Globos namų direktore tapo pertvarkų sūkuryje

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Tęsiame tradiciją pristatyti skaitytojams savivaldybei pavaldžių įstaigų naujus vadovus. Šį kartą mūsų pokalbio viešnia – praėjusio penktadienio popietę redakcijoje apsilankiusi Grūžių vaikų globos namų direktorė Loreta Petrauskienė. Ji minėtos įstaigos vadove paskirta Savivaldybės mero Gintauto Gegužinsko potvarkiu nuo gruodžio 1-osios. Tą pačią dieną jos pasveikinti į Grūžius buvo atvykę Savivaldybės vadovas ir socialinės paramos bei sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė. Toks dėmesys naujajai Grūžių vaikų globos namų direktorei – neatsitiktinis, nes ši globos įstaiga išgyvena dideles pertvarkas, tad jų sėkmė labai priklauso ir nuo vadovo energijos bei sugebėjimo sutelkti kolektyvą bendriems tikslams.

Pirmiausia „Darbo“ pašnekovė pasidžiaugė pirmąją darbo dieną sulaukusi Savivaldybės vadovo ir socialinės paramos bei sveikatos skyriaus vedėjos malonios staigmenos. Naujoji Grūžių vaikų globos namų direktorė įsitikinusi, kad geras žodis, moralinis palaikymas turi didelę motyvacinę jėgą stengtis ir tobulėti. „Pati stengiuosi darbuotojus pagirti ir paskatinti už, kad ir nedidelį, gerai atliktą darbą. Iš pradžių buvo matyti, kad toks gestas jiems nėra įprastas. Man labai svarbu, kad darbe visi gerai jaustųsi. Apskritai humanizmas man yra didžiausia vertybė“, – sakė L. Petrauskienė.

Komunikabili, komandinio darbo svarbą akcentuojanti pašnekovė prisipažino nebijanti suklysti, klausti patarimų ir vertinanti argumentuotą, geranorišką kritiką. 

Profesijos kelyje nesiblaškė 

Naujoji Grūžių vaikų globos namų direktorė – tikra pasvalietė. Jos mokymosi ir darbo biografija byloja nuoseklius karjeros žingsnius socialinėje srityje. Baigusi Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją, Šiaulių kolegijoje įgijo socialinio darbuotojo kvalifikaciją. Toliau – studijos tuomečiame Saulės miesto universitete (dabar – Vilniaus universiteto Šiaulių akademija), kuriame įgijo edukologijos bakalauro ir specialiosios pedagogikos magistro laipsnius. Žvelgiant į L. Petrauskienės CV, matyti, kad ilgiausiai – 15 metų ji dirbo tuometėje Pasvalio specialiojoje mokykloje (dabar – Pasvalio „Riešuto“ mokykla) – socialine darbuotoja, socialine pedagoge, projektų vadove, mokytoja. 

2017 m. liepos 27 d. L. Petrauskienė buvo paskirta Grūžių vaikų globos namų direktorės pavaduotoja. Šiemet birželio pradžioje direktorei Danutei Kazickienei išėjus į užtarnautą poilsį, laikinai perėmė globos namų vadovės vairą. 

Iš per visą darbinę biografiją sutiktų žmonių, direktorė ypač šiltais žodžiais minėjo Pasvalio „Riešuto“ mokyklos direktorės pavaduotoją Ritą Vaikšnorienę. „Ji man buvo didžiausia darbinės patirties mokytoja“, – atviravo pašnekovė. 

Teatro mūzos Melpomenės gerbėjai Loretą Petrauskienę pažįsta ir kaip puikią, žaismingus personažus įkūnijančią Gintaro Kutkausko teatro aktorę. Iš kitų pomėgių pašnekovė minėjo šeimynines keliones – tiek po Lietuvą, tiek po užsienį. Iš svetur aplankytų šalių bene didžiausią įspūdį paliko Jungtinės Amerikos Valstijos. 

Grūžių vaikų globos namų direktorės vyras Darius Petrauskas – Pasvalyje registruotos UAB „Dynamic motors“ vadybininkas. Greitai 21-ąjį gimtadienį švęsiantis sūnus Klaudijus yra prisiekęs rankininkas, dabar Lietuvos sporto universitete studijuoja kineziterapiją, o 13-metė dukra Aija – Pasvalio Svalios progimnazijos septintokė. 

