Savanorystei durys atviros, tik ne pro visas norima eiti

VšĮ „Socialinė iniciatyva“ direktorė Viktorija Gaspariūnaitė (dešinėje) su savanorėmis po apdovanojimų ceremonijos.

Prieš kurį laiką į redakciją skambinusi pasvalietė Regina sakė pasigendanti informacijos apie savanorystę. Į užtarnautą poilsį išėjusi moteris dar kupina sveikatos ir energijos, tad nenorinti užsisklęsti tarp keturių sienų. Pasvalietė tikino, kad atsirastų ir daugiau jos pasekėjų. 

Tad ar didelės galimybės savanoriauti Pasvalyje? Prieš pateikiant kelių įstaigų vadovų mintis, pastebėjimus ir pamąstymus, verta priminti svarbiausius šalyje galiojančius teisinius savanoriui keliamus reikalavimus. 

Pagal daugiau nei prieš dešimtmetį, 2011 m. rugpjūčio 1-ąją, įsigaliojusį Savanoriškos veiklos įstatymą, savanoriais gali būti vyresni nei 14 metų ne tik Lietuvos piliečiai, bet šalyje teisėtai gyvenantys užsieniečiai.

Jaunesni nei 18 metų asmenys savanoriauti gali, jei tam neprieštarauja tėvai, globėjai ir kiti įstatyme numatyti nepilnamečio atstovai. Taip pat rašoma, kad savanoriauti norinčiam asmeniui nebūti kvalifikaciniai reikalavimai, tačiau yra išlygų. Jos taikomos, pavyzdžiui, užsiimant savanoriška veikla vaikų dienos centruose, labdaros valgyklose ir kt. 

Neįsivaizduoja veiklos be savanorių 

Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos vaikų dienos centras – viena iš įstaigų, kurio veikla remiasi savanoryste. „Vaikų dienos centrui nuolat reikia vaikus mylinčių savanorių. Savanoriai turėtų padėti vaikams pamokų ruošoje, organizuojant užimtumą, skatinant jų kūrybą“, – taip apie Šv. Jono Krikštytojo parapijos vaikų dienos centro veiklą rašoma internetinėje svetainėje www. savanoriaujam.lt Tokias pat mintis pakartojo telefonu kalbinta centro vadovė Jurgita Venskienė, priminusi, kad centre ir šalia esančioje „Carito“ valgykloje neatlygintinai triūsia iki 15 savanorių. Pašnekovė minėjo, kad norintiems su vaikais dirbti savanoriams būtina pristatyti pažymą, patvirtančią, kad asmuo nebuvo patekęs į teisėsaugos įstaigų akiratį. Motyvacinio pokalbio su įstaigos vadove metu išsiaiškinami norai ir lūkesčiai. Jei jie tenkina abi puses – savanorystei uždegama žalia šviesa. 

Vaikų dienos centro vadovė J. Venskienė priminė, kad moterys neatlygintinai dirba ir tame pačiame pastate veikiančioje „Carito“ labdaros valgykloje. Norintiems joje savanoriauti privalu iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro padalinio pristatyti atitinkamą pažymą. Kas savaitę labdaros valgykloje dirba 2–3 moterys. „Jei ateina naujokė, stengiamės, kad ją apmokytų jau patirties turinčios savanorės. Džiaugiamės naujais žmonėmis. Kiekvienas apsisprendęs savanoriauti asmuo atneša naujų idėjų, sumanymų ir tam tikro naujo polėkio“, – tvirtino J. Venskienė. 

Ne tik jaunimui, bet ir vyresnio amžiaus savanoriams veiklos atsirastų ir kitapus Lėvens upės įsikūrusiame Pasvalio socialinių paslaugų centre. Kaip ir Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje bei Krašto muziejuje. „Turime daug senų nuotraukų be užrašų. Gal į muziejų atėję savanoriauti vyresnio amžiaus pasvaliečiai padėtų jas identifikuoti – atpažintų žmones, patikslintų įamžintus įvykius?“ – svarstė Krašto muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė. 

Pagalbininkų trūksta ten, kur labiausiai jų reikia 

Pasvalio ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas taip pat patikino, kad ir jo vadovaujama įstaiga mielai įdarbintų savanorius, pirmiausia palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje, tiek Pasvalyje, tiek Joniškėlyje. „Savanoriai galėtų pavalgydinti ligonius, padėtų jiems atsisėsti, pabendrautų su jais“, – ligoninės vadovas vardino reikalingas savanorių veiklas, kurioms slaugytojos nebeturi laiko. Tik visa bėda, kad nelabai kas nori tokia altruistine veikla užsiimti. Tam reikia ne tik fizinių ir psichologinių sugebėjimų, bet ir didelio empatijos jausmo – mokėjimo ne tik suprasti kito asmens emocinę būseną, bet ir gebėti į ją įsijausti. 

