Saločiuose padegėjui ar padegėjams turėtų svilti padai

Liepos 25-osios naktį, kaip įtariama, tyčia buvo padegtas Birutės g. esantis ūkinis pastatas.

Vienas po kito Saločių miestelyje kilę tyčiniai gaisrai įbaugino gyventojus ir pakurstė kalbas apie siautėjantį padegėją ar padegėjus. Panaši situacija buvo prieš kelerius metus. Tuomet po bendruomenės susirinkimo buvo organizuoti naktiniai budėjimai ir tyčiniai padeginėjimai miestelyje liovėsi.

Antradienio vakarą kalbinta Saločių ir aplinkinių kaimų bendruomenės pirmininkė Dovilė Valančienė sakė, kad šį kartą miestelio vyrai dar ryžtingiau nusiteikę. Vėl bus organizuojami naktiniai budėjimai ir, neduok Dieve, nusikaltimo vietoje būtų užkluptas piromanas – liguistą tyčinio padeginėjimo polinkį turintis asmuo. Bendruomenės vadovė minėjo, kad bus imtasi ir kitų saugumo priemonių. 

Administracijos direktorius organizavo pasitarimą

 Pirmadienio rytą Saločiuose lankėsi Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas. Jis susitiko su laikinai Saločių seniūnijai vadovaujančiu Namišių seniūnu Kęstučiu Valantoniu, bendruomenės pirmininke D. Valančiene, aktyviu bendruomenės tarybos nariu, buvusiu policininku Viktoru Doda, rajono policijos komisariato pareigūnais. Tos pačios dienos popietę Savivaldybės rūmų mažojoje posėdžių salėje P. Balčiūnas apie Saločius užklupusią bėdą diskutavo su Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininku Antanu Šidagiu, laikinai rajono policijos vadovo pareigas vykdančiu Reagavimo skyriaus viršininku Andriumi Bučinsku ir Veiklos skyriaus viršininku Dariumi Indrišiūnu. Šiame pasitarime apsilankė ir „Darbo“ žurnalistai.

„Dėl vienas po kito kilusių, kaip įtariama, tyčinių padegimų, neramu darosi ne tik Saločių miestelio gyventojams, bet ir mums, savivaldybės vadovams. Juolab kad ir prieš kelerius metus panaši padėtis buvo. Tuomet organizavus naktinį budėjimą, gaisrai liovėsi. Norime jūsų – priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir rajono policijos vadovų – profesionalių patarimų, kad kartu rastume sprendimų kelius. Saugumas ir ramus miegas yra kiekvienam žmogui svarbūs dalykai“, – susitikimą pradėjo Savivaldybės administracijos direktorius P. Balčiūnas. 

„Dėl vienas po kito kilusių, kaip įtariama, tyčinių padegimų, neramu darosi ne tik Saločių miestelio gyventojams, bet ir mums, savivaldybės vadovams. Juolab kad ir prieš kelerius metus panaši padėtis buvo. Tuomet organizavus naktinį budėjimą, gaisrai liovėsi. Norime jūsų – priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir rajono policijos vadovų – profesionalių patarimų, kad kartu rastume sprendimų kelius. Saugumas ir ramus miegas yra kiekvienam žmogui svarbūs dalykai“, – susitikimą pradėjo Savivaldybės administracijos direktorius P. Balčiūnas. 

„Liepos 8 ir 25-osios naktimis nuošaliose Plytinės ir Birutės gatvėse degė ūkiniai pastatai, kuriuose nebuvo elektros. Pranešimai apie abu gaisrus gauti beveik tuo pačiu metu – prieš pusę antros“, – toliau aiškino A. Šidagis. Jis priminė, kad prieš kelerius metus aplink Saločius degė ne viena negyvenama sodyba. 

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovo A. Šidagio informaciją papildė ir savo įžvalgomis pasidalino rajono policijos komisariato veiklos skyriaus viršininkas D. Indrišiūnas. Tyčiniai padegimai įtariami dėl kovo 6 d. ir liepos 21 bei 25-ąją Saločių miestelyje kilusių gaisrų. Kitų minėtų gaisrų priežastys išaiškintos. Ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas dėl liepos 8-osios naktį supleškėjusių 29 šieno rulonų. 

Anot Veiklos skyriaus viršininko D. Indrišiūno, pastarųjų penkerių metų gaisrų Saločiuose statistika ir jų tyrimų duomenys neleido daryti prielaidų apie kažkokią organizuotą vientisą tyčinių padegimų seriją. Jis priminė, kad buvo išaiškintas asmuo padeginėjęs apleistas sodybas Dagiuose ir aplinkiniuose kaimuose. Jis jau atlikęs teismo paskirtą bausmę. „Tačiau dabar galime kalbėti apie besiformuojančius sisteminius nusikaltimus Saločių miestelyje ir mums reikia keisti darbo metodus. Yra įvairių minčių“, – svarstė D. Indrišiūnas. 

Pokalbio metu prisiminti maždaug ketvirčio amžiaus senumo šiurpūs įvykiai Pumpėnų seniūnijos Vilkiškių kaime. Su kelerių metų pertrauka siautėjęs vietos piromanas pelenais paleido ne vieną sodybą. Kai kurie įsibaiminę gyventojai net suskubo pardavinėti sodybas. Po daugelio metų galu gale pavyko išaiškinti gerai užsimaskavusį kerštavusį padegėją. Jis jau senokai grįžęs iš įkalinimo vietos ir, laimė, pakeitė savo gyvenimo būdą. 

Imamasi veiksmingų priemonių 

Savivaldybės administracijos direktorius P. Balčiūnas informavo, kad laikinasis Saločių seniūnas K. Valantonis ir bendruomenė norėtų per paštą organizuoti lankstinukų platinimą gyventojams. Juose būtų užrašytas ne tik Bendrojo pagalbos telefono numeris 112, bet ir Saločių gaisrinės kontaktai – kad ugniagesiai galėtų operatyviau reaguoti. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko A. Šidagio nuomone, tokiais atvejais gal ir pavyktų išlošti kelias minutes. Tačiau jei pastatas apimtas atviros ugnies ir tos keliolika sekundžių didesnės reikšmės nebeturi. 

Abiejų rajono policijos komisariato skyrių vadovai A. Bučinskas ir D. Indrišiūnas patikino, kad Saločiuose kur kas dažniau lankysis policijos patruliai. Policijos pareigūnai bendradarbiaus su naktimis budinčiais bendruomenės atstovais.

 Sutarta, kad nuo 23 iki 3 val. bus apšviestos pagrindinės Saločių miestelio gatvės. Taip pat kalbėta apie kitas veiksmingas priemones, kurios viešai nekomentuojamos, nes greičiausiai ir piromanas moka skaityti.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.