„Linksmieji kaimynai“ gyvena saugiai ir linksmai

Vienos veikliausių Lietuvoje saugios kaimynystės grupės „Linksmieji kaimynai“ atstovai (iš kairės): Nijolė Žiaunienė, Linas Micevičius, Artūras Meška, Gintarė Meškienė, Kristina Giedraitienė.

Laimėjo antrąją vietą 

Taip pasivadinusi viena iš rajone veikiančių saugios kaimynystės grupių, įsikūrusi Meškalaukio kaimo Krašto gatvėje. Artūro Meškos vadovaujami „Linksmieji kaimynai“ išsiskiria ne tik žaismingu, meno mėgėjų saviveiklos kolektyvui tinkančiu pavadinimu, bet ir savo aktyvia, nestandartine veikla. Ją pastebėjo ir solidžiai įvertino konkurso „Veikliausia saugios kaimynystės grupė“ organizatoriai – šalies Policijos departamento ir visų apskričių Vyriausiųjų policijos komisariatų pareigūnai.

Nuo 2018-ųjų kasmet rengiamo konkurso rezultatai buvo paskelbti gruodžio pradžioje Šiaulių rajono Naisių miestelyje surengtoje konferencijoje. Susumavus konkurso „Veikliausia saugios kaimynystės grupė“ rezultatus, paaiškėjo, kad „Linksmieji kaimynai“ iškovojo antrąją vietą ir gavo 500 Eur kuponą. 

Konkurso nugalėtoja pripažinta Klaipėdos miesto saugios kaimynystės grupė „Paupių bendruomenė“, kuriai įteiktas 1000 Eur čekis.

Prizininkų trejetą užbaigė Visagino „Nauja buitis“, gavusi paskatinamąjį 300 Eur piniginį prizą. Dar keturios saugios kaimynystės grupės iš Akmenės, Šakių rajonų, Druskininkų ir Vilniaus pelnė įvairias nominacijas. Iš viso Lietuvoje registruota apie pora tūkstančių saugios kaimynystės grupių, tad „Linksmiesiems kaimynams“ iš tikro yra kuo didžiuotis. Juolab kad iš prizininkų ji yra vienintelė kaimo saugios kaimynystės grupė. Pirmąją ir trečiąją vietas laimėjusios grupės veikia miestų daugiabučiuose namuose. Konkurse dalyvavusios saugios kaimynystės grupės turėjo pristatyti jų veiklą atspindinčius kelių minučių filmuotus siužetus, jų darbas taip pat buvo vertinimas pagal atskirus kriterijus. 

Apdovanojimų ceremonija Naisiuose. Iš kairės: Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas, „Linksmųjų kaimynų“ atstovė Nijolė Žiaunienė, rajono policijos komisariato bendruomenių pareigūnė Jurgita Packevičienė. Policijos departamento nuotr.

Nugalėtojams ir nominantams apdovanojimus įteikė Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas. Ceremonijoje dalyvavo keli „Linksmųjų kaimynų“ atstovai ir rajono policijos komisariato bendruomenių pareigūnė Jurgita Packevičienė. 

Į finalinį „Veikliausios saugios kaimynystės grupės“ konkurso etapą meškalaukiečiai pateko nuskynę laurus rajone ir Panevėžio apskrityje. Antroji vieta rajone buvo pripažinta Pasvalio apylinkių seniūnijos Papyvesių kaimo Smėlio g. saugios kaimynystės grupei (vad. Gražina Paliulienė), trečiąją vietą pelnė Daujėnų miestelio „Kalno kvartalas“ (vad. Aida Maminskienė). 

Tarytum maža bendruomenė 

Ilgiausio rajone Joniškėlio apylinkių seniūnijos Meškalaukio kaimo pakraštyje, Krašto gatvėje, gyvenančius „Linksmuosius kaimynus“ aplankėme Kalėdų išvakarėse. Kadangi buvo eilinės darbo dienos popietė, todėl ne visi saugios kaimynystės grupei priklausantys kaimynai galėjo susirinkti. Šnekučiavomės grupės vadovų Artūro ir Gintarės Meškų sodybos kieme, prie gardžius kvapus skleidžiančio verdamos žuvienės katiliuko. Šeimininkai ir susirinkę kaimynai papasakojo, kad 2018-aisiais į saugios kaimynystės grupę nusprendė susivienyti dalis Krašto gatvės gyventojų. Pirmuoju grupės vadovu tapo Marius Paliulis, o po metų, 2019-aisiais, jos vairą perėmė Artūras Meška. 

„Saugios kaimynystės grupei priklauso šešios Krašto gatvės sodybos, kuriose gyvena 19-ka meškalaukiečių. Trijų namų ūkių gyventojai nepareiškė noro prisidėti, o dvi sodybos stovi tuščios“, – pasakojo A. Meška. Pagal saugios kaimynystės grupės įstatus pirmininkas renkamas kasmet. Taip pat kiekvienais metais aptariamas ir tvirtinamas veiklos planas. 

Klausantis pašnekovų susidarė įspūdis, kad „Linksmieji kaimynai“ yra tarytum maža bendruomenė, savo reikalus sprendžianti draugiškai ir linksmai – dažnai su daina ir pokštais. O linksminti yra kam – Krašto gatvėje yra žinomos armonikos virtuozės Nijolės Žiaunienės sodyba. Nors jau kurį laiką ji gyvena kaimyniniame Pakruojo rajone, tačiau dažnai lankosi Meškalaukyje ir dalyvauja saugios kaimynystės grupės susibūrimuose bei organizuojamuose renginiuose. Jaunatviškos energijos, išradingumo ir žaismingumo į grupės veiklą įnešė prieš kelerius metus į Meškalaukį atsikėlusi Gintarė Meškienė. Buvusi rajono policijos komisariato pareigūnė dabar dirba Policijos departamente. 