Joniškėlio skyriaus palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vyriausioji administratorė Lilija Ralienė sakė, kad prieš kelerius metus skyriuje savanoriavo „Carito“ atstovė Lina Čepulytė iš Joniškėlio apylinkių seniūnijos. „Labai džiaugėmės jos pasiaukojamu darbu. Savanorė valgydindavo ligonius, padėdavo jiems atsikelti, bendraudavo, kartu poterius kalbėdavo“, – pasakojo skyriaus vyr. administratorė L. Ralienė. Paklausta, kodėl, jos nuomone, nesulaukiama savanorių ten, kur labiausiai jų reikia, pašnekovė, kiek pamąsčiusi, tarė: „Jei ligonius retai lanko jų vaikai ir artimieji, tai nėra ko tikėtis, jog jais rūpinsis svetimi žmonės, juolab kad sunkus darbas nėra mokamas.“ Vyr. administratorė sakė, kad dabar skyriuje yra 23 pacientai, tačiau greitai jis pasipildys dar dviem sunkiais ligoniais.

Jaunimo savanorystė 

Jaunimo savanoriška veikla skatinama papildomomis balo dalimis stojant į aukštąsias mokyklas. Tačiau norint juos gauti, reikia savanoriauti, priklausomai nuo programų, tam tikrą laikotarpį ir valandų skaičių per mėnesį. 

Jaunimo savanorystės sklaida, savanorių ugdymu ne tik mūsų rajone užsiima viešoji įstaiga „Socialinė iniciatyva“. Jos direktorė Viktorija Gaspariūnaitė priminė, kad 2022 m. tiek Lietuvoje, tiek ir Europoje yra paskelbti jaunimo bei savanorystės metais. „Tad šiais metais ypač daug dirbsime ir organizuosime daug renginių“, – sakė „Socialinės iniciatyvos“ vadovė. 

Prieš Sausio 13-ąją jaunosios savanorės padėjo gaminti Laisvės dienos minėjimo ženklus – neužmirštuoles.

Įstaigos, norinčios įdarbinti jaunuosius savanorius, privalo gauti Jaunimo reikalų departamento akreditaciją. V. Gaspariūnaitė minėjo, kad Pasvalio rajone šią akreditaciją turi jos vadovaujama „Socialinė iniciatyva“, Pasvalio „Rotary“ klubas, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka ir Krašto muziejus. Anot pašnekovės, šiemet akreditaciją turėtų gauti dar aštuonios įstaigos. 

„Mes ne tik kuruojame savanorius priimančias organizacijas ir savanorių veiklą Pasvalio, Kupiškio, Panevėžio rajonuose bei Panevėžio mieste. Turime daugiau nei 12 trumpalaikių savanorių komandą, kuri mums padeda renginiuose ar veiklose. Praėjusių metų pirmą pusmetį Jaunimo savanoriškos tarnybos programą baigė dvi savanorės, antrą pusmetį pradėjo savanoriauti keturios merginos, iš jų dvi šių metų sausio pradžioje baigė savanorystę, o kitos ją greitai baigs. Šiemet pirmą pusmetį savanorystę pradėjo dvi merginos, dar laukiame sprendimo dėl vienos savanorystės vietos finansavimo“, – aiškino V. Gaspariūnaitė. 

„Socialinės iniciatyvos“ direktorė atkreipė dėmesį į Jaunimo savanoriškos tarnybos programą „Judam“. Ji skirta niekur nedirbantiems, nesimokantiems ir jokiuose mokymuose nedalyvaujantiems jauniems žmonėms. Pagal programą „Judam“ Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje nuo 2021 metų pabaigos savanoriauja raubonietis Edvinas Krupskis. Pirmiausia savanoris buvo supažindintas su bibliotekos kolektyvu bei kasdieninėmis veiklomis. Edvinui arčiausiai širdies pasirodė techninė veikla – senųjų knygų skenavimas. „Darbas itin kruopštus, reikalaujantis dėmesio, bet Edvinas viską kuo puikiausiai atlieka.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje savanoriauja programos „Judam“ dalyvis Edvinas Krupskis.

Savanoris profesionaliu skeneriu „Bookeye 3“ jau yra įvaldęs skenavimo procesą. Nuskenuotos ir aprašytos senosios knygos vėliau keliaus į Pasvalio krašto kultūros paveldo e. biblioteką „Pasvalia“: http://www.pasvalia.lt/ Tad kviečiame naudotis e. biblioteka ir atrasti dominančius Pasvalio krašto kultūros paveldo objektus“, – džiaugdamasi pagalbininko veikla kalbėjo Vartotojų aptarnavimo centro vyresnioji bibliotekininkė, elektroninės bibliotekos „Pasvalia“ administratorė Toma Mikalajūnaitė.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.