Papuošalų mados tendencijos: nesenstanti klasika ir ko daugiau nepamatysime

Dizainerė Diane von Furstenberg yra pasakiusi: „papuošalai yra tarsi tobulas prieskonis – jie visada papildo tai, kas jau yra“. Iš tiesų, sunku būtų įsivaizduoti stilingą aprangą be jokio aksesuaro. Įdomu tai, kad kai kurios papuošalų tendencijos tvirtai laikosi topų viršūnėse jau daugelį metų. Tai, kas yra nesenstanti klasika, ir tai, ko artimiausiu metu reikėtų vengti, apžvelgiame šiame straipsnyje. 

Senovės Egipto turtas – auksas

Retas ir gana lengvai dirbamas auksas jau daugelį amžių yra žinomas kaip vienas prabangiausių metalų. Senovės Egipte turtingieji nešiojo auksines apyrankes, pakabukus, žiedus, auskarus, diademas ir kitus aksesuarus. Kleopatros laikais dauguma papuošalų buvo gaminami būtent iš aukso ir spalvotųjų brangakmenių. Patys populiariausi buvo turkis, lazuritas ir karneolis. Dominavo gyvačių, feniksų ir paukščių motyvai. 1922 m. atrastas Tutanchamono kapas pademonstravo, kad auksą egiptiečiai brangino taip, kad net kilminguosius laidojo su juo.

Kuo puošėsi senovės graikai?

Senovės Graikijoje buvo plačiai paplitę karoliukai, primenantys gėles, kriaukles ir vabalus. Graikai taip pat gamino įvairiaspalvius papuošalus, kuriuos inkrustuodavo smaragdais, perlais, ametistu ir granatu. Be šių prabangių medžiagų, graikai dar kūrė juvelyrikos dirbinius iš spalvoto akmens, stiklo ir emalio. Tiek vyrai, tiek moterys nešiojo žiedus. Vyrai dar puošėsi vainikais, o moterys mėgo kaklo papuošalus, auskarus ir apyrankes. 

Italų meilė auksui

Romėnai mėgo prabangą – jų papuošaluose netrūko smaragdų, granatų, gintarų ir Indijos deimantų kristalų. Anksčiau jie dirbdavo granuliuoto aukso gaminius. Apyrankės, auskarai, karoliai ir net tuščiaviduriai pakabukai, kuriuos buvo galima užpildyti kvepalais – šie aukso dirbiniai jau prieš daugelį metų pradėjo garsinti italų skonį. 

Viduramžių Europoje – papuošalų draudimai

Viduramžiais Europoje įsigaliojo įstatymas, reguliuojantis drabužių ir papuošalų prabangą. Papuošalai buvo tam tikro socialinio statuso simbolis, tad miestiečiai Prancūzijoje, o panašiai ir Anglijoje, negalėjo nešioti tam tikrų aksesuarų, kuriuose būtų aukso, sidabro, perlų ar kitų brangakmenių. Šiais įstatymais buvo siekta sugrąžinti puošnius priedus kaip tinkančius tik kilmingiesiems. Viskas pasikeitė XV-XVI a., kai papuošalai tapo lengviau prieinami paprastiems žmonėms. Ne veltui šį metą istorikai dar vadina „papuošalų amžiumi“. 

Auskarų svarba ir deimantais siuvinėtos suknelės 

XVII a. moterys nešiodavo auskarus ištisą parą. Dieną buvo priimtina dėvėti ne tokius prabangius ar net netikrų akmenų auskarus, tačiau vakarais damos puošdavosi pačiais geriausiais brangakmeniais. Kadangi šiuo laikotarpiu dominavo tamsios spalvos, prie drabužių labiausiai derėjo auksas. 

Suknelės būdavo išsiuvinėjamos brangakmeniais. Akmenų dydis proporcingai mažėjo, atsižvelgiant į vietą drabužyje – ant krūtinės puikuodavosi didžiausi deimantai, o rankovės ir kitos suknelės dalys būdavo puošiamos mažesniais akmenimis. 

