Vakarykščiai gimnazistai atskleidžia savo ieškojimus, pasirinkimus, patirtis

Į susitikimą atvykę buvę gimnazistai, Karjeros dienos organizatoriai ir gimnazijos vadovai. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Kur toliau? Taip paprastai svarsto gimnaziją baigiantis jaunimas. Vieni tvirtai apsisprendę, kiti kupini dvejonių. Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje vyko karjeros diena „Gera grįžti ir įkvėpti Tave“. Penkiolika buvusių Pasvalio gimnazistų dalijosi pačiomis įvairiausiomis patirtimis, pasirinkimais, savų kelių atradimais: nuo mokymosi paslapčių geriems rezultatams pasiekti iki laisvų metų pertraukos, nuo savęs ieškojimo kelionėse iki mokslinių tyrimų gelmių bei prasmingos visuomeninės veiklos visoje Lietuvoje. Medicina, teisė, bioinformatika, programavimas, verslas, karo tarnyba, juvelyrika, biochemija, žurnalistika, civilinė inžinerija…

– Stengėmės aprėpti kuo daugiau sričių. Buvę gimnazistai pirmiausia apie save atsiuntė prisistatymus, o mūsų mokiniai rinkosi, su kuriais norėtų susitikti, – gimnazijos karjeros specialistė Monika Grigaliūnienė pripažįsta, kad tos pačios gimnazijos buvusių auklėtinių gyvenimo istorijos ir pasiekimai artimesni bei dar labiau įkvepia – tik vakar vaikščiojo Petro Vileišio gimnazijos tais pačiais koridoriais, o šiandien jau pasakoja apie savo įspūdingas patirtis. 

– Būdama dvyliktokė nežinojau, ką pasirinkti. Nuėjau į trijų mėnesių bazinius karinius mokymus. Ir štai dešimt metų tarnauju Lietuvos kariuomenėje, esu profesinės karo tarnybos karė, be to, Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo akademijos aplinkosaugos teisės magistrantė, – vyr. seržantė Ramutė Dičkalnytė Pasvalio gimnazistams pasakojo apie nuolatinę privalomąją pradinę bei profesinę karo tarnybas, jų skirtumus ir karjeros galimybes. – Karo Ukrainoje kontekste šalies gynyba tampa ypač svarbi, o tarnyba kariuomenėje labai aktuali. 

Su Pasvalio gimnazistais susitiko profesinės karo tarnybos karė vyr. seržantė Ramutė Dičkalnytė, šalia jos (kairėje) Valentinas Semčiuk iš Ukrainos. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

– Iškart po abitūros turėjau laisvus metus, per kuriuos Vilniuje dirbau keletoje skirtingų darbų – ir kavinėje, ir renginius organizavau. Kodėl jaunimas po gimnazijos baigimo ima laisvus metus? Arba neįstojo, kur nori, arba ketina užsidirbti santaupų, – Rūta Rožė Staškevičiūtė atskleidžia, kad anuomet ji gal vienintelė buvo paėmusi laisvus metus.

Gimnazistai klausė, kaip į tokį pasirinkimą reagavo tėvai. 

– Jie labiau priešinosi dėl mano dredų šukuosenos, – šypteli Rūta Rožė. 

Ji tėvus įpratino ir prie savo įpročio keliauti tranzuojant: 

– Taip keliauju po Lietuvą ir užsienį. Tranzuoju dažniausiai viena. Būna ekstremalių situacijų, bet nieko. Sustojo keturi vyrukai iš svetimos šalies ir nelipau į mašiną. Ir su dviračiu esu tranzavusi. Taip keliaujant labai daug pinigų susitaupo ir smagu pabendrauti su įvairiais žmonėmis. Blogiausios šalys tranzuoti – Italija, Ispanija, nes to nesupranta ir kviečia policiją… 

Kauno profesinėje mokykloje Rūta Rožė baigė juvelyriką: 

– Geriausias dalykas, kad daug praktikos, dirbau Panevėžy juvelyrikos studijoje. Kai dirbi su brangiais metalais, geriau neklysti. Taigi išmokau gaminti juvelyrinius papuošalus. Beje, aukštasis mokslas – nebūtinai geras darbas ir geras atlyginimas. Tarkim, elektronikos inžinierius nemokės išvedžioti laidų, o elektrikas mokės. Bet ir aukštojoje mokykloje galima daug išmokti, jei turi motyvacijos ir labai nori. Vėliau sužinai per patirtį, per praktiką…

Rūta Rožė Staškevičiūtė pasakojo apie laisvus metus, keliones tranzuojant, juvelyrės profesiją, gyvenimą vienkiemyje ir darbą lauko darželyje. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Dabar Rūta Rožė gyvena vienkiemy Jonavos rajone, šalia Širvintos ir Šventosios, ir pusę etato dirba lauko darželyje „Vėjo šalies vaikai“. 

