Atkeliauja fotografijos Fluxus tema

„Fluxus iš Panveže“ autoriai. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Lapkričio 12-ąją, penktadienį, 16 valandą Pasvalio krašto muziejuje Panevėžio fotografų draugija pristato fotografijų parodą „Fluxus iš Panveže“.

Pusšimtį fotografijos mėgėjų vienijanti draugija šiemet pasirinko Fluxus temą, o vertinimo komisija iš beveik pusantro šimto nuotraukų parodai atrinko tik septyniolikos autorių 26 fotografijas. 

Organizatoriai tikisi, kad teatralizuotas atidarymo vaidinimas ir netradicinis nuotraukų eksponavimas ne vien pritrauks ar šokiruos žiūrovus, bet ir padės giliau pažvelgti į mus supančią aplinką, taip pat geriau pažinti Fluxus judėjimą. 

Fluxus – prieš šešis dešimtmečius susikūręs tarptautinis menininkų, kompozitorių, architektų, dizainerių judėjimas, eksperimentavęs ir ieškojęs galimybių sujungti įvairias menines technikas bei disciplinas, siekęs atsitiktinumo, nuotykio. 

Pirmąjį Fluxus renginį 1961-aisiais Niujorke sumanė Jurgis Mačiūnas (1931–1978). 

– Skirtumas tarp Fluxus prieš šešiasdešimt metų ir dabar yra nedidelis. Ir tada, ir šiandien šis judėjimas turi panašius uždavinius: provokuoti žiūrovą, nesitaikstyti su politikos ir kultūros rutina, jis kviečia būti spontaniškus, juoktis ir nusišypsoti, linksmiau pasižiūrėti į pačius rimčiausius dalykus. Be to, ir tada, ir šiandien aplink mus yra daug slegiančios rimties. Būkime atviri – nelaimių apsuptas žmogus buvo visais laikais, niekad gyventi jam nebuvo paprasta ir lengva, tačiau viskas priklauso nuo požiūrio, – teigia Gintaras Sodeika, Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovas. 

– Fluxus žiūri į viską iš šalies ir juokiasi iš visko, ir kuria savo visai skirtingą, savitą pasaulį ir gyvenimo būdą, – rašė avangardinio kino kūrėjas, kritikas, rašytojas ir poetas Jonas Mekas (1922–2019), pats aktyviai dalyvavęs Fluxus judėjime…

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.