Naujo verslo idėją pasufleravo… šiukšlės

„The Camping cafe“ komanda. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Jau ne kartą esame rašę apie besikeičiantį, nuolat atsinaujinantį, įvairias pramogas siūlantį Pasvalio kempingą. Per tuos metus, kai šia vieta rūpinasi namišietis Kostas Butkus, senojo parko pakraštyje įsikūrusi poilsiavietė tapo tiek pasvaliečių, tiek miesto svečių traukos vieta. 

Svečiui kaip sau – visa, kas geriausia – nuolat akcentuoja Kostas. Su tuo pačiu moto jis prieš savaitę atidarė kempingo kavinę „The Camping cafe“.

Sukūrė šešias darbo vietas 

– Mūsų mieste maitinimo įstaigų daug ir konkurencija iš tiesų didelė. Tačiau ir mes čia matome sau nišą. Mylime senąjį Pasvalio parką, čia praleidžiame beveik visą savo laiką. Norime, kad ši vieta klestėtų ir skatiname žmones ne tik čia užsukti, bet ir rūpintis Pasvalio miesto paveldu. Esame organizavę akcijas, kurių metu parke surinktas šiukšles keitėme į kavos puodelį. O ir be jokių akcijų, pamatęs kur besimėtančią šiukšlę, visuomet ją pakeliu. Pastebėjome, kad didžioji dalis to, ką surenkame, yra maisto pakuotės: vienkartiniai kavos puodeliai, sumuštinių, picų pakuotės. Žmonės mėgsta užkandžiauti gamtoje, todėl pagalvojome – kodėl jiems nepasiūlius vietos, kur būtų galima skaniai pavalgyti, – verslo idėjos gimimą prisimena Kostas. 

Pirmine idėjos realizavimo stadija būtų galima laikyti praeitų metų rugsėjo–spalio mėnesius, kai kempinge atsirado dienos pietus siūlanti valgykla. Kaip prisipažįsta K. Butkus, tai buvo veikiau bandymas nei rimtas verslas.

– Reklamos daug nedarėme, atvažiuodavo tie, kas žinojo, susirinkdavo pietauti visa mūsų šeima. Tuose susirinkimuose ir buvo subrandinta idėja apie visomis savaitės dienomis dirbančią, skaniai, sočiai ir greitai pavalgyti siūlančią kavinę. 

Kavinės virtuvėje sukasi (iš kairės) Margarita Ganšu, Fausta Arcimavičiūtė, Gražina Rožėnaitė. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Prieš gerą savaitę veikti pradėjusioje įstaigoje greta įprastų picų, kepsnių, salotų galima rasti ir mūsų krašto kavinių meniu retai pasitaikančius spagečius ar įvairias karštas užkepėles. 

– Meniu kūrė visa šeima. Kiekvienas išsakė savo norus ir pageidavimus. Žinoma, daug ką pasiūlė ir pas mus dirbti atėjusios virėjos. 

Kostas pasakoja, jog tai pirminis meniu variantas, kuris bus keičiamas atsižvelgiant į paklausą bei klientų pageidavimus.

Kavinėje sukurtos šešios naujos darbo vietos. Verslininkas planuoja, kad artėjant vasaros sezonui pagalbininkų gali reikėti ir daugiau. 

– Labai džiaugiuosi pas mus atėjusiomis virėjomis Margarita Ganšu ir Gražina Rožėnaite. Tai savo srities profesionalai, moterys, turinčios didžiulę patirtį bei neišnaudotą potencialą.

Užsakytą maistą veža ir į namus 

Maisto išvežiojimas į namus Pasvalyje tarsi ne naujiena. Jį yra siūlę kelios vietos kavinės. Deja, anuomet paslauga neprigijo. 

Maistą į namus siūlo ir „The Camping cafe“. 

– Dirbame vos savaitę, tačiau ši paslauga, bent jau kol kas, pasiteisino su kaupu. Rytais ir vakarais užsakymų mažiau, tačiau per pietus kurjeris vos spėja suktis. Tiesą pasakius, būtent kurjerio darbas pirmosiomis dienomis mums tapo tikru iššūkiu. Kaip viską sudėlioti taip, kad vienu metu keliolika užsakymų pasiektų savo užsakovus? Teko daug ką iš naujo perdėlioti ir sustyguoti. Atsiprašau visų, kuriems užsakymai vėlavo, ir labai džiaugiuosi, kad su kiekviena diena tų klaidų vis mažiau ir mažiau. 

