Su probacijos specialistais – apie darbą su nuteistaisiais

Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyriaus vyriausioji specialistė Orinta Duknevičienė ir specialistas Dangiras Bezumavičius dirba Pasvalyje. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Nuo spalio 1-osios Pasvalyje Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyriaus specialistai pradėjo dirbti naujose patalpose, kuriose prieš tai buvo įsikūrusi prokuratūra.

– Nusileidom žemiau. Dirbom trečiame aukšte, o dabar persikėlėm į antrą, – jaukiuose kabinetuose priėmė vyriausioji specialistė Orinta Duknevičienė ir specialistas Dangiras Bezumavičius. 

Šią vasarą Orinta laimėjo vyriausiojo specialisto atranką, o prieš tai dirbęs Andrius Vaitiekūnas kaip pareigūnas – jau pensininkas. Tačiau jis priimtas pagal darbo sutartį ir atsakingas už nuteistų neblaivių vairuotojų bylas, beje, ne tik mūsų rajono. 

Probacija (lot. probatio – bandymas) – nusikaltusio žmogaus nubaudimo forma, kurią taikant vykdoma nuteistųjų socialinė reabilitacija ir kontrolė ne laisvės atėmimo vietose. Anksčiau ši įstaiga pas mus vadinosi Pataisos inspekcija.

Orinta Duknevičienė – gryna pasvalietė, baigusi Svalios ir Lėvens mokyklas, o po studijų Kauno kolegijoje nuo 2006-ųjų dirbo Pasvalio teismo raštinėje. Vėliau išėjo motinystės atostogų. 

Šio pastato antrame aukšte įsikūrę Probacijos tarnybos specialistai. Aidos GARASTAITĖS
nuotr.

Nuo 2013-ųjų Orinta buvo Pasvalio teismo posėdžių sekretorė: 

– Teismas ir Probacijos tarnyba labai susiję. Kai anksčiau čia dirbusi vyriausioji specialistė Dalia Bartkevičienė ateidavo į teismą, stebėdamasi klausdavau, ar nebijo bendrauti, dirbti su nuteistaisiais. O ji linksma, lyg niekur nieko. Niekada nebūčiau pagalvojusi, jog pati dirbsiu Probacijos tarnyboje. Būčiau sakiusi, kad kažkokie kliedesiai. Bet kai dėl darbo krūvio reikėjo dar vieno darbuotojo ir man pasiūlė, pradėjau domėtis rimčiau. 

Probacijos tarnyboje Orinta įsidarbino 2016 metų gegužės mėnesį. 

Jos kolega Dangiras Bezumavičius dirba jau beveik penkiolika metų. Daugiau nei pusę šio laiko – Pasvalyje, prieš tai – Panevėžyje. 

Probacijos tarnybos įskaitoje – apie pusšimtis mūsų rajono nuteistųjų nuo nepilnamečių iki pensininkų. Tiesa, nepilnametis tik vienas, kuriam nutrauktas ikiteisminis tyrimas, tačiau įpareigotas mokytis arba dirbti ir nustatytomis valandomis būti namuose. 

– Iš tiesų labai sumažėjo nuteistų nepilnamečių. Gal tai susiję ir su globos įstaigų pertvarkymu, – pasvarsto Orinta Duknevičienė. – Bene daugiausia nuteistųjų dėl smurto artimoje aplinkoje, ir paprastai viskas per girtavimą. Trūksta specialisto, kuris padėtų turintiems priklausomybių. 

Jie įpareigojami dalyvauti smurtinį elgesį keičiančioje programoje. Kaip tai vyksta? 

– Siunčiame pas Bendruomeninių šeimos namų psichologus. Taip pat ir patys turim penkių teminių motyvuotų susitikimų ciklą „Elgesys, pokalbis, pasikeitimas“. Vis dėlto nuteistieji dažniau renkasi psichologus, – pastebi Probacijos tarnybos vyriausioji specialistė. 

Be to, smurtautojai vis dažniau įpareigojami nevartoti alkoholio ir kitų psichiką veikiančių medžiagų. Pasirodo, nuteistiesiems ši bausmė sunkiai įvykdoma. 

– Tikrinam ir alkoholio matuokliu, ir narkotikų testais, – atskleidžia Orinta. – Važiuojam tikrinti į vietą, bendradarbiaujam su policija. 

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

– Bet ir į mūsų įstaigą su kvapeliu ateina. Vos po aštuntos valandos tikina šiandien dar negėręs. Neretai nustemba, jog alkoholio matuoklis turi rodyti visus nulius: „Aš namuose negaliu išgerti net bokalo alaus? Toks įpareigojimas man pats baisiausias!“ – Probacijos tarnybos specialistas Dangiras Bezumavičius prisiminė, kaip pats nuteistasis prašė įpareigojimą nevartoti alkoholio keisti į arešto bausmę. – Įsivaizduokit, kad, tarkim, pusantrų metų negalima visiškai gerti alkoholio. O ilgiausia arešto bausmė – iki 90 parų. 

Labai sumažėjo skiriamų viešųjų darbų, nes pastaraisiais metais pats nuteistasis turi sutikti juos atlikti. Kas sutiks veltui dirbti? 

– Anksčiau daug būdavo skiriama viešųjų darbų. Todėl skambina iš seniūnijų, kodėl nieko neatsiunčiam, nes lapais apkrito, žolėm apaugo, nebėra kas dirbas. Bet mes irgi nebeturim ko atsiųsti, – situaciją atskleidžia Dangiras. 

Pasvalyje Probacijos tarnybos įskaitoje yra keturi nuteistieji, lygtinai paleisti iš pataisos namų, neatlikę visos paskirtos laisvės atėmimo bausmės. 

– Pasitaikė, kad jau po trylikos dienų dėl pažeidimų teko grąžinti atgal, – vyriausioji specialistė Orinta Duknevičienė sako, jog dabar jų įskaitoje trims nuteistiesiems taikoma intensyvi priežiūra. 

Beje, probacijos specialistai pasidžiaugia, kad jų tarnyba gavo naujesnį automobilį.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.