Napoleonas – prancūzų mados revoliucionierius

Napoleonui atėjus į valdžią, buvusios Prancūzijos karališkosios šeimos brangakmeniai buvo perkurti neoklasikiniu stiliumi. Ši tendencijos banga greitai persirito per visą Europą. Būtent senovės graikų ir romėnų dirbiniai buvo pagrindiniai įkvėpimo šaltiniai. Taip pat Napoleonas į madą atvedė kamėjas – brangakmenius, kuriuose išraižytos moterų galvos. Kamėja buvo papuošta Napoleono karūnacijos karūna. 

Nauji vėjai karalienės Viktorijos laikais

Karalienės Viktorijos amžiuje pasklido kiek netikėta mada – gedulo papuošalų. Mirus mylimajam princui Albertui Viktorija pradėjo dėvėti tik juodus drabužius ir nešioti tik gedulo papuošalus. Netrukus visi dvariškiai pasekė jos pavyzdžiu. Būtent Viktorijos laikais labai išpopuliarėjo oniksas, kuris dėl savo išvaizdos idealiai tiko gedulo papuošalams.

Meno ir amatų judėjimas – atsakas masinei gamybai

Meno ir amatų (Arts and Crafts) judėjimo atstovai priešinosi Pramonės perversmo gaminiams. Jie propagavo paprastą, natūralų dizainą tiek papuošaluose, tiek interjere, ir skatino rankų darbo gamybą. Papuošalams gaminti buvo naudojami poliruoti akmenys, kurie suteikė viduramžių įspūdį. Dažnai dizainai pasižymėjo simbolinėmis reikšmėmis. 

Bižuterijos ir brangakmenių deriniai

Prieš beveik 100 metų žymusis juvelyras R. Lalique suprojektavo masinės gamybos stiklo papuošalus. Bižuterijos gaminius ypač skatino naudoti Coco Chanel ir Elsa Schiaparelli. Tų laikų dizaineriai kvietė pasitelkti fantaziją, derinant bižuteriją su tikrais brangakmeniais. Tai, kas prasidėjo kaip alternatyva brangiems papuošalams, ilgainiui tapo nauju mados klyksmu. 

Art Deco ir papuošalai

Po I-ojo Pasaulinio karo moterys pradėjo kirptis trumpai, tad atėjo laikas puošti ausis. Ilgi, kabantys auskarai prailgino kaklą ir tapo stiliaus simboliu. Aplink riešą buvo vyniojami ilgi vėriniai, o kaklus puošė karoliai su kutais. Tuo pačiu metu madoje vėl suspindo aukso dirbiniai. Įkvėptas avangardo meno Art Deco judėjimas atnešė meilę spalvų kontrastams, geometrinėms figūroms ir tiesioms linijoms.

Holivudo įtaka papuošalų madai

XX a. viduryje Holivudas turėjo labai didelę įtaką Europoje. Žmonės troško atrodyti tarsi mylimų aktorių kopijos. Kiekviena moteris kartojo frazę „deimantai – geriausi moterų draugai“ kaip Marilyn Monroe ir svajojo puoštis brangakmeniais kaip Audrey Hepburn iš filmo „Pusryčiai pas Tifani“.

II-ojo Pasaulinio karo metu buvo sustabdyta prabangių papuošalų gamyba dėl metalų normavimo. Kadangi brangakmenių ir tauriųjų metalų nebuvo galima gauti, europiečiai susidomėjo Amerikoje populiaria bižuterija. Dėl technikos pažangos pasiūla tapo labai įvairi, o tokių papuošalų kaina išliko prieinama. 

Kai praėjusio amžiaus II-oje pusėje televizorių ekranus užvaldė tokie serialai kaip „Dinastija“ ar „Dalasas“, įvyko didžiulis bižuterijos atgimimas. Žmonės buvo sužavėti turtuoliais, kurie net paprastomis dienomis puošiasi deimantais. Kadangi brangakmenius įpirkti ir juos kasdien nešioti galėjo toli gražu ne visi, žmonės vėl atsigręžė į bižuteriją. 

