Naujasis Saločių seniūnas nesijaučia vienišas

Saločių seniūnui Sigitui Savickui per darbo dieną daugybę kartų tenka atsiliepti į telefono skambučius.

Seniūno darbas netelpa į įstatymų rėmus 

„Pirmąją darbo dieną, rugpjūčio 9-ąją, vieno seniūnijos kaimo gyventoja pranešė, kad pavojingai pasvirusi nuosavo ūkinio pastato siena ir baiminasi, jog nenugriūtų. Neseniai sunkiai vaikščiojanti senyvo amžiaus moteris skambino, skųsdamasi jos pinigų besigviešiančiu girtuokliu broliu“, – pasakojo Saločių seniūnas Sigitas Savickas. 

Minėtos gyvenimiškos situacijos yra tarytum chrestomatiniai seniūno darbo pavyzdžiai, bylojantys, kad jų veiklos toli gražu neįmanoma įsprausti vien tik į Vietos savivaldos ir kitų vietos valdžios reikalus reguliuojančius įstatymus bei poįstatyminius aktus. Ištikus bėdai, žmonės pagalbos kreipiasi į arčiausiai esančius vietos valdžios atstovus. Naujasis Saločių seniūnijos vadovas važiavo pas minėtą moterį apžiūrėti griūvančios tvarto sienos bei patarė, ką daryti, kad iš alaus butelio neišlendantis brolis nepragertų jos pensijos.

Apie pirmuosius darbo mėnesius su Saločių seniūnu S. Savicku kalbėjomės šios savaitės pradžioje. Kadangi seniūno veiklos spektras įvairus ir didelis, tad šį kartą pokalbio metu palietėme tik nedidelę jo dalį, didžiausią dėmesį skirdami ūkiniams reikalams. 

Vienos didžiausių rajono seniūnijos vadovas priminė, kad kandidatuodamas į šį postą tvirtino, jog pirmiausia stengsis rasti bendrą kalbą ir sutarimą su bendruomenėmis, seniūnaičiais. Be jų pasitikėjimo ir paramos seniūnas – kaip be rankų. 

Saločių seniūnijoje – apie 2 400 gyventojų, iš jų apie 730 – Saločių miestelyje. Seniūnija suskirstyta į Saločių, Raubonių ir Žilpamūšio seniūnaitijas. Susikūrusios net septynios bendruomenės – Škilinpamūšio, Kurpalaukio, Puškonių, Raubonių, Žilpamūšio, Žadeikonių ir Saločių. 

„Džiaugiuosi, kad per kelis mėnesius minėtą tikslą pavyko pasiekti. Bendravau su seniūnaičiais, bendruomenių pirmininkais, atstovais. Dalyvavau ne tik bendruomenių organizuojamuose renginiuose. Teko spręsti įvairiausius ūkinius reikalus, pradedant medžių pjovimu ir sugrėbtų lapų išvežimu, baigiant žvyrkelių remontu“, – kalbėjo seniūnas S. Savickas. Jis taip pat pasidžiaugė, kad visuomet naudingų patarimų ir padrąsinimų sulaukia iš savo darbdavio – Savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Balčiūno. „Tikrai nebijau praverti direktoriaus kabineto durų“, – šyptelėjo pašnekovas. Žodžio kišenėje neieškantis Saločių seniūnijos vadovas, kandidatuodamas į šį postą, sakė, kad Saločiuose neturi nei draugų, nei giminaičių. „Tačiau apsirikau, prisistatė mieste lyje gyvenantis giminaitis ir, pasirodo, gana artimas“, – juokėsi seniūnas. 

Kelių būklė nedžiugina 

Saločių seniūno S. Savicko, kaip ir kitų seniūnijų vadovų, vienas didžiausių galvos skausmų – Savivaldybei priklausančių vietinių kelių būklė. Bendras jų ilgis – 104 kilometrai. 

Nors yra greideris, bet juo per 100 kilometrų besidriekiančių duobėtų žvyrkelių neužlyginsi. Juolab kad ne vienas kelias jau prašyte prašosi kapitalinio remonto. Galbūt pirmiausia – nuo Šalnaičių link Kubiliūnų vingiuojantis žvyrkelis. 

„Seniūnijos teritorijoje veikia kelios stambios įmonės, kurių sunkiasvorė technika gadina vietinių kelių dangą. Deja, ne visų įmonių vadovai geranoriškai sutinka padėti tvarkant kelius“, – diplomatiškai kalbėjo seniūnas S. Savickas, matyt, tikėdamasis, kad juos pavyks įtikinti. 

Kiekvienais metais Savivaldybės administracijai teikiamas vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūros bei taisymo darbų sąrašas. Pirmoje lapkričio pusėje jis aptartas per internetinę pokalbių svetainę „Zoom“ organizuotoje seniūnaičių sueigoje. Joje, be seniūno, trijų seniūnaičių, dalyvavo visų septynių bendruomenių atstovai. Kaip paprastai būna, kiekvienas seniūnaitis ir bendruomenės atstovas nori, kad būtent jų atstovaujamoje teritorijoje pirmiausia prasidėtų kelių, gatvių remontas. Tad sudaryti darbų eiliškumą nėra taip paprasta. 

