Mediniai nameliai: 3 žingsniai, kaip dažymo darbus atlikti teisingai

Sunku paneigti, kad mediniai nameliai, pagaminti iš natūralios medienos, nepriklausomai nuo dydžio ir dizaino, pasižymi savo unikaliu žavesiu. Norint pabrėžti šį unikalumą ir išlaikyti jį kuo ilgiau, būtina pasirūpinti, kad medinis namelis būtų priežiūrėtas tinkamai. Šioje vietoje ypač svarbu akcentuoti medinuko dažymo svarbą. Nudažytas namelis ne tik atrodo gražiau, bet ir yra apsaugomas nuo UV spindulių žalos bei neigiamo drėgmės poveikio, puvimo ir  grybelio.

Taigi, ilgus metus medinukų gamyboje besispecializuojančios įmonės Meistro Namai specialistų šį kartą nusprendėme pasiteirauti apie tai, kaip turėtų būti atliktas profesionalus rąstinio namelio dažymas.

Mediniai nameliai: kaip juos dažyti teisingai? 

Norint, kad medinis namelis būtų tinkamai apsaugotas nuo aplinkos poveikio, Meistro Namai komanda pataria vadovautis keturiais esminiais patarimais, kurie padės užtikrinti kokybišką darbų atlikimą. Pasak jų, taisyklių nesilaikymas dažniausiai lemia ne tik prastą rąstinio namelio išvaizdą, bet ir papildomai atsirandančias išlaidas dėl klaidingo dažymo proceso metu pažeistos medienos.

1 žingsnis: sienų paruošimas

Norint kokybiškai nudažyti rąstinį namelį, būtina teisingai paruošti namo sienų medieną. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad pastačius naują medinuką dažymo darbų imtis kuo skubiau – nerekomenduojama. Verta palauki, kol mediena gerai išdžius, o rąstinis namelis nusistovės.

Prieš dažant naujai pastatytą rąstinį namelį, rąstų rekomenduojama nešlifuoti. Taip gausite geresnę apsaugą – dažai geriau įsigers į medienos paviršių ir ją sustiprins, tuo pačiu apsaugodami sienas nuo vabzdžių, UV spindulių, įvairių rūšių pelėsių bei įtrūkimų. 

Prieš pradedant rąstinio namelio dažymo darbus, taip pat rekomenduojama nuplauti fasadą. Meistro Namai specialistų teigimu, svarbu nepamiršti, kad po šio darbo būtina leisti namelio sienoms visiškai išdžiūti. 

Tuo atveju, kai mediniai nameliai, kuriuos ruošiamasi perdažyti, nėra nauji, ant jų fasadų greičiausiai rasite dėmių. Šiuo atveju, prieš plaunant fasadą, ypač rekomenduojame dėmių atsikratyti, nes dėmėtų rąstinio namelio sienų padengimas dažais gali turėti įtakos galutinei spalvai. Šias dėmes galite lengvai pašalinti švitriniu popieriumi.

Labai svarbu, kad medinis namelis būtų dažomas tada, kai ant jo fasado nebelieka aliejinių dažų ar lako likučių sintetinių dervų pagrindu, todėl juos taip pat būtina pašalinti. Nors šis darbas paprastai užtrunka gana ilgai, jis turi ypač didelę įtaką medienos išsaugojimui ir rąstinio namelio fasado estetikai.

Taigi, rąstinio namelio dažymas bus sėkmingas tik tuo atveju, kai sienos bus paruoštos tinkamai. Jei per mažai dėmesio skirsite bent vienam iš aukščiau išvardytų aspektų, galite gerokai nusivilti galutiniu rezultatu, nepaisant dažų kokybės ir investicijų į patį dažymo procesą.

2 žingsnis: sienų impregnavimas

Kaip ir bet kuri kita statybose naudojama medžiaga, medinio namelio fasadas yra nuolat veikiamas saulės UV spindulių, todėl laikui bėgant jis tampa pilkas. Tam, kad pavyktų išlaikyti kokybišką sienų medienos būklę, Meistro Namai specialistai pataria tinkamai pasirūpinti sienų apsauga. Tik tokiu būdu medinis namelis puikia fasado būkle pasižymės ilgus metus.  

