Biografijos žanras – kaip jis gimė ir kodėl jį taip mėgsta skaitytojai?

Biografija – tai žanras, kuris buvo ir yra mėgstamas visais laikais. Šio žanro ypatumas – tai žmogaus gyvenimo atpasakojimas, kuris priartina skaitytoją prie knygos herojaus ir suteikia galimybę pažinti jį iš arčiau. Ypatingai mėgstamos žymių žmonių biografijos, į kurių „namus“ patekti kasdienybėje pavyksta ne kiekvienam. Pats biografijos žanro atsiradimas siekia Antikos laikus, kuomet buvo parašyti pirmieji šio tipo skaitiniai – Plutarcho Paralelinės biografijos. Taip pat plačiai žinoma, jog vieni pirmųjų biografinių knygų herojais tapo šventieji, vėliau imta aprašinėti ir žymių karžygių, karalių, didikų, menininkų gyvenimus. Nors biografinės knygos gali būti pačios įvairiausios apimties ir parašytos skirtingais stiliais, vis dėlto jas jungia viena – jose atskleidžiama glausta arba labai išsami gyvenimo istorija, apimanti konkretų gyvenimo tarpsnį arba visą žmogaus gyvenimą. 

Neretais sulaukiame klausimo, kuo skiriasi biografija nuo autobiografijos, tad skubame į jį atsakyti. Nors šiuos du žanrus jungia žodis „biografija“ – patys kūriniai nėra visiškai vienodi. Autobiografijos žanras kildinamas iš senovės Graikijos, kur „autos“ – reiškia „pats“, o „biografija“ verčiant iš graikų kalbos reiškia „gyvenimo aprašymas“, tad bendrai sudėjus – tai gyvenimo aprašymas, kurį žmogus rašo pats apie save. Tuo tarpu biografinio tipo knygas rašo rašytojas, pasitelkęs istorinius faktus, dienoraščius ar atvirus pokalbius su knygos herojumi. Žinomiausi autobiografijų rašytojai Žanas Žakas Ruso ar Johanas Volfgangas Gėtė, sakoma, net padėjo atsirasti kitam mėgstamam knygų žanrui – psichologiniam romanui. Nes būtent autobiografijose labiau gilinamasi į vidinius žmogaus išgyvenimus bei emocines būsenas skirtingais gyvenimo etapais. 

Kuo gyvena lyderiai?

Kalbant apie biografijos žanro knygas, jas taip pat galime suskirstyti į skirtingus tipus – meninę, mokslinę ar populiariąją. Ir kai pradedame kalbėti apie žymių žmonių istorijas, pirmiausia prieš akis išnyra bent keli prezidentai, kurių biografinės knygos buvo tiesiog „iššluotos“ iš lentynų, vos joms atsiradus prekyboje. Lietuvoje, žinoma, ypatingą populiarumą turi knygos apie Lietuvos prezidentus. Pavyzdžiui apie jo ekscelenciją prezidentą Valdą Adamkų yra išleistos net kelios knygos ir visos jos remiasi realiais faktais, kurie be abejo labai įdomus kiekvienam iš mūsų. Vienose knygose šio įtakingo žmogaus gyvenimą aprašo jo bendražygiai, kitose dalinamasi dienoraščių ir memuarų išrtaukomis. Ypač daug dėmesio sulaukė 2016 m. išleista knyga „Valdas Adamkus. Pokalbiai nesilaikant protokolo“, kurią parašė su prezidentu beveik 20 metų dirbęs Arnas Ališauskas. Šios knygos dėka skaitytojai gavo galimybę pamatyti prezidentą kito žmogaus akimis ir taip dar geriau pažinti šią iškilią asmenybę. 

Prezidentė, kurios tikrai niekada niekas neužmirš – tai Dalia Grybauskaitė. Todėl nieko keisto, jog knygos, kuriose aprašomas jos gyvenimas, darbas, požiūris ir pasisakymai sulaukė išskirtinio dėmesio ir populiarumo. Net 10 metų kartu su prezidente dirbusi Daiva Ulbinaitė, 2019 m. išleido knygą pavadinimu „Nustokim krūpčioti“ ir ši iš karto tapo bestseleriu. Griežta, kategoriška, turinti humoro jausmą – tokią ją matėme kasdien, kol prezidentė ejo savo kadencijas. O kokia ji buvo savo darbuotojams? Kokį požiūrį formavo užsienio šalių akyse? Kaip tapo tokia įtakinga? Atsakymus į visus šiuos klausimus autorė pateikia knygoje, kurią verta perskaityti kiekvienam, norinčiam suprasti 2009-2019 metais vykusius politinius įvykius. 

Tai jog istorija apie Lietuvos prezidentus yra aktuali daugeliui – nestebina. Vis dėlto, ne mažiau populiarios ir užsienio valstybių lyderių gyvenimai. Ilgai laukti Barako Obamos memuarai staigia pasiekė populiarumo viršūnę ir ne vienam skaitytojui suteikė galimybę pažinti tiek šią išskirtinę asmenybę, tiek visos šalies požiūrį, principus ir mąstymą. Įdomu tai, jog Alma Littera išleista ir Michelle Obama knyga „Mano istorija“ ir jos populiarumas yra netgi didesnis nei paties Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento. Tai tik įrodo, kad svetimą „virtuvę“ apžiūrėti yra tikrai labai smalsu.

Skaudi pasaulio istorija paprastų žmonių akimis

Kalbant apie istorines biografines knygas prieš akis pirmiausia išnyra dar mokykloje skaitytas „Anos Frank dienoraštis“. Holokausto stovykloje gyvenusios paauglės patyrimai ir suvokimai sukrečia ir priartina prie siaubingos, nesąžiningos ir liūdnos pasaulio istorijos dalies. Ir nors ši knyga buvo išleista jau po Anos mirties, daugeliui tapo artima ir atverianti skaudžias žaizdas. Dar viena galimybė susipažinti su šiuo skaudžiu laikotarpiu – „Savanoris. Misija – sunaikinti Aušvicą. Tikra Witoldo Pileckio istorija“. Šioje knygoje atskleidžiama tikra Lenkijos pasipriešinimo kovotojo istorija, kuomet jis savo noru pateko į Aušvico koncentracijos stovyklą. Pirminis jo tikslas buvo informuoti pogrindį apie anksčiau į šią stovyklą patekusių žmonių likimus, vis dėlto vėliau ši misija peraugo į vidinio išpuolio ir pasipriešinimo organizavimą. Ši knyga buvo itin gerai įvertinta tokių žinomų leidinių kaip „Economist“ bei „The times“. Ją pamėgo ir skaitytojai visame pasaulyje. „Galutinė stotis – Aušvicas: vienintelė knyga, nuo pradžios iki galo parašyta Aušvice“ – tai dar viena tikrais įvykiais paremta knyga, kuri prikausto ir glumina šiurpia realybe. Prisiminimai, parašyti esamuoju laiku, tarsi nukelia kiekvieną skaitytoją ir priverčia pajusti Aušvico kasdienybę. Rodos šį laikotarpį aprašančios knygos niekuomet neišeis iš mados. Juk tai dalis istorijos, kurios mes niekada nepaneigsim. 

Pagrindiniai herojai – ryškūs, įsimintini ir tikri. 

Biografijos žanro ypatumas, kaip jau rašėme anksčiau – tai tikros gyvenimiškos istorijos. Kartais skaitant šio tipo knygas tikrai kyla noras įsivaizduoti, jog visa tai išgalvota, nes realybė, kurią teko patirti knygų herojams, kartais tampa nepakeliama mums – patogų ir nepalyginamai lengvesnį gyvenimą gyvenantiems pasauliečiams. Kas turi nutikti, kad apie mus būtų rašomos knygos? Apžvelgę visas žinomas biografines knygas, galime pasakyti, jog jų herojus jungia išskirtinė istorija, kurią įdomu stebėti autoriaus akimis. 

Biografinės knygos yra rašomos apie žymias asmenybes, iki šių dienų vis dar motyvuojančias judėti pirmyn. Kaip teigia Alma Littera atstovas – „visos labiausiai perkamos biografinės knygos visuomet įkvepia – vienos drąsos, kitos tikėjimo, jog gyvename pačiu geriausiu laikotarpiu, geriausioje vietoje, geriausiomis sąlygomis“. Šios leidyklos išleistų knygų archyvuose tikrai nestinga biografinės ir autobiografinės literatūros, kuri padeda suