Malkų apdirbimas – kada jam ruoštis ir kaip jį atlikti teisingai?

nau

Kūrenimas malkomis išlieka vienu populiariausių pasirinkimų visoje Lietuvoje. Tačiau ne visi, kas kūrenasi malkomis arba nori kūrentis malkomis tiksliai žino, kaip tiksliai pasiruošti šildymo sezonui ir kaip elgtis su malkomis. Šioje kategorijojeToolsta elektroninėje parduotuvėje galite rasti malkų skaldykles – vieną iš kelių įrankių, kuris gali palengvinti kūrenimui skirtos medienos paruošimą. Tačiau yra ir kitų patarimų, kuriais norėtume pasidalinti šiame straipsnyje. Apžvelgsime ne tik optimaliausius pasiruošimo darbui, būdus, bet ir technologijas, kurias galite naudoti ir įrankius, kuriuos galite pasitelkti, kad tik darbas būtų atliktas teisingai!

Visų pirma – supraskite fizikinius dėsnius (tai tikrai naudinga)

Daugelis iš mūsų apie fizikos dėsnius per daug negalvojame. Nors jie daro įtaką mūsų gyvenimui kiekvieną akimirką, tačiau kai galvojame apie namų priežiūrą ir šilumą – fizika, ko gero vienas iš paskutinių dalykų, kur link galėtų nukrypti mintis. O pasirodo, kad apie tai žinoti ir mąstyti, bent jau šiame kontekste, yra verta.

Nuo fizikos dėsnių nepabėgsime niekada, tačiau, jeigu apie juos pagalvosime, iš kūrenamos medienos gausime daugiau naudos ir šiltesnius namus!

Taigi, galvoti reikia apie du dalykus – medienos tipą ir jos sausumą. Kuo mediena yra drėgnesnė, tuo ji mažiau kaitri ir išskiria daugiau dūmų bei pelenų. Tai yra neefektyvu šildymo prasme, kadangi nesukuriama tiek daug kaitros, kiek būtų galima, bei greičiau užkemšami vamzdžiai ir kaminai. Skirtumas tarp sausos ir drėgnos medienos, kaitrumo prasme, gali siekti keliasdešimt procentų, tad jūsų išlaidos, vien dėl prasto džiovinimo ir laikymo gali išsipūsti. Tinkamai medieną laikyti reikia po stogu arba uždengtą, pakeltą nuo žemės, apsaugotą nuo kritulių ir tiesioginių saulės spindulių (kad išsausėjusi neužsiliepsnotų). Tam reikia malkinės, erdvaus rūsio arba stoginės.

Na, o antrasis dalykas – kuo mediena tankesnė, tuo daugiau jos tūrio sudegs – tuo daugiau šilumos išsiskirs. Taigi, norėdami geriausio šildymo, turite rasti tankiausią medieną už geriausią kainą bei ją išdžiovinti!

Tinkamai paruoškite malkas katilui

Malkų apdirbimas – labai svarbi efektyvaus šildymo dalis. Tuomet, kai gaunate malkas iš tiekėjo, jos gali būti ir neparuoštos kūrenimui. Labai daug kas renkasi pataupyti ir geriau perka neskaldytas malkas. Jeigu taip darote, priklausomai nuo užsakymo dydžio, pasiruoškite pusdienį ar net kelias dienas intensyviam malkų kapojimui.

Didelius rąstus ir malkas reikia susmulkinti, kad jų ilgis, plotis ir apimtis tiktų jūsų katilo angai. Geriausia – nepalikti per didelių malkų, kad galėtumėte kompaktiškai ir optimaliai užpildyti degimo kamerą. Taip ir pats degimo procesas bus efektyviausias.

Malkų trumpinimą galima daryti su grandininiu pjūklu, o kapoti – su kirviu. Visgi, jei malkų daug, o norisi dirbti kuo paprasčiau ir efektyviau, mūsų jau minėtos malkų skaldyklės yra tikrai geriausias pasirinkimas.