Atlikę visus paruošiamuosius rąstinio namelio fasado darbus, galite užtepti pirmąjį impregnanto sluoksnį. Rekomenduojame rinktis bespalvį apsauginį impregnantą, nes tokio tipo apsauginėje medžiagoje nėra pigmentų, kurie padeda jai prasiskverbti giliau į medieną, todėl mediniai nameliai yra apsaugomi nuo biologinių pavojų – vabzdžių, grybelių, pelėsio. 

Prieš pradėdami darbus, impregnantą gerai sumaišykite. Atminkite, kad pirmąjį impregnanto sluoksnį galite tepti toje pačioje vietoje ne ilgiau kaip dešimt minučių, nes vėliau ši apsauginė priemonė pradės džiūti. Taip pat svarbu nepamiršti, kad oro temperatūra impregnavimo metu turi būti ne žemesnė kaip 5 ° C ir ne aukštesnė kaip 25 ° C. Kai temperatūra svyruoja apie 20° C, medienos poros atsiveria, todėl impregnantas yra absorbuojamas geriausiai. Baigę darbą, palikite impregnuotą rąstinio namelio fasadą išdžiūti mažiausiai 12 valandų.

Kai pradinis impregnanto sluoksnis visiškai išdžius, rekomenduojame išlyginti visus nelygumus, kurie galėjo atsirasti impregnavus rąstinio namelio fasadą. Tai galite lengvai padaryti naudodami 320 gradiento švitrinį popierių, kuris taip pat padės išlyginti medienos spalvą. Vėliau galite imtis kito impregnavimo etapo – antrojo impregnanto sluoksnio tepimo ant namelio fasado. Nepamirškite, kad antrojo sluoksnio absorbcija yra daug lėtesnė, todėl mediniai nameliai džiūti paliekami kur kas ilgiau. 

3 žingsnis: dažų pasirinkimas

Tam, kad būtumėte iš tiesų patenkinti savo rąstinio namelio išvaizda, rinkdamiesi fasado dažus turėtumėte pagalvoti ne tik apie spalvą, bet ir apie spalvos praktiškumą. Ypač svarbu žinoti tai, jog kuo tamsesnę ir ryškesnę spalvą pasirinksite, tuo daugiau saulės spindulių sugers jūsų medinis namelis ir tuo labiau šiltesnėmis dienomis įkais jo fasadas. Šis dažų tipas taip pat dažnai greičiau išblunka, todėl norint išvengti gana greito fasado nusidėvėjimo, rąstinio namelio dažymui rekomenduojame rinktis šviesesnes spalvas.

Taip pat svarbu pažymėti, kad norint išsirinkti tinkamiausius dažus savo rąstiniam nameliui, būtina įvertinti paties fasado paviršių, nes tik tokiu būdu mediniai nameliai atrodys taip, kaip iš tiesų norite. 

Pavyzdžiui, jei mediena yra obliuota, jos paviršius bus lygesnis, o prie tokio paviršiaus paprastai prilimpa daug mažiau nešvarumų, tačiau prie tokio paviršiaus silpniau prilimpa ir patys dažai. Būtent tokiam lygiam paviršiui Meistro Namai rekomenduoja naudoti apsauginės rūšies medienos dažus, kurie nepriekaištingai padengia rąstinio namelio fasadą, tarnauja ilgai bei neužgožia medinių rąstų grožio.

Vis dėlto, jei medinis namelis pasižymi šiurkščiu paviršiumi, o taip dažniausiai būna pjautinės medienos atveju, tai reiškia, kad dažai turėtų sukibti daug lengviau. Šiuo atveju rekomenduojama namelio dažymui  naudoti įprastus, aukštos kokybės dažus, kurie padengs fasado paviršių storesniu sluoksniu. Verta paminėti, kad ant tokio medienos paviršiaus purvas limpa labai gerai.

Norėdami daugiau sužinoti apie rąstinių namelių statybą ir priežiūrą, apsilankykite Meistro Namai specialistų svetainėje www.meistronamai.lt.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.