Mados tendencijos juvelyrikoje – ko laukti 2022-aisiais?

Metams įgaunant pagreitį galima aiškiai pamatyti, kokių mados tendencijų šiemet sulauksime juvelyrikoje. Iš to, ką nešioja nuomonės formuotojai ir įžymybės bei tai, ką diktuoja dizaineriai, kyla tikslus vaizdinys. Kokie papuošalai šiemet bus madingi?

Akcentuojamos stambios grandinėlės

Stambios auksinės ir sidabrinės grandinėlės yra viena iš svarbiausių 2022 m. juvelyrikos tendencijų, matytų ant „Valentino“ ir „Hermès“ podiumų. Šiais metais patariama rinktis ryškių raštų tauriųjų metalų grandinėles, kurios puikiai atrodys savarankiškai arba derinamos su kitais masyviais dirbiniais. 

Nors geltonasis auksas yra nemirštanti klasika, šiais metais į pirmą vietą iškyla sidabras. Šis metalas –  drąsesnis bei pankiškas. Puikiai atrodo susuktos, banguojančios formos ir sunkiasvorės grandinėlės iš sidabro, pagamintos iš smailių, lenktų ar vingiuotų grandžių.

Papuošalų sluoksniavimas

Iš mados tendencijų viršūnės šiais metais niekur nesitrauks ir papuošalų sluoksniavimas. Patariama sluoksniuoti ne daugiau 3 grandinėlių – kitaip rizikuojate persistengti. Sluoksniavimo  pagrindas – trumpiausias vėrinys. Ant jo sluoksniuojamos kitos grandinėlės. Kuo mažesnis atstumas tarp grandinėlių, tuo subtiliau jos atrodys. Ir priešingai – ilgesni vėriniai atrodo dramatiškiau. 

Reikėtų atsižvelgti ir į grandinėlių tipą bei vietą. Jei sluoksniuojate 3 grandinėles, dėmesys kryps į viršutinę ir apatinę. Vidurinė turėtų būti minimalistinė ir paprasta. Jei sluoksniuojate tik 2 vėrinius, patariama susikoncentruoti į apatinį papuošalą. 

Stilingas ir drąsus sprendimas yra įtraukti spalvų. Jei pasirinkote neutralų ar griežtai vienspalvį drabužių derinį, ryški grandinėlė gali pasitarnauti kaip trūkstamas spalvos akcentas. Ši spalvota grandinėlė turėtų būti trumpiausioji, nes yra arčiausiai veido ir gali išryškinti veido bruožus. 

Metalų ir stilių maišymas

Mėgstate auksą ar sidabrą? Minimalizmą ar maksimalizmą? Simetriją ar asimetriją? Gera žinia ta, kad 2022 m. galite maišyti viską, ką tik trokštate. Šiemet bus madinga maišyti metalus, nesvarbu, ar tai būtų sluoksniuotas derinys, ar vientisas dviejų atspalvių dirbinys. Išliks ir praeitų metų kaklo netvarkos tendencija – bus maišoma ir derinama kuo daugiau stilių, įskaitant stambias grandinėles ir pakabukus. 

7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių įtaka

7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių mados įtaka skatina atsisakyti subtilių, vos matomų papuošalų ir rinktis drąsius aksesuarus. Yra daugybė būdų išraiškingai pasipuošti spalvingais auskarais ar akį traukiančiais skulptūriniais žiedais. Ypač dėmesys atkreipiamas į 7-ojo dešimtmečio stiliaus pakabukus. Jei renkatės 80-ųjų įkvėptą stambią auksinę grandinėlę, sluoksniuokite ją su kažkuo visiškai kitu, pavyzdžiui, plona grandinėle. Labai populiarūs tampa ir spalvoto emalio dirbiniai. 

