Pušaloto krašte nori įdarbinti vėją

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Elektros gamyba iš atsinaujinančių energijos šaltinių, arba, paprasčiau tariant, „žalioji energetika“ toliau skinasi kelią į mūsų kraštą. Netrukus kraštovaizdžio dalimi greičiausiai taps sparnais mosuojantys šiuolaikiniai vėjo „malūnai“, tik ne miltus, o elektros energiją „malantys“. Tokie pat, kokie stovi kaimyniniame Pakruojo rajone, netoli Petrašiūnų.

Gruodžio 22 d. vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje priimti trys sprendimai faktiškai atvėrė kelią vėjo jėgainių ir saulės elektrinių parko statybų pradžiai Pušaloto seniūnijos teritorijoje. Bus pradėti rengti specialieji planai, kuriuos savo lėšomis įsipareigojo finansuoti projektų iniciatoriai – Vilniuje registruotos uždarosios akcinės bendrovės (UAB) „Aukštaitijos vėjas“ ir „Inovatyvi energija“.

Dviejų bendrovių planuose – 14 vėjo jėgainių 

Visus tris sprendimų projektus pristatė Savivaldybės administracijos vietinio ūkio ir plėtros skyriaus teritorijų planavimo specialistas Kęstutis Klivečka. Gruodžio pradžioje į Savivaldybės administraciją kreipėsi Vilniuje registruotos UAB „Aukštaitijos vėjas“ ir „Inovatyvi energija“. 

Praėjusių metų spalio mėnesį „Aukštaitijos vėjo“ užsakymu projektavimo darbais užsiimanti UAB „Ardynas“ Pasvalio rajone ieškojo optimaliausių vietų vėjo ir saulės jėgainėms statyti. Specialistų nuomone, vėjo energetikos vystymui palankiausios gamtinės sąlygos yra būtent Pušaloto seniūnijoje – Pušaloto miestelio, Buojaragio, Jaciūnų, Šedeikonių, Kauklių, Pabuojų, Matkūnų, Valmonių, Kidžionių kaimų ir Daukučių bei Kruopynės viensėdžių teritorijose. K. Klivečka aiškino, kad „Aukštaitijos vėjas“ planuoja statyti 4 vėjo jėgaines, kurių bendra galia sieks 25 MW (megavatus). Jų skaičių ir galingumą riboja aukštos įtampos elektros linijų pralaidumas. Ta pati bendrovė saulės elektrinių parką planuoja „Ardyno“ rekomenduotose Pušaloto miestelio, Kauklių, Pabuojų ir Šedeikonių kaimų teritorijose.

Tuo tarpu „Inovatyvi energija“ puoselėja planus vėjo jėgaines statyti Pušaloto miestelio, Pušaloto viensėdžio, Orelių, Papiškių, Dičiūnų, Lavėnų, Smilgelių, Mikoliškio, Palėvenių, Sereikonių, Molynės, Toliūnų, Stumbriškio, Vytėnų kaimų teritorijose. Šios bendrovės energetinis apetitas dar didesnis – pagal išankstinį projektą 10-ies vėjo jėgainių galia siektų 66 MW. Paaiškinamajame rašte „Inovatyvios energijos“ direktoriaus pavaduotojas Gediminas Rimkus tikina, kad bus statomos pažangiausios vėjo jėgainės, atitinkančios naujausios aplinkosaugos standartus ir jau yra gauti žemės sklypų savininkų sutikimai. Preliminarios vėjo jėgainių parko vietos numatytos Dičiūnų ir Papiškių kaimų teritorijose. 

Pasigedo skaidrumo 

Svarstant būsimo vėjo jėgainių parko reikalus, aktyviausiai reiškėsi opozicinė Regionų partijos frakcija. Prieš tvirtinant Savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę, minėtos frakcijos narys Linas Kruopis siūlė pateiktų sprendimų projektų išvis nesvarstyti, nes, jo nuomone, yra „esminių trūkumų“. Tačiau savivaldybės tarybos nario siūlymas daugumos balsais buvo atmestas. Vykstant diskusijoms L. Kruopis ir frakcijos vadovas Gediminas Žardeckas suabejojo pateiktų prašymų teisiniu skaidrumu. Pavyzdžiui, G. Žardeckas stebėjosi, kad „Aukštaitijos vėjas“ kreipėsi į UAB „Ardyną“ spalio 8 d., kai oficialiai dar nebuvo įregistravęs savo veiklos. Jo kolega L. Kruopis „Inovatyvios energijos“ veiksmuose įžvelgė neatitikimus tarp datų. Savivaldybės tarybos narys, konsultavęsis su specialistais, abejojo ir kai kuriomis technologinėmis projekto dalimis. 

