Asmeniniai asistentai pasiruošę suteikti visapusišką pagalbą

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pasvalio socialinių paslaugų centras nuo 2021 m. rugsėjo mėnesio naujai teikia asmeninio asistento paslaugas. Direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams Gitana Gaidžiūnienė papasakojo – ko tikėtis iš šios paslaugos ir kodėl verta ją išbandyti?

Beje, nuo 2019 m. rugsėjo iki 2021 m. gegužės buvo vykdytas projektas „Kompleksinės paslaugos šeimai“, į kurias buvo įtrauktas ir asmeninis asistavimas (paslaugos teiktos iš projekto lėšų), tačiau tik fizinę negalią turintiems ir asmenims nuo 16 m., nors prašymų buvo ir platesniam paslaugų spektrui. Vyriausybei patvirtinus naują tvarkos aprašą, po kelių mėnesių pertraukos (nuo 2021 m. rugsėjo) galimybė gauti pagalbą atsirado daugiau asmenų – asmeninio asistento paslaugos jau teikiamos tiek fizinę, tiek proto ar psichikos negalią turintiems asmenims ir vaikams, nepilnamečiams. Darbuotojai džiaugiasi, kad daugelio neatbaidė atsiradę įkainiai, paslaugų neatsisakė. 

Kas yra asmeninis asistentas? Asmeninio asistento paslaugų tikslas – atsižvelgus į individualius asmens poreikius, suteikti jam individualią pagalbą namuose ir viešojoje aplinkoje (palydint ir komunikuojant), kuri padėtų jam gyventi bendruomenėje ir integruotis į ją, neleistų izoliuotis nuo bendruomenės ir skatintų savarankiškumą, būtiną kasdieniame gyvenime. Pavyzdžiui, asmeninis asistentas gali padėti pasirūpinti asmens higiena, maistu, padėti nuvykti į reikiamą vietą, pagelbėti bendrauti, tvarkyti finansinius išteklius, orientuotis aplinkoje, organizuoti laisvalaikį ir poilsį, palydėti ir padėti nuvykti į darbo pokalbį, surasti tinkamą transporto priemonę, padėti judėti ten, kur nėra pritaikyta aplinka. Svarbiausias asmeninio asistento uždavinys – ne atlikti veiksmus už neįgalųjį, o atlikti kartu su juo. Teikiant šias paslaugas neįgaliųjų šeimos nariai gali grįžti į darbus, nes iki šiol jie turėjo prižiūrėti neįgalius šeimos narius. 

Asmeninis asistentas, atsižvelgdamas į konkretaus asmens poreikius, asmens galimybes: 

  • teikia asmeniui pagalbą namuose ir viešojoje aplinkoje, skatindamas jo savarankiškumą, būtiną kasdieniame gyvenime; 
  • teikia asmeniui individualią diskretišką pagalbą, susijusią su asmens higiena (padeda apsirengti, nusiprausti, nusimaudyti, pasinaudoti tualetu ir kt.); 
  • lydi asmenį į sveikatos priežiūros ir (ar) kitas valstybės ir (ar) savivaldybės institucijas, įstaigas, organizacijas, užimtumo įstaigas, darbą, laisvalaikio praleidimo vietą ir kt., teikia pagalbą judant įvairiais paviršiais ir kt.; 
  • teikia asmeniui pagalbą maitinimosi procese (paruošia stalo įrankius, padeda juos pakelti ir palaikyti valgymo metu, planuoti mitybą ir kt.); 
  • teikia asmeniui individualią pagalbą, padedančią adekvačiai reaguoti į jį supančią aplinką, užmegzti ir palaikyti su ja socialinius santykius (bendrauti, kalbėti, orientuotis laike ir aplinkoje, laikytis dienos režimo, ugdytis savivoką, gebėjimą disponuoti finansiniais ištekliais, tinkamai vartoti vaistus, būti socialiai aktyviam, organizuoti poilsį, laisvalaikį ir kt.). 

Asmeninis asistentas neteikia pagalbos, susijusios su mokymo, sveikatos priežiūros ar nepilnamečio asmens priežiūros procesu (pavyzdžiui, neatlieka už asmenį buities ir namų ruošos darbų, nevykdo slaugytojo ar slaugytojo padėjėjo, pagalbos priimant kasdienius sprendimus, mokytojo padėjėjo funkcijų ir kt.). (Asmeninio asistento paslaugos skiriasi nuo integralios pagalbos (dienos socialinės globos ir slaugos), bet abi šios paslaugos gali būti teikiamos kartu.) 

Maksimali asmeninės pagalbos teikimo trukmė 4 valandos per dieną, 7 dienos per savaitę.

Kam gali būti suteikta asmeninio asistento paslauga ir kas ją teikia? 