Šalia Jono Basanavičiaus gatvės besiverianti įgriuva aptverta „Stop“ juosta. Aidos GARASTAITĖS nuotraukos

Šiemet seniūnijos vietinius kelius tvarkė konkursą laimėjusi UAB „Biržų ranga“. Kitąmet Raubonyse planuojama asfaltuoti Alyvų gatvę, o 2023 m. Saločių miestelyje tikimasi baigti asfaltuoti Bauskės gatvę. Seniūnas minėjo, kad bene prasčiausia asfaltuotų gatvių danga yra Kurpalaukyje. Kitąmet asfaltuotų gatvių duobes numatyta užlyginti ne tik šiame kaime, bet ir Raubonyse, Puškoniuose ir Saločiuose. Tuo tarpu kitąmet planuojamų gatvių, kelių žvyravimo darbų sąraše yra net per dvidešimt objektų, iš jų Saločių miestelio Brastos, Gedimino, Bauskės, Mūšos gatvės, keliai Saločiai–Gripkeliai, Saudogala–Žadeikoniai ir kt. Be dėmesio neliks ir į vieną lankomiausių seniūnijos vietų – Ąžuolpamūšės piliakalnį vedantis kelias. 

Seniūnas pasidžiaugė, kad iš sutaupytų pinigų, pavyko nupirkti naują „Stihl“ markės mini traktorių. Vasarą jis tiks žolei pjauti, o žiemą – sniegui valyti. 

Per Saločių seniūniją vingiuoja 34 kilometrų Mūšos atkarpa. Seniūnas minėjo, kad su Savivaldybės komisija važinėjo pagal upę ieškodami vietų, iš kurių atsiveria patys gražiausi upės vaizdai. Komisijos nuomone, tokios įteisintos ir žemėlapiuose pažymėtos vaizdingos vietos, vadinamosios regyklos, galėtų būti ties Ąžuolpamūšės piliakalniu, Ąžuolpamūšės dvarviete, Žilpamūšio tiltu, Brenčių kapinėmis. 

Be pačių žmonių pridarytų bėdų, yra dar viena – geologinės kilmės. Vasaros pabaigoje pastebėta, kad Saločių miestelyje, šalia Jono Basanavičiaus gatvės, netoli buvusios smegduobės, pamažu veriasi nauja įgriuva. Ji jau pažeidė šalia esančio negyvenamo namo pamatus. Pavojinga teritorija aptverta „Stop“ juosta. Spalį buvo atvažiavę geologai, tačiau tyrimo išvadų dar negauta. 

Miestelyje rūksta šiaudais kūrenamos katilinės kaminas 

Saločiai – viena iš dviejų rajono seniūnijų, turinti šiaudais kūrenamą katilinę. Be Saločių mietelio, kitas tokios katilinės kaminas rūksta Vaškų seniūnijai priklausančiuose Grūžiuose. Šiaudais kūrenama katilinė Saločiuose apšildo seniūnijos administracinį pastatą, ambulatoriją, mokyklą bei keletą namų. 

Katilinės darbininkas Petras Trasauskas sako, kad didžiausia problema – netinkamos kokybės šiaudų rulonai. Aidos GARASTAITĖS nuotraukos

Vietinį kurą naudojančioje katilinėje, iš pirmo žvilgsnio, lyg ir neturėtų kilti didelių problemų. Deja, anot seniūno S. Savicko, taip nėra. „Praėjusią savaitę vieną mašiną su iš Kupiškio rajono atvežtais drėgnais ir papelijusiais šiaudų rulonais teko siųsti atgal. Iš tokio kuro praktiškai jokios naudos“, – aiškino S. Savickas. Seniūnijos vadovui antrino katilinės darbininkas Petras Trasauskas. Jis tvirtino, kad šiaudai yra geras kuras, jei jis tinkamai paruoštas ir atitinka leistinos drėgmės standartus. „Anksčiau drėgmę matuodavo, o dabar visokių rulonų atveža. Per parą sukūrename net 18–20 prastos kokybės šiaudų rulonų. Kviečių, kanapių, rapsų šiaudai kur kas kaitresni nei miežių“, – pastebėjo P. Trasauskas. 

Per šildymo sezoną reikia apie 3 tūkst. rulonų. Šiemet pakeista viena katilo pakura. Per šildymo sezoną šiaudais kūrenamoje katilinėje pamainomis dirba trys darbininkai. 

Miestelio bažnyčia skendės prožektorių šviesoje 

Nors seniūnijos kultūrinei veiklai reikėtų skirti atskirą publikaciją, Saločių seniūnijos vadovas S. Savickas priminė, kad kultūrinio gyvenimo vizitinėmis kortelėmis tapo ne tik seniūnijos gyventojų laukiamos „Antaninės ant Mūšos“ Saločiuose ir „Vilnonės dienos“ Raubonyse. Jei nesutrukdys pandemija, kitąmet Antaninių šventė vėl turėtų būti įspūdinga. Kaip visada, originalių idėjų ir sumanymų kirba dailės mokytojo Balio Tuskėno ir kitų entuziastų galvose. Seniūnas minėjo, kad iš karto po Naujųjų metų visi pasiūlymai ir sumanymai bus aptarti susirinkus. 

Baigdamas pokalbį seniūnas S. Savickas prasitarė apie dovaną miestelio gyventojams ir svečiams – artėjant didžiosioms metų šventėms bus apšviesta Saločių bažnyčia. Kalėdinės eglutės įžiebimo ceremonija Saločiuose numatyta gruodžio 18-ąją, šeštadienį, o kitą dieną tokia pat, labiausiai vaikų laukiama šventė numatyta Raubonyse.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.