Erotinės fantazijos – ar joms reikia uždėti ribas?

Tiesa tokia, jog didžioji dauguma žmonių turi vienokias ar kitokias erotines fantazijas ir dažnai jos užima svarbią dalį jų seksualiniame gyvenime. Gi ne veltui sakoma, jog mūsų vaizduotė yra vienintelis tik mums priklausomas, laisvas dalykas. Dėl privatumo, o dar dažniau dėl gėdos, kalbėti apie seksualines fantazijas mūsų visuomenė vis dar nėra linkusi ir laiko tai paslaptyje ne tik nuo aplinkinių žmonių, bet ir net nuo savo antrosios pusės. Ne paslaptis, jog pasitaiko atvejų, kuomet išsikalbėjus partneris ar partnerė ima pykti už pernelyg nešvankias erotines fantazijas. Visa tai yra itin žalinga santykiams, kadangi būtent atvirumas yra vienas pagrindinių dalykų, ką turi turėti sveiki tarpusavio santykiai. Taigi, išsiaiškinkime, ar erotinėms fantazijoms reikia uždėti tam tikras ribas, o gal tai tikrai nebūtina?

Dažniausios seksualinės fantazijos ir kodėl mes jas turime

Mūsų seksualinės fantazijos yra glaudžiai susijusios su mūsų asmenybe ir seksualine patirtimi, kurią turėjome per gyvenimą. Kaip bebūtų, dažniausiai pasitaikančios fantazijos yra susijusios su valdžia, kontrole, dominavimu, keliais seksualiniais partneriais, įvairių tabu laužymu bei nuotykiais. Jos padeda mums susikurti pažintinę erdvę, kurioje patirtumėme didesnį susijaudinimą, jaustumėmės visiškai atsipalaidavę bei užmirštume nerimą. Tokiu būdu tai leidžia jums atsiskleisti iš seksualinės pusės, tyrinėti tokias sritis kaip galia ir kontrolė, pajausti, kas jums patinka labiausiai. Pildydami savo fantazijas, jūs galite nuspręsti, kas vyksta, kada ir kaip.

Kas daro įtaką mūsų fantazijoms?

Galbūt nustebsite, tačiau įvairioms žmonių seksualinėms fantazijoms daro įtaką ir popkultūra, žiniasklaida bei pasaulyje vykstantys įvykiai. Svarbu suprasti, jog fantazijos nėra būtinai susijusios su viskuo, ką žmonės norėtų daryti realiame gyvenime – viskas slypi pasąmonėje. Jos gali reikšti ir savęs peržengimą, kūrybiškumą bei laisvės jausmą tarsi kitame pasaulyje, kuriame nėra jokių įprasto gyvenimo apribojimų. Tam tikros seksualinės fantazijos gali net padėti atsikratyti įvairių baimių. Kartais fantazijos kyla iš noro pažeisti tam tikrą draudimą ar nusistovėjusią normą. Kai žmogus jaučia, jog visuomenė ką nors suvokia kaip blogą bei nederamą veiksmą, gali kilti noras elgtis priešingai ir tai išbandyti intymioje erdvėje be smerkiančių žvilgsnių. 

Seksualinių fantazijų įgyvendinimas realiame gyvenime

Norint seksualines fantazijas įgyvendinti, natūralu, jog neužtenka tik apie jas galvoti. Kadangi dažniausiai tai apima ne vieną asmenį, t.y. jus, bet ir antrąją pusę, yra būtina apie tai tarpusavyje pasikalbėti. Nebijokite pasidalinti savo mintimis su partnere ar partneriu, kadangi tik tokiu būdu galėsite vienas kitam išsakyti savo norus ir poreikius, slapčiausius troškimus. Toks pokalbis padės geriau suprasti vienas kitą, o taip pat ir suteiks šiek tiek malonaus jaudulio bei atneš naujų spalvų į santykius. Žinoma, svarbu visą informaciją pateikti tinkamu būdu – taip, jog antroji pusė nesijaustų, kad yra per prasta ar kad nepatenkina jūsų poreikių. 

Būtinas partnerio (-ės) sutikimas

Kaip bebūtų, reikia ne tik pasikalbėti su partneriu, bet ir gauti jo ar jos sutikimą, jog jūsų seksualinė fantazija jam ar jai yra priimtina. Tiesa, reiktų turėti omenyje, jog net ir gavus sutikimą, jau pildant numatytą scenarijų „taip“ gali greitai pasikeisti į „ne“. Jei taip atsitiktų, visus erotinius žaidimus turėtumėte nedelsiant nutraukti tam, jog antroji pusė nejaustų jokio diskomforto. Kuomet tik vienas partneris nori išpildyti tam tikrą seksualinę fantaziją, jis turi be galo aiškiai paaiškinti, kas į ją įeina ir ko jis norėtų iš savo mylimojo ar mylimosios. Taip pat reikėtų susitarti ir žodį, kurį ištarus intymaus laiko metu galėtumėte suprasti, jog antrai pusei ribos yra peržengtos ir jis norėtų visko nebetęsti. 

Ką daryti, jei seksualinės fantazijos nesutampa su partnerio požiūriu?

Kai kuriems žmonėms įvairios fantazijos yra išties svarbi seksualinio gyvenimo dalis, kurią jie nori praktikuoti reguliariai. Tačiau turėtumėte suprasti, jog lygiai taip pat nebūtinai bus jūsų antrajai pusei. Ką tokiu atveju daryti? Pasistenkite kartu su partneriu (-e) paieškoti dalykų, kurie patiktų jam (-ai) erotinių žaidimų metu. Jie nebūtinai turėtų sutapti su jūsiškiais, bet tokiu būdu galėtumėte prieiti kompromisą, jog pildant tiek vienus, tiek kitus yra nepamirštami nei vieno iš jūsų norai ir poreikiai. Jei susitarti niekaip nepavyksta, gali būti, jog jūs nesate suderinami seksualiniame gyvenime. 

Atvejai, kada seksualinės fantazijos turėtų kelti susirūpinimą

Nors neįprastos fantazijos yra dažnos, tačiau yra tam tikri atvejai, kuomet jos turėtų kelti susirūpinimą. Vienas jų būna tuomet, kada antroji pusė yra verčiama daryti tai, su kuo ji nesutinka arba ko ji visiškai nenori. Taip pat nėra toleruojamos ir seksualinės fantazijos, kuriose yra įtraukti vaikai, kadangi tai gali parodyti rimtą psichologinį žmogaus sutrikimą, o bet kokie veiksmai, susiję su šia tema, yra traktuojami kaip nusikaltimas. Tokiais ir panašiais atvejais yra patariama kreiptis į psichoterapeutą, kuris padės įsivertinti, ar tai, apie ką fantazuojate, yra visiškai normalu, ar tai jau peržengia ribas. 

Taigi, tikimės, jog šis straipsnis padės kitomis akimis pažiūrėti į savo seksualinį gyvenimą, jo taip nebesidrovėti ir išbandyti kažką naujo. Jei norite sužinoti dar daugiau panašiomis temomis, tai galite padaryti Fantazijos.lt tinklaraštyje.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.