Teisę gauti asmeninę pagalbą turi asmenys, kurių funkcijos, veikla, dalyvumas dėl negalios yra visiškai ar iš dalies apriboti (negali savarankiškai orientuotis, judėti, dirbti, kurti ir (ar) tvarkytis asmeninio ir socialinio gyvenimo) ir kuriems reikalinga kitų asmenų pagalba. Prioritetą gauti asmeninę pagalbą turi asmenys, kurie: 

  • mokosi pagal formaliojo švietimo programas; 
  • dirba arba ieško darbo; 
  • gyvena vieni. 

Tokios pagalbos poreikį 1 metams nustato socialinis darbuotojas pagal LR Socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatytą tvarką. Asmuo, kuriam reikia paslaugų ar jo atstovas turi teisę siūlyti savo asmeninį asistentą, kuris atitinka jo poreikius ir kuris su neįgaliuoju nėra susijęs artimais giminystės ryšiais. Asmeniniu asistentu gali dirbti asmenys, turintys socialinio darbo kvalifikacinį laipsnį, socialinio darbuotojo padėjėjo kvalifikaciją ar išklausę ne trumpesnius nei 40 akademinių valandų įžanginius mokymus pagal Socialinių paslaugų srities darbuotojų ir socialinių paslaugų įstaigų vadovų profesinės kompetencijos tobulinimo tvarkos aprašą. 

Šiuo metu Pasvalio rajone asmeninio asistento paslaugos teikiamos 16 neįgalių asmenų. Dirba 3 asmeniniai asistentai (tačiau darbuotojų, galinčių paslaugas teikti, rajone yra ir daugiau). Vienas jau dirba pilnu etatu, antras – ne visą darbo dieną ir šeštadieniais, trečiasis asmeninis asistentas – kito rajono gyventojas, teikiantis asmeninę pagalbą savaitgaliais, vienam paslaugos gavėjui. 

G. Gaidžiūnienė su „Darbo“ skaitytojais pasidalijo asmeninio asistavimo subtilybėmis: „Šią savaitę vienas darbuotojas pasakojo apie paslaugų gavėją, kuris – neįgaliojo vežimėlyje. Jis mažai išvyksta, mažiau susitinka su kitais žmonėmis, tad su asistentu bendrauja artimiau, jiedu susiskambina. Drauge buvo išvykę ir į gimtadienį, nuvažiuoja į svečius. Susiplanuoja ir vasaros išvykas. Jie tinka vienas kitam ir abu labai džiaugiasi (šypsosi). Stengiuosi ir grafiką sudėlioti taip, kad visa tai būtų galima suderinti.“ Specialistė pripažįsta: „Matome, kaip žmonės priima mūsų darbuotojus – džiaugiasi, gerai atsiliepia. Paslauga tenkina, kai iš tikrųjų gerai jautiesi su tuo žmogumi, kuris pas tave ateina. Juk kiekvienas esame vis kitoks…“ 

Kur kreiptis? Ar paslaugos kainuoja? 

Jeigu asmens, kuriam reikalinga asmeninio asistento pagalba, pajamos yra mažesnės nei 256 Eur., už paslaugas mokėti nereikia. Jeigu pajamos didesnės, asmuo turi mokėti ne daugiau kaip 20 proc. pagalbos teikimo kaštų, o asmens įmoka neturėtų viršyti 20 proc. jo pajamų. Valandinis šios paslaugos įkainis yra 4,65 Eur. Mokestis už paslaugas asmeniui apskaičiuojamas individuliai. 

Asmuo, pageidaujantis gauti asmeninę pagalbą, ar jo tėvai, įtėviai ar globėjai (rūpintojai), ar vaikai (įvaikiai), ar asmens įgaliotas atstovas turi kreiptis į savo gyvenamosios vietos seniūniją ir pateikti nustatytos formos prašymą dėl asmeninės pagalbos, taip pat pateikti asmens negalią patvirtinančius dokumentus ar jų kopijas, jei kreipiasi ne pats neįgalusis, tai atstovas pateikia dokumentus, patvirtinančius asmens atstovavimo pagrindą. 

„Supažindinami su šiomis paslaugomis, visada sakome – galite pabandyti, jei nepatiks – atsisakyti, sumažinti valandų skaičių, tada ir kaina mažėja. Dabar žmonės jau labiau priima pagalbą – mažiau bijo įsileisti kitą žmogų. Ir tikrai prisiriša, nenori keisti į kitą darbuotoją, puikiai bendrauja“, – specialistė drąsina išbandyti asmeninio asistento paslaugą. 

Dėl išsamesnės informacijos galima kreiptis į: 

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus nedirbančių asmenų atvejo vadybininkę Daivą Mažuknienę, adresu Vytauto Didžiojo a. 1 Pasvalys, 415 kab., tel. 8 658 30 724 ir Pasvalio socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotoją socialiniams reikalams Gitaną Gaidžiūnienę, adresu Joniškėlio g. 1, Pasvalys, tel. (8 451) 52755, (8 641) 89830.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.