Prabėgę metai pelėdoms buvo palankūs

„Rudeninė pilka – pikta pelėda,“ – skelbia įrašas po feisbuko nuotrauka. Joje – pumpėniečio ornitologo-mėgėjo Broniaus Jarecko rankose laikoma gražuolė pelėda.

Vyras jau ne vienerius metus laisvalaikiu rūpinasi šiais paukščiais. Žaliojoje girioje, Pušynės, Moliūnių, Lepšynės, Girelės bei kituose mūsų rajono miškuose Bronius yra iškėlęs apie 100 paties pagamintų inkilų, skirtų šiems naktiniams plunksnuočiams. 

– Dabar tas metas, kai pelėdos išvaro savo vaikus iš lizdų ir jie užsiima naujas teritorijas. Norėjau patikrinti, kaip joms sekasi, tai ir sugavau vieną, – telefonu sakė B. Jareckas. 

Vyras užsiminė, kad šie metai pelėdų populiacijai buvo palankūs. 

– Pelėdos kiaušinius deda vasario mėnesį. Pernykštė gili ir snieguota žiema kėlė nerimą, kad paukščiai bus atpratę nuo tokių gamtos sąlygų ir tai neigiamai paveiks jų dauginimąsi.

Tačiau nuogąstavimai nepasitvirtino. Nors perinčių pelėdų iš tiesų buvo mažiau, tačiau „derlius“ buvo didesnis. Jei pernai pelėdos perėjo po vieną du vaikus, tai šiemet jų lizduose buvo trys, keturi, o kartais net penki mažyliai. 

Be Broniaus globos pelėdos neliks ir šiemet. Tiesa, dabar jis ruošia inkilus ne labiausiai mūsų kraštuose paplitusioms naminėms pelėdoms, o lututėms. Tai – pas mus retas, į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas pelėdinių šeimos paukštis, daugiausia paplitęs šiaurės pusrutulyje. 

Ar lututės susidomės Broniaus sukaltais inkilais ir pasirinks juos žiemojimo vieta, sužinosime pavasarį.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.