Kalėdų Senelio elniai ganosi Brazdygalos kaime

Brigita ir Rolandas šalia Bembio. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Kur ta Brazdygala, paklausite jūs? Ogi toje vietoje, kur, atvažiavus nuo Panevėžio pusės, ties „Viados“ degaline kelias suka į Pasvalį. Ta pati vieta, kur jau trečius metus iš eilės už didelės tinklinės tvoros ganosi pulkas gražuolių tauriųjų elnių, traukiančių akį visų, kas keliauja „Via Baltica“ magistrale.

Tai Brigitos Indrišiūnienės šeimos ūkis, kuriame ji kartu vyru Rolandu augina šiuos nuostabius laukinius žvėris.

– Tai mūsų senelio sodyba. Jie čia augino avis, karves. Vėliau tai buvo mamos ūkis, kurį mes, kaip jaunieji ūkininkai, perėmėme iš jos. Vienoje vietoje yra pelkėtas slėnis, tad iš pradžių galvojome auginti šilauoges, tačiau žmona mane atkalbėjo ir taip atsirado elniai, – pasakoja Rolandas. 

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pagrindinė banda su patinu, aštuoniolika rujojančių patelių ir jų vaikai laikoma atskirai. Rolandas palei tvorą papila duonos kriaukšlių, sušvilpia, ir mes laukiame. Po penkių, gal dešimties minučių už gero pusantro šimto metrų pasirodo patinas. Nors taurusis elnias toli, jo įspūdingi ragai atima žadą.

Bandos vedlys įdėmiai į mus žiūri, tačiau artyn neina. Kadangi mums trūks plyš reikalingas gražus kalėdinis kadras, einame į kitą aptvarą, kuriame atskirai nuo patelių laikomi patinai. 

Vos tik prisiartiname, prie tvoros pribėga elnias. 

– Čia mūsų lepūnėlis Bembis. Jį sužeistą ar pamestą rado vieno Pasvalio rajono kaimo gyventoja. Kol buvo jaunas jis po namus bėgiojo kaip šuniukas, net tvoros ten nebuvo. Kai paaugo ir išdygo ragai, ėmė badytis. Pjauti nedrįso, tai atidavė mums. Jis čia gyvena išskirtinėmis sąlygomis. Kadangi žmonių visiškai nebijo, tai visur būna pirmas, ir jei kas atneša kokių skanėstų, gardžiausi kąsniai visada atitenka jam, – šypsosi Rolandas. 

Mums bešnekant Bembis priglunda prie tvoros ir siunčia akivaizdžius signalus, kad nori būti paglostytas. Meilumas toks, kad gali pagalvoti, jog glaustosi didelis katinas. Tik su ragais… 

– Vasarą, kai ragai nukrenta, galima užeiti pas jį į aptvarą ir apsikabinus padaryti asmenukę. Kai su ragais, geriau to nedaryti, juk tai nors ir prijaukintas, bet visgi laukinis žvėris. 

Indrišiūnai pasakoja, kad elnių ragai – taip pat paklausi prekė. Kadangi juose labai daug aminorūgščių, iš jų gaminami įvairūs papildai, graužtukai šunims. O štai Tolimuosiuose Rytuose tikima, kad elnių raguose sukaupta energija labai teigiamai veikia vyrų potenciją… 

– Ragus jie numeta vasarą, tačiau Tauriųjų elnių ūkis – tikras rojus Indrišiūnų vaikams – dešimtmetei Gabijai, aštuonerių Godai ir metukų amžiaus Jonui. Asmeninio albumo nuotr. jau po savaitės išdygsta nauji, vadinamieji pantai – nesukaulėję ragai. Jie auga labai sparčiai – per parą – vieną centimetrą. 

Elnių ūkio savininkai džiaugiasi, kad jų augintiniai nereikalauja didelės priežiūros. Vasarą užtenka žolės ir vandens, žiemą – šieno. Šaltuoju metų laiku raguočiai gauna ir skanumynų – avižų, kopūstų, kitų daržovių. Pasvalio verslininkas A. Želvys juos palepina mandarinais. 

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Mums bešnekant iš tolo atlinguoja du gauruoti padarai. Pagalvotum, kad gal kokie mamutai ar bizonai, bet ne – tai porelė hailendų – mėsinių škotiškų galvijų, pasižyminčių ilgu, tankiu kailiu. 

– Kai nusipirkome šią porelę, jie vaikė elnius. Situacija pasikeitė, kai šiems prasidėjo ruja. Dabar hailendai vaikšto nuošaliau ir prie maisto ateina tik tada, kai paėda elniai, – kvatojasi Rolandas. 

Tauriųjų elnių ūkis – tikras rojus Indrišiūnų vaikams – dešimtmetei Gabijai, aštuonerių Godai ir metukų amžiaus Jonui. Prie aptvaro netrūksta ir pašalaičių, norinčių pasigrožėti neeilinio grožio gyvūnais.

– Užsuka daug pasvaliečių mamų su vaikais. Tik gaila, kad per parką nėra normalaus šaligatvio, tad joms tenka važiuoti nepatogiu ir nesaugiu kelkraščiu, – apgailestauja šeimininkai. 

Bembis pakelia galvą ir palydi mus, brendančius per sniegą, išdidžiu žvilgsniu. Kalėdos šiemet žadamos išskirtinai gražios, ir jei norite pasakiško akcento, galite užsukti į Brazdygalos kaimą, kur ganosi tikri Kalėdų Senelio elniai.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.