Perlų sugrįžimas

Perlų atgimimas toks ryškus, kad internete net buvo sukurtas naujas terminas pearlcore. Tai – viena ryškiausių 2022 m. juvelyrikos tendencijų, tačiau nauja, įnoringa prasme, kaip matyti iš tokių dizainerių kaip Valentino, Givenchy, Tom Ford ir Simone Rocha. Matysime perlų sugrįžimą naujais ir netikėtais būdais. Bus derinami įvairūs stiliai, dydžiai ir spalvos. Perlai netgi bus poruojami kartu su ryškiais karoliukais.

Dideli akmenys ir daug žiedų

Sparčiai populiarėja dideli akmenimis nusagstyti žiedai. Puikiai atrodo keli akmenys, išdėlioti masyviame žiede. Dizaineriai pradeda naudoti stambius akmenis, kurdami drąsesnius dizainus, dažnai įkomponuotus į didesnius elementus. 

Keletą žiedų galima sudėti dviem skirtingais būdais arba abu juos derinti. Pirmasis būdas – ant vieno piršto dėvėti kelis žiedus. Tai ypač patogu nešiojantiems sužadėtuvių ar vestuvinį žiedą. Dar vienas populiarėjantis įvaizdis – amžinybės žiedų sudėjimas vienas ant kito, siekiant sukurti akinantį deimantų derinį. Antrasis kelių žiedų nešiojimo būdas – rinktis įvairius žiedų stilius ir kiekvieną jų nešioti ant atskiro piršto. Pusiausvyra sukuriama ant vienos rankos turint stambesnį žiedą, o ant kitos – lengvesnius žiedus.

Stambūs akmenys taip pat bus plačiai naudojami pakabukuose, apyrankėse ir net rankogalių sąsagose. Ypač verta atkreipti dėmesį į didelius dirbinius su spalvotais akmenimis, smaragdais, opalais ir spalvotais safyrais.

Rivière stiliaus karoliai

Šie karoliai buvo populiarūs nuo pat XIX a. įvairiais pavidalais. Šiandien jie nešiojami po du ar daugiau vienu metu, kartais su pakabuku ant kaklo. Dvi šiuolaikinės rivière nešiojimo po kelis šalininkės yra Anna Wintour ir Sarah Jessica Parker. Karoliai taip pat atrodo stulbinamai, kai dėvimi vieni.

Daugybė karoliukų

2022 m. Y2K įkvėpta papuošalų tendencija – daugybė karoliukų, panašių į „Coach“ ir „Brandon Maxwell“ podiumuose matytus stilius. Nors ši tendencija neabejotinai skirta mėgstantiems išsiskirti ir atrodo geriausiai, kai yra derinama su perlais ir auksu, ji taip pat gali būti paprastesnė. Verta išbandyti vieną trumpą karoliukų vėrinį su ilga plona grandinėle arba įvairiaspalvę karoliukų apyrankę, sumaišytą su subtiliu metalu.

Kaleidoskopinės spalvos

Šiais metais deimantai dalijasi sostą su visa vaivorykšte brangakmenių ir pusbrangių akmenų, kurių akį traukiantys atspalviai džiugina pirštus, rankas ir kaklą. Dėl didelės spalvų įvairovės kiekvienas ras sau tinkantį brangakmenį: nuo sodriai žalių smaragdų ir ugninių rubinų iki safyrų, turmalinų ir lazuritų, kuriuos galima įkomponuoti į aukso juostas. Patariama rinktis spalvas, kurios apšviečia veidą ir papildo odos atspalvį. Kai kurie juvelyrai drąsiai demonstruoja gemologinį spalvų spektrą viename dizaine. 

Personalizuoti dirbiniai

Pastebimas didėjantis susidomėjimas personalizuotais dirbiniais – inicialų, zodiako ženklų ir gimimo akmenų papuošalais. Ypač populiarėja pirmos vardo raidės ar net viso žodžio pakabukai. Verta prisiminti Bella Hadid su jos Anne Boleyn įkvėptu B raidės pakabuko choker‘iu.

2022-ieji juvelyrikoje nusimato drąsūs ir ryškūs. Bus nebijoma maišyti įvairius stilius ir puoštis masyviais aksesuarais. Tačiau nebus pamiršta ir klasika – perlai bei sidabras užima užtikrintas mados pozicijas. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.