– Aš užaugau vienkiemyje, tai man ir smagu. Ramybė. Plaukėm baidarėm. Auginam savo maistą. Auga grybai, gėrybių pilni krepšiai. Daug gamtos. Kaime gyventi labai gera, bet nelengva. Prasti žvyrkeliai, ypač, kai tamsu ir slidu. Porą kartų griovyje buvau atsidūrusi. Per tokius kelius mašinos greit subyra… O lauko darželis jurtoje, nors šiaip būnam lauke, gamtoje. Darželį lanko vienuolika vaikų, tačiau kasdien ateina aštuoni… 

Buvęs Pasvalio gimnazistas Jonas Juozapaitis sėkmingai žengia mokslo keliu: 

– Į gyvybės mokslus mane atvedė smalsumas. Visada buvo įdomu, kaip veikia mus supantis pasaulis. Mokykloje ypač mėgau biologiją ir chemiją, vienas smagesnių užsiėmimų būdavo dalyvauti šių dalykų olimpiadose. Vilniaus universitete baigiau biochemijos bakalauro ir molekulinės biologijos magistro studijas, o šiuo metu studijuoju biochemijos doktorantūroje. 

Jonui mokslininko kelias žavus tuo, jog ne tik gali gyventi tenkindamas savo smalsumą, tačiau ir sužinoti ar sukurti ką nors naujo, ko dar niekas nežino: 

– Nauji atradimai ir technologijos po truputį prisideda prie gyvybės pažinimo, o kartais pažangą pastumia ypač didžiuliu šuoliu. Šiandien jau galime žmogaus genetines ligas įveikti redaguojant genus, per kelias dienas sužinoti savo genomo DNR seką, mikroskopu stebėti pavienes molekules, vaistą-kandidatą sukurti turint tik kompiuterį. Visa tai tik ledkalnio viršūnė, ką gebame pasitelkdami mokslą… 

Prieš vienuolika metų Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją baigusi Rasa Murauskaitė – kultūros žurnalistė, muzikos kritikė, radijo „LRT klasika“ vyresnioji redaktorė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dėstytoja. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Prieš vienuolika metų Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją baigusi Rasa Murauskaitė – kultūros žurnalistė, muzikos kritikė, radijo „LRT klasika“ vyresnioji redaktorė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dėstytoja: 

– Savo darbe jungiu visą gyvenimą mane labiausiai dominusius tris dalykus – sceną, meną ir istorijų pasakojimą. Gyvenimas nepaprastai dinamiškas, kupinas meno, kultūros, įdomių pažinčių. Jame nėra vietos monotonijai, kaip ir įprastoms darbo valandoms… 

Populiarūs buvo susitikimai su Žygimantu Matulu, kuris prisistato: „Marabu“, „Bitės profas“, „Socialinė iniciatyva“… 

– Man, kaimo vaikiui, pavyko atrasti gyvenimo kelią, kuris tęsiasi nuo Pumpėnų miestelio iki kelionių Europoje, Amerikoje ir Afrikoje. Nuo susitikimų su NBA atstovu iki prezidentų Valdo Adamkaus, Dalios Grybauskaitės bei žymių krepšininkų ar pramogų pasaulio žmonių. Nuo seminarų vedimo mažuose miesteliuose iki tarptautinių mokymų, – savo gyvenimo mostus atskleidžia Arminas Vareika. 

Kristina Lapienytė antrus metus Vilniaus universitete studijuoja teisę: 

– Neseniai įkūriau savo verslą, daug dirbu marketingo srityje, bet nepamirštu ir savo pomėgio – aktorystės. 

Aušra Selelionytė tuometę Pasvalio vidurinę mokyklą baigė 1995 metais ir dirba ISM universitete. Modestas Rimeikis Petro Vileišio gimnaziją baigė 2017-aisiais, dabar Didžiųjų duomenų analitikos magistro studentas Kauno technologijos universitete. Baigė Programų sistemų bakalaurą ir dirba informacinių technologijų įmonėje „Telesoftas“ – kuria mobiliąsias programėles įvairioms platformoms. 

Modestas pripažįsta, kad pasirinkti teisingas studijas be galo sunku, nes tai turės didžiulės įtakos karjerai bei asmeniniam gyvenimui. 

2006-aisiais baigęs Petro Vileišio gimnaziją, Šarūnas Varna Vilniaus Gedimino technikos universitete studijavo civilinę inžineriją, dabar dirba Pasvalyje veikiančios įmonės gamybos direktoriumi, yra rajono Savivaldybės tarybos narys. 

Treneris pedagogas Virgilijus Stapulionis Biržuose įkūrė bokso klubą „Terminator“. 

O Laura Šivickaitė-Moldarienė, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros doktorantė ir dėstytoja, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėja – irgi mūsų kraštietė, Petro Vileišio gimnaziją baigusi prieš devynerius metus. 

Į susitikimą atvyko ir daug naudingų praktinių patarimų atskleidė pernai gimnaziją baigęs Martynas Mažuolis, Vilniaus universiteto bioinformatikos bakalauro studentas. 

Su Pasvalio gimnazistais susitiko ir dvi medikės – gydytoja chirurgė Dovilė Ragažinskaitė, Vilniaus universitete baigusi mediciną bei chirurgijos rezidentūrą, ir Vaiva Tamulionytė, mediciną baigusi Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir šiuo metu studijuojanti radiologijos rezidentūroje. 

Gimnazijos karjeros specialistė Monika Grigaliūnienė pasidžiaugė, kad buvę mokiniai mielai sutiko atvykti, o per kuriamą Alumnų klubą užsimegs dar artimesnė bendrystė.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.