Globos namai taps Paramos šeimai centru 

Kaip jau minėjome, Grūžių vaikų globos namai, kaip ir visos šalies tokio pobūdžio socialinės įstaigos, gyvena didelių permainų laikotarpį. Turbūt daug kas atsimena prezidentės Dalios Grybauskaitės ne kartą išsakytą mintį, kad Lietuvoje turi nelikti sovietinio tipo, kareivines primenančių vaikų globos namų. Kaip alternatyva siūloma skatinti globą ir įvaikinimą, steigti šeimyninę aplinką primenančius bendruomeninius globos namus bei plėsti budinčių globėjų tinklą. 

L. Petrauskienė priminė, kad šiemet vasario mėnesį Savivaldybės tarybos sprendimu buvo pakoreguotas prieš trejus metus priimtas Grūžių vaikų globos namų pertvarkos planas 2018–2023 metams. Pagal jį Grūžių vaikų globos namai iki 2023 metų pabaigos turi tapti Paramos šeimai centru. 

Jau praėjo laikai, kuomet Grūžių vaikų globos namuose vienu metu būdavo kone iki 40 vaikų. Pasvalyje, Kalno g., priešais Lėvens pagrindinę mokyklą, Savivaldybė nupirko dviejų aukštų mūrinį namą, kuriame įsikurs bendruomeniniai vaikų globos namai. Prieš atvykdama į redakciją, direktorė apžiūrėjo tuščią, didelio remonto laukiantį pastatą. Po remonto kitąmet juose planuojama apgyvendinti aštuonis vaikus. Pirmuosiuose rajone bendruomeniniuose namuose bus įdarbinti du socialiniai darbuotojai ir keturi jų padėjėjai. Pagal higienos normas, viename kambaryje galės gyventi ne daugiau kaip du vaikai. 

Toliau L. Petrauskienė kalbėjo apie socialinių paslaugų plėtrą. Prieš kelerius metus „Darbe“ buvo publikuotas reportažas iš Grūžių vaikų globos pastate įsikūrusio šeimos krizių centro. Skaitytojui primename, kad jame laikiną prieglobstį pirmiausia randa smurto artimojoje aplinkoje aukos – nuskriaustos moterys su vaikais. Pašnekovė prisiminė, kad per visą darbo laikotarpį Grūžiuose nuo 2017 metų vidurio į Šeimos krizių centrą buvo patekęs tik vienas vyras. Policijos registruojamų įvykių suvestinės byloja, kad, deja, smurto protrūkių atvejų nemažėja, tad ir minėtų paslaugų ir toliau reikės. Pašnekovė minėjo, kad iki šiol Šeimos krizių centro veiklos sklaida buvo nepakankama. „Apie centro siūlomas paslaugas nuolat informuosime bendruomenes, kalbėsimės su mokyklose dirbančiais socialiniais pedagogais. Centre gali apsigyventi ne tik smurto artimojoje aplinkoje aukos. Laikiną prieglobstį gali gauti nelaimėliai, likę be pastogės po gaisro bei kitais kriziniais atvejais“, – aiškino direktorė. Iki sausio 1-osios visos Šeimos krizių centro paslaugos turės būti akredituotos pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtintą tvarką. Akreditaciją vykdys rajono Savivaldybės administracijos socialinės paramos ir sveikatos skyrius. Direktorės nuomone, Šeimos krizių centro paslaugomis galėtų naudotis ne tik mūsų savivaldybės gyventojai. Juolab kad Grūžiai įsikūrę šalia Pakruojo rajono. Kitų rajonų gyventojai Šeimos krizių centre galės laikinai apsigyventi, kuomet Savivaldybės taryba patvirtins paslaugų įkainius.

Pokalbio metų direktorė užsiminė apie kitas socialinių paslaugų naujoves. Viena iš jų – palydimoji globos paslauga 16–24 amžiaus jaunuoliams, netekusiems tėvų globos, paliekantiems globos instituciją, rūpintoją ar socialinę riziką patiriančios šeimos namus, arba jau pradėjusiems savarankiškai gyventi. 

Dar viena direktorės svajonė – savarankiško gyvenimo namai. Prižiūrimi socialinių darbuotojų juose gyventų ir savarankiško gyvenimo įgūdžių mokytųsi negalią turintys žmonės.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.