„Linksmieji kaimynai“ atitinka visus svarbiausius aktyvios saugios kaimynystės grupės kriterijus, todėl jų sėkmė nėra atsitiktinė. 2021 metų pradžioje grupės nariai, parašę projektą, dalyvavo Vidaus reikalų ministerijos organizuotame konkurse „Nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų prevencijos projektų ir bendruomenių iniciatyvų geroji praktika saugumo srityje 2021 metais”, kuriame užėmė 2-ąją vietą. „Linksmieji kaimynai“ dalyvauja nuotolinėse viktorinose, mokymuose, grupės vadovas A. Meška laimėjo „Kaimynų kaimyno“ konkursą. 

Artūras Meška kartu su žmona Gintare yra aktyvūs policijos rėmėjai. Pagal valandų skaičių, skirtų neatlygintinai policijos rėmėjų veiklai, jie rajone užėmė antrąją ir trečiąją vietas. Saugios kaimynystės grupės vadovų pavyzdžiu pasekė toje pačioje gatvėje gyvenantis Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos moksleivis Dovydas Giedraitis. Labiausiai džiugina tai, kad šešiolikmetis tapo ne „popieriniu“, o aktyviu jaunuoju policijos rėmėju, savo veikla sudominusiu ne vieną bendraamžį. 

„Norėdami saugiai gyventi, iš projektinių lėšų įrengėme stebėjimo kameras, sodybų numeriai apšviesti saulės baterijų – kad, esant reikalui, naktį lengviau rastų specialiųjų tarnybų automobiliai. Iš projekto lėšų įsigijome vėliavų laikiklius, pašto dėžutes. Prieš Kalėdas saugios kaimynystės grupei priklausančias sodybas papuošėme šventinėmis girliandomis. Jos taip pat nupirktos už projekto pinigus. Malonu, kad ir kiti gyventojai pasekė šiuo pavyzdžiu. Pamatę gatvėje svetimą, įtarimą sukėlusią mašiną, užsirašome jos valstybinius numerius. Nepažįstamo žmogaus mandagiai pasiteiraujame, kuo jam galime padėti. Feisbuke turime grupės paskyrą, kurioje skelbiame svarbiausias naujienas, o per „Zoom“ programėlę bendraujame su policija“, – toliau apie saugios kaimynystės veiklą pasakojo A. Meška. Jis Meškalaukyje gyvena nuo 1980 metų. Grupės vadovas ir kiti kaimynai sakė, kad anksčiau pasitaikydavę vagysčių. „Daugiau kaip prieš dešimtmetį yra dviratį vos ne iš palangės pavogę ir pieną išpylę“, – prisiminė „Linksmųjų kaimynų“ narė Kristina Giedraitienė, minėto jaunojo policijos rėmėjo Dovydo mama. 

„Linksmųjų kaimynų“ veikla toli gražu netelpa vien tik į saugios kaimynystės grupės rėmus. Vasarą organizuotas pėsčiųjų žygis į Gegabrastą, rudenį surengta moliūgų šventė, o per Kalėdas kaimynus aplankė ir Kalėdų Senelis su Snieguole. 

Vien stendo neužtenka 

Saugios kaimynystės grupių reikalais besirūpinanti bendruomenių pareigūnė J. Packevičienė informavo, kad rajone registruotos 26-ios saugios kaimynystės grupės. Jas žymi specialūs stendai. Pirmąją saugios kaimynystės grupę Pasvalyje sukūrė Vilniaus g. 48 daugiabučio namo gyventojai. Jos iniciatorė buvo šiame name gyvenanti buvusi policijos pareigūnė Veronika Sutkienė. 

J. Packevičienė minėjo, kad iš oficialiai registruoto nemažo saugios kaimynystės grupių būrio 19 yra aktyvios. Pareigūnė priminė tai, ką buvo sakiusi anksčiau – į saugios kaimynystės grupes susibūrusių gyventojų aktyvumas vertinimas pagal tam tikrus kriterijus. Svarbiausi iš jų – grupės veiksmai, priemonės, padedančios užtikrinti gyventojų saugumą, nusikalstamumo prevencijos informacijos sklaida, bendradarbiavimas su policija. 

Bendruomenių pareigūnė taip pat priminė saugios kaimynystės grupės kūrimo etapus. Jie prasideda nuo svarbiausias dalyko – susivienijusių kaimynų iniciatyvos ir noro, kad jų gyvenamoji aplinka būtų saugi. Nors sakoma, kad vienas lauke – ne karys, tačiau nuo grupės vadovo ar atsiradusių kelių lyderių sugebėjimo sutelkti kaimynus labai priklauso veiklos sėkmė. Bendruomenės pareigūnei pateikus saugios kaimynystės steigėjų sąrašą ir jo vadovo kontaktus, grupė įregistruojama ir pastatomas atitinkamas stendas.

 „Linksmųjų kaimynų“ sėkmė minėtame konkurse – ne vienintelis pavyzdys rajono saugios kaimynystės grupių istorijoje. 2018 m. gruodžio pradžioje pirmajame šalies „Veikliausios saugios kaimynystės grupės“ konkurse Saločių miestelio saugios kaimynystės grupė „Naujamiestis“ pelnė nominaciją „Už veiksmingiausią kaimynišką patrulį“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.