Populiariausias – anglų kalbos egzaminas

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Kovo 15-oji buvo paskutinė diena, iki kurios abiturientams leista pakeisti anksčiau pasirinktų egzaminų skaičių. Abitūros egzaminų rajone tvarką kuruojantis Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Rimas Savickas informavo, kad šia teise pasinaudojo vienas Vaškų gimnazijos abiturientas, atsisakęs valstybinio biologijos egzamino. Primename, kad norint gauti brandos atestatą privalu išlaikyti ne mažiau kaip du egzaminus. Vienas iš jų – lietuvių kalbos ir literatūros – yra privalomas. Šio egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – galima rinktis savo nuožiūra.

Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše laikantieji egzaminus įvardinami kaip kandidatai, nes juos laikyti gali ir ankstesnių laidų abiturientai, vadinamieji eksternai. Praėjusių metų rugsėjo 1-osios duomenimis, keturiose rajono gimnazijose mokosi 192 abiturientai: 124 – Pasvalio Petro Vileišio, 25 – Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės, 22 – Vaškų ir 21 – Pumpėnų gimnazijose.

Birželio 1-ąją lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikys 196 kandidatai. Valstybiniu lygiu laikyti privalomąjį egzaminą pasirinko 153 kandidatai. Iš jų 99 prie suolų sės Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje, 54 – šiai mokyklai priklausančio Ustukių skyriaus sporto salėje. Į Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos salę atvyks 43 kandidatai, apsisprendę, kad jiems užteks mokyklinio lygio privalomojo egzamino. 

R. Savickas minėjo, kad iš pasirenkamųjų valstybinių brandos egzaminų populiariausias yra anglų kalbos. Jį laikys net 164 rajono abiturientai. Šį valstybinį egzaminą sudaro dvi dalys. Kalbėjimo įgūdžiai bus tikrinami balandžio 20–21 dienomis. Jau kelinti metai mūsų rajono gimnazijų abiturientus vertina kaimyninio Pakruojo rajono anglų kalbos mokytojai. Savo ruožtu mūsų rajono pedagogai minėtomis dienomis vyks į Pakruojį. „Tam, kad kandidatų žinios būtų įvertintos objektyviai ir nešališkai“, – paaiškino R. Savickas. Antroji anglų kalbos egzamino dalis, kurio metu bus vertinami kandidatų klausymo, skaitymo ir rašymo gebėjimai, vyks birželio 6 d. Lėvens pagrindinėje mokykloje. 

Deja, jau į praeitį nugrimzdo laikai, kuomet mūsų rajono mokyklose iš užsienio kalbų dominavo prancūzų. Šiemet taip pat neatsirado nė vieno abituriento, norinčio laikyti šios gražios melodingos kalbos egzaminą. Užtat dviem abiturientams iš Pasvalio Petro Vileišio ir Pumpėnų gimnazijų prireikė valstybinio rusų kalbos egzamino. Abi egzamino dalis abiturientai laikys Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijoje. 

Antras pagal pasirinktų valstybinių egzaminų populiarumą – matematika. Birželio 10 d. šio dalyko egzaminą Lėvens pagrindinėje mokykloje laikys 139 kandidatai. Istorijos valstybinį egzaminą pasirinko 66 abiturientai, biologijos – 65, geografijos – 44, informacinių technologijų – 23, fizikos – 19, chemijos –12. 

Mokyklinius menų ir technologijų egzaminus laikys atitinkamai 16 ir 33 abiturientai. Pagrindinė abitūros egzaminų sesija baigsis birželio 23 d.

Anglų kalbos kursai https://igudu.lt/anglu-kalbos-kursai/

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.