atskleidžia centro direktorė. 

Paslaugų centrui prašymą gauti transportą pateikia pats žmogus, kuriam ši paslauga reikalinga, arba šeimos narys. 

Kartu su prašymu pateikiamas asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas, siuntimas į gydymo, reabilitacijos ir pan. įstaigą, neįgaliojo ar pensininko pažymėjimas arba gydytojų medicininė pažyma.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.