Mūsų amžiaus tendencijos

XXI a. žmonės renkasi tiek bižuteriją, tiek tikrus brangakmenius ir tauriuosius metalus. Gausu paauksuotų ar pasidabruotų papuošalų, įvairių akmenų ir metalų derinių. Dabar svarbiausia yra rūpintis ekologija, kas keičia ir papuošalų rinką. Šiuolaikiniai juvelyrai stengiasi kurti tvarius ir ilgaamžius aksesuarus. Naujausių tendencijų kokybiškus papuošalus rasite čia

Auksas – visur ir visada

Auksas – metalas, kerėjęs žmones ne vieną šimtmetį ir niekada nepasitraukęs iš mados. Aukso dirbiniai sukuria elegancijos įspūdį, o kadangi šio metalo būna skirtingų atspalvių, jį priderinti galima bet kur. Pačiu populiariausiu vis dar išlieka geltonasis auksas, tačiau nereikia pamiršti kitų variacijų. Rausvas auksas yra modernus ir stilingas pasirinkimas, o baltasis auksas yra pigesnis už platiną pasirinkimas. 

Asmenims, norintiems jaustis stilingai ir prabangiai, rekomenduojama turėti bent vieną auksinių papuošalų komplektą. Auksas – nesenstanti klasika, tad turint auksinį vėrinį ir prie jo priderintus auskarus ar apyrankę, galėsite būti užtikrinti, jog atrodote stilingai. Storos ar plonos, auksinės grandinėlės yra būtina detalė. Trapi auksinė grandinėlė suteikia moteriškumo, o stambesnė sukuria galios įspūdį. 

Tendencijos, kurios artimiausiu metu tikrai negrįš į madą

90-ųjų chokers. Nors dabar į madą sugrįžta daug 90-ųjų tendencijų, prie kaklo prigludusias tatuiruotes motyvo juosteles jau keičia kiti aksesuarai. Kaip alternatyvą šiam papuošalui galima rinktis prigludusias auksines grandinėles. 

Huggie auskarai. Mažus žiedelius dažniausiai nešioja tie, kurie ausyse turi po kelias skyles. Dizaineriai ragina atsisakyti šio patogaus aksesuaro ir imtis ko nors drąsesnio. Parinkite ryškų akcentą bent pagrindinei skylutei ausyje. 

Vėrinys su kriauklytėmis. Vasarą primenantis prie kaklo prigludęs kriauklyčių vėrinys jau atgyvena. Šiam sezonui rekomenduojama pasirinkti kitą aksesuarą. 

Netradiciniai ear-crawlers. Tokie auskarai tarsi lipa per visą ausį, nors dažnai jiems užtenka tik vienos skylutės. Deja, mados ekspertai spėja, kad artimiausiu metu šis aksesuaras nugrims į užmarštį. 

Bohemiški papuošalai. Laisve alsuojanti bohema kol kas atsitraukia ir užleidžia sceną auksui ir deimantams. 

Bib karoliai. Karoliai su masyvia dalimi, uždengiančia dalį krūtinės, kol kas pasitraukia iš mados. Bib karoliai užleidžia vietą daugiasluoksniams vėriniams. 

Itin paprasti ir vienspalviai papuošalai. Atėjo laikas eksperimentuoti – paprastiems, nusibodusio dizaino papuošalams artimiausiu metu ant podiumo vietos nenusimato. Žaiskite su skirtingomis spalvomis ir medžiagomis bei atraskite individualų derinį. 

Papuošalų mados keitėsi visais laikais, tačiau dabar galima išgryninti tai, kas visada išliks stiliaus ženklu. Pasitikint klasikiniais aksesuarais ir stebint naujas tendencijas, galima sukurti netikėtų ir žavių derinių. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Įdomus straipsnis, bet visgi manau tendencijos yra tendencijos, reikia nepamiršti savęs, savo skonio, kas tu esi, pagal tai ir rinktis papuošalus.
    Labai gražių ir madingų papuošalų sau radau https://indivi.lt/ , bet kitiem labiau patinka kitokie variantai ir tai puiku, smagu, kad esam visi skirtingi 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.