Plačiau apie malkų laikymą ir džiovinimą

Užsiminėme apie tai, kad malkų laikymas – labai svarbi viso proceso dalis. Tačiau vertėtų ir labiau detalizuoti taisykles ir patarimus, ką ir kaip reikėtų daryti, kad malkos būtų laikomos sausai ir saugiai.

Patariama malkas laikyti lauke arba kuo atviresnėje ir gerai vėdinamoje patalpoje. Jeigu atidengsite sausas malkas saulės kaitrai – jos džius greičiau, tačiau Lietuvoje orai permainingi ir, jei nėra galimybės greitai jų uždengti, geriau to vengti, kadangi lietūs lyja nenuspėjamais tempais ir visas džiovinimo vargas nueitų perniek.

Dėl to dauguma Lietuvoje gyvenančių žmonių malkas krauna į pašiūres, sandėlius ar net rūsius. Svarbu, kad patalpoje oras cirkuliuotų ir drėgmė čia neužsiliktų. Kadangi bene daugiausiai drėgmės ateina per sienas ir žemę, malkas padėkite ant padėklų ar pagrindo, šiek tiek pakeltas nuo paviršiaus ir bent 1-2cm atitraukite nuo sienų. Pačią medieną sukraukite į stirtas, efektyviai išnaudodami tiek vertikalią erdvę, tiek turimą grindų plotą. Nepamirškite, kad pagrindas turėtų būti tvirtas ir atlaikyti didesnes apkrovas.

Kada reikėtų įsigyti malkas?

Negalima kalbėti apie tinkamą pasiruošimą žiemai neapibrėžiant geriausio laiko pirkti malkas ir jas sandėliuoti bei džiovinti.

Daug kas ginčijasi ar tai geriau daryti pavasarį ar vasarą, tačiau nerašyta taisyklė tokia, kad malkoms reikia džiūti bent 6 mėnesius ir tai, jeigu oro sąlygos tam palankios. Iš tiesų – kuo ilgiau džiovinsite, tuo geriau, tad nemaža dalis malkomis besikūrenančių žmonių sukaupia atsargų vienam ar net dviems sezonams į priekį. Taip malkos kone pilnai išsausėja ir pasidaro daug kaitresnės nei ką tik atvežta, ganėtinai didelį santykinį drėgnį turinti mediena.

Džiovinimo laikas taip pat priklauso ir nuo medienos rūšies. Kuo ji tankesnė – tuo ilgiau reikia džiovinti. Tankiausią kietmedį specialistai ragina laikyti ir džiovinti virš 20 mėnesių.

Specialistai pataria dėl to medieną įsigyti bent 6 mėnesiais anksčiau nei prasideda šildymo sezonas. Lietuvoje tai dažniausiai būna laikotarpis nuo rugsėjo antros pusės iki lapkričio pradžios. Tad, remiantis tuo, geriausias laikas pirkti ir ruošti malkas šildymo sezonui yra nuo kovo iki gegužės pradžios. Visgi nepamirškite, kad net ir perkant jau paruoštas, susmulkintas ir sukapotas malkas, jas gali tekti susinešti į sandėliavimo vietą. Tam reikės bent kelių dienų arba daugiau nei dviejų rankų. Pasiruoškite.

Pabaigai

Taigi, tikimės, kad šis straipsnis buvo jums naudingas ir sužinojote svarbią informaciją, kuri padės geriau ir efektyviau pasiruošti ateinantiems šildymo sezonams, jeigu kūrenatės malkomis.

Nepamirškite, kad efektyviausiai kūrenasi tie, kurie apie viską pagalvoja. Rinkitės tankiausią medieną už geriausią kainą bei tinkamai ją išdžiovinkite. Pastarajam reikalui atlikti jums reikės tinkamos erdvės ir gero vėdinimo bei bent 6 mėnesių laiko, dėl to malkas geriausiai pirkti pavasarį arba net dar kitam sezonui, jeigu kūrenate kietmedį.

Pačias malkas pigiausia pirkti nekapotas ir pačiam jas apdirbti su malkų skaldykle, pjūklais ir/ar kirviais. Vadovaudamiesi šiais patarimais tikrai sutaupysite laiko, jėgų ir pinigų!

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.