Maistas kol kas vežamas tik Pasvalio mieste ir pačiose artimiausiose gyvenvietėse. Pristatymo kaina – du eurai. Jei užsakymas didesnis nei 10 eurų – paslauga nemokama. 

– Jau sulaukėme skambučių iš Joniškėlio, Namišių su klausimu, ar galime ten pristatyti maistą. Nesakome ne. Jei užsakymas didesnis, skirtas kokiam vakarėliui, ar gausesniam šeimos pasisėdėjimui – manau, kad bus galima sutarti. Tiesa, bet kokiu atveju toks užsakymas būtų vykdomas ne pietų metu, kuomet pas mus pats didžiausias apkrovimas.

Teko daug ko išmokti

– Pirmomis dienomis net kelis kartus garsiai ištariau – jei būčiau žinojęs, kad taip bus, niekuomet nebūčiau to pradėjęs… Maitinimo verslas turi labai daug specifikos. Tiems, kurie nuolat tame sukasi – galbūt lengviau. Tačiau mums, pradėjusiems viską nuo nulio, teko labai daug ko išmokti. Nuo patalpų paruošimo, higienos reikalavimų iki darbo organizavimo. Kaip įrengti virtuvę, kaip ką ir kur sudėlioti, kokiu gamybos ratu keliaus maistas… Šioje vietoje norėčiau nuoširdžiai padėkoti Pasvalio veterinarijos tarnybai, kuri tikrai dirba tam, kad padėtų – suteikia visą reikalingą informaciją, parodo, kaip turi būti, pasidalina kitų įstaigų patirtimi. Tačiau teorija yra viena, o praktika – visiškai kita. Atrodo juokinga, kai planuojant virtuvę reikia skaičiuoti ir planuoti kiekvieną centimetrą. Tačiau juokas baigiasi, kai vienu metu tenka iškepti 30 kepsnių ir tada tas kiekvienas centimetras tampa aukso vertės. Tu gali teoriškai sumodeliuoti visas elgesio schemas, tačiau užtenka priimant užsakymą pamiršti pasižymėti „valgis vietoje“ ar „išsinešti“ ir viskas akimirksniu subyra. Todėl pirmomis dienomis buvo labai daug streso ir klaidų, – pasakoja K. Butkus. 

Prie baro – Kostas Butkus ir jo draugė Gabija Račinskytė. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Jaunasis verslininkas džiaugiasi, kad visomis nelengvomis akimirkomis paramą rasti gali šeimoje. 

– Mama, brolis, draugė Gabija… Tie „universalūs kariai“, kurie ir prie baro gali pastovėti, ir bulves, jei reikia, nuskusti. Ir sprendimus priimame visi kartu. Nė viena nuomonė nėra atstumiama, – tikina verslininkas.

Kai pasibaigs „VAU efektas“ 

Pavieniai gyventojai, verslo ir biudžetinės įmonės, moksleiviai – visas žmonių kategorijas, šiomis dienomis sukančias ar skambinančias į „The Camping cafe“ būtų sunku ir išvardinti. 

Veikia vadinamasis „VAU efektas“, kai visi nori išbandyti naujai atsidariusios maitinimo įstaigos privalumus. O kas bus, kai pirminis dėmesys sumažės? 

– Sausis ir vasaris – tie mėnesiai, kai tiek maitinimo, tiek ir visuose kituose versluose vyrauja sąstingis. Mes sąmoningai atsidarėme būtent tokiu metu tam, kad pasiruoštume vasarai. Kad turėtume laiko sustyguoti komandos darbą, ištaisytume klaidas ir pasiruoštume pagrindiniam sezonui. Iki to laiko norime išgryninti meniu. Jame būtinai atsiras ir kempingo burgeris, apie kurį svajoju jau ne vienerius metus. Planuojame atidaryti vasaros terasą, kuri turėtų tapti dar viena kokybiško poilsio vieta Pasvalyje. Esame jauna, kitaip mąstanti komanda ir nebijome siūlyti naujų idėjų, – šypsosi K. Butkus. 

Beje, kiekvieną dieną nuo 11 iki 20 valandos dirbančioje kavinėje, kaip ir visame Pasvalio kempinge, neprekiaujama alkoholiu.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.