Nuotoliniu būdu diskusijose „Aukštaitijos vėjo“ direktorius Sigitas Butkus ir „Inovatyvios energijos“ vadovo pavaduotojas Gediminas Rimkus pripažino, kad abi bendrovės sukurtos minėtiems projektams įgyvendinti. Tačiau atmetė priekaištus dėl neva neskaidrių veiksmų ir pažadėjo pateikti visus registracijos dokumentus. 

Atsakydamas į L. Kruopio klausimą apie vėjo jėgainių pagamintos elektros energijos pardavimą, „Aukštaitijos vėjo“ direktorius S. Butkus patikino, kad bendrovė gavusi visus leidimus. Vėjo jėgainių generuojama elektros energija pateks į Pušaloto transformatorinę ir tekės 110 kV (kilovoltų) aukštos įtampos elektros linija. 

Regionų frakcijai priklausantis Stasys Vainauskas domėjosi, ar jau bendrauta su Pušaloto seniūne ir vietos gyventojais. Projektus pristatęs K. Klivečka paaiškino, kad rengiant specialiuosius planus yra privalomos tam tikros procedūros, iš jų – poveikio aplinkai vertinimas ir projektų pristatymas vietos bendruomenėms. Be to, parengtus specialiuosius planus turės tvirtinti Savivaldybės taryba. 

Jungtinės Tėvynės sąjungos– Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Vilhelminas Janušonis siūlė nestabdyti proceso, tačiau suabejojo, ar minėtoms bendrovėms projektus pavyks įgyvendinti dėl kelių priežasčių. Pušaloto seniūnijos teritoriją kirs „Rail Baltica“ geležinkelio vėžės ir dar neaišku, ar vėjo jėgainių kaimynystė bus priimtina. Be to, planuojamo vėjo jėgainių parko teritorija patenka į karinių lėktuvų treniruočių zoną, tad reikės ir Krašto apsaugos ministerijos atitinkamo leidimo. 

Padės organizuoti gyventojų susitikimus 

Telefonu kalbinti Pušaloto seniūnė Inga Jankauskaitė ir naujasis bendruomenės pirmininkas Ernestas Kairys tvirtino nesantys kategoriškai nusiteikę prieš planuojamas vėjo jėgaines. Tačiau, anot abiejų pašnekovų, gyventojus privalu detaliai supažindinti su projektais. Seniūnė I. Jankauskaitė prisiminė savo darbo metus AB „Dolomite“, kuomet netoli Petrašiūnų buvo statomos vėjo jėgainės. „Tada gyventojai pasidalino į dvi stovyklas – vieni pritarė, kiti buvo kategoriškai prieš. Vienos nuomonės niekada nebus. Tačiau technologijos sparčiai tobulėja, svarbiausia, kad vėjo jėgainės netrikdytų žmonių ir kiek įmanoma būtų draugiškesnės aplinkai“, – kalbėjo seniūnijos vadovė I. Jankauskaitė. 

Pušaloto bendruomenės pirmininkas E. Kairys pasakojo, kad Pagėgių savivaldybės Lumpėnų kaime gyvenanti jo mama nesidžiaugia vėjo jėgainės kaimynyste, nes besisukantys sparnai kelia triukšmą. „To neturėtų būti pas mus, nes pagal pirminį planą vėjo jėgainės stovės atokiau sodybų. Be to, ir pačios jėgainės vis tobulėja“, – svarstė E. Kairys. 

Abu pašnekovai sakė, kad su jais jau bendravo „Inovatyvios energijos“ atstovas ir tarėsi dėl susitikimų su gyventojais, kurie planuojami vasario pabaigoje–kovo pradžioje.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.