Kokios medžiagos vonioje reikalauja mažiausiai priežiūros?

Vonios kambarys – svarbi namų dalis, tačiau jos priežiūra neretai yra pernelyg sudėtinga. Taip gali būti dėl to, kad ją valome per retai ar pvz., kad pasirinkome prastas apdailos medžiagas, o gal ir dėl pernelyg mažos oro cirkuliacijos. Visgi šiame straipsnyje norėtume susikoncentruoti į priežastį, kuri vonios priežiūrą vargu verčia dažniausiai – apdailos medžiagas. Jeigu pasakytume jums, kad yra variantų, kurie leistų turėti gražią ir lengvai prižiūrimą virtuvę – ar mumis patikėtumėte? Tam, kad pavyktų tai padaryti, apžvelgsime visur prieinamas medžiagas, kurias galite panaudoti vonios kambario įrengimui, renovacijai ar remontui, kad galutinis rezultatas būtų mažai priežiūros reikalaujanti patalpa.

Porcelianinės plytelės

Tai viena iš populiariausių medžiagų, jeigu ieškote kažko, kas nereikalauja daug dėmesio ir priežiūros. Porcelianas pasižymi ganėtinai dideliu atsparumu dėmėms ir klojant jį, nereikia jokio papildomo sandarinimo. Ypač lengva porceliano priežiūra yra tuomet, kai ji klojate didelėmis plytelėmis.  

Purvą ir dulkes nuo porceliano bus galima lengvai sušluoti ir susiurbti su dulkių siurbliu. Specialistai sausam valymui geriau rekomenduoja naudoti sausą mopą (šepetį), o ne šluotą, kadangi taip mažiau braižosi ir labiau apsaugomas pats plytelių paviršius.

Na, o pilnam valymui nereikia jokių stiprių chemikalų, dėmes išvalyti dažniausiai įmanoma rankomis, naudojant tik švelnes arba beveik neutralias chemines priemones. Vienintelis svarbus niuansas – po valymo visiškai nuplauti ir nuvalyti chemikalus, kad neliktų vandens dėmių arba kitų žymių.

Skirtingai nei esame įpratę galvoti apie porcelianą, iš jo pagamintos plytelės yra kietos ir tvirtos, labai atsparios šalčiui ir dilimui bei nesugeria vandens. Plati spalvų įvairovė užtikrina, kad tai puikus pasirinkimas ne tik estetine prasme, bet ir tada, kai norite lengvesnės priežiūros.

Nerasojantis stiklas

Jeigu žvelgsime į pastarųjų metų interjero dizaino ir dekoro tendencijas, tikrai pamatysite, kad namuose atsiranda vis daugiau stiklo. Jis naudojamas kaip pertvaros, dekoro elementai, ne tik funkcine prasme, į kambarį įleidžiant šviesą. Visgi vonioje stiklas atrodo gal ir gražiai, tačiau tie, kas apie jį pagalvoja, dažniau susimąsto ne apie grožį, o apie tai, kaip sunku bus jį valyti.

Naudoti specialias priemones ir trukti daug laiko tikrai nėra būtina, jeigu pasirenkate nerasojančio ir šuorų nerenkančio stiklo dekorą. Tai daugiau aktualu tiems, kurie iš naujo įsirenginėja namus arba visą vonios kambarį keičia iš esmės, kadangi stiklo pertvarą pridėti į jau nusistovėjusią kambario tvarką bus sunku. Tačiau, jeigu viską keičiate arba kuriate kažką naujo, rinkitės tokio stiliaus stiklines pertvaras dušui/voniai ir net galite įsigyti tokio tipo veidrodžius. Smagu tai, kad jų valymui reikia žymiai mažiau pastangų nei to, ko reikalautų įprastas stiklas. Be to, nerasojantis stiklas yra ypatingai praktiškas mažuose vonios kambariuose, kur greitai sklinda garai ir jie dažnai nusėda ant veidrodžių ar pertvarų.

Akmens masė

Akmuo yra daugelio mėgstama medžiaga, kuri spinduliuoja prabanga ir elegancija. Šiuolaikinių vonios kambarių interjero tendencijose tikrai netrūksta akmens ir akmens masės sprendimų, kurie puikiai papildo interjerus arba būna centriniais objektais, kuriančiais bendrą nuotaiką ir įvaizdį.

Aišku, lengviausia yra išskirti akmens tvirtumą ir patvarumą. Tačiau dažniausiai tokias medžiagas žmonės renkasi dėl jų retumo ir išskirtinumo. Kiekvienos akmens masės vonia, kriauklė ar kitas dekoro elementas atrodys kiek kitaip, tad pavyks kurti unikalų patalpos charakterį.

Na, o kalbant apie priežiūrą tikrai nereikia didelių stebuklų ar gigantiškų pastangų, kad jūsų vonia išliktų švari ir graži. Prie akmens paviršiaus sunkiau kimba įprastos muilo ar grožio priemonių dėmės, tad pakanka paprastų, gana neutralių valiklių, kad jas prižiūrėtumėte. Tokia vonia išlaikys gerą estetiką labai ilgą laiką ir nereikalaus tiek daug priežiūros, kiek kai kurios kitos, dažnai naudojamos medžiagos.

Elektroninėje parduotuvėje www.adma.ltgalite rasti daug įvairių akmens masės vonių, kurios puikiai papildytų jūsų vonios kambario interjerą ir atitiktų lengvai prižiūrimo baldo standartus. 

Taip pat vertėtų dėmesį atkreipti ir į tinkamus, aukštos kokybės maišytuvus. Kaip vieną geriausių gamintojų vartotojai išskiria “Ideal Standart” prekinį ženklą

Visiškai šlapio vonios kambario filosofija – laiko ir pinigų taupymui

Visiškai šlapiu vonios kambariu vadiname tokią patalpą, kuri įrengta vadovaujantis filosofija, jog visos kambaryje esančios medžiagos turi visiškai nebijoti drėgmės. Tarkime, jeigu norite stiklo, tai turėtų būti mūsų minėtas nerasojantis stiklas. Jeigu renkatės baldus, jie turėtų būti padengti plėvele arba pagaminti iš akmens masyvo ar kitų medžiagų, kurios nebijo drėgmės.

Apie šią filosofiją per daug kas nesusimąsto, tačiau ji gali padėti sumažinti bendras pinigines išlaidas įrengimui ir laiko sąnaudas, kurių reikia viso kambario valymui ir priežiūrai. Jei turite šlapią kambarį, kam jums vonios užuolaida, kam jums specialūs šepečiai ar buitinė chemija. Vėlgi, toks įrengimas džiugins švara mažiausių vonios kambarių turėtojus, kur nuo karšto vandens sklindantys garai apšildys patalpas, bet nebus užuolaidos, kuri juos sulaikytų vienoje vietoje.

Be to, plauti ir valyti viską tikrai pakaks rečiau nei įprastai.

Vinilinė grindų danga

Čia norėtume išskirti tikrai nebrangias, tačiau aukštos kokybės vinilines plyteles grindims. Šio tipo grindys yra puiki imitacija medienai ar net marmurui, kadangi išlaiko panašią estetiką ir harmoniją bei jausmą, nors kainuoja tik dalį to, kiek piniginę paplonintų minėti sprendimai.

Dažniausiai valymui ir priežiūrai vinilinė grindų danga tikrai nėra reikli, tad daug kam pakaks tik šlapio mopo (šluostės), kad grindys vėl atrodytų it naujos. Visgi gerai ir tai, kad vinilinė grindų danga pakankamai atspari ir periodiškiems (ne per daug dažniems) giluminiams valymams. Tad, jeigu ruošiatės būstą parduoti, nuomoti ar tiesiog norite apsitvarkyti iš pagrindų, jas galima valyti ir be jokių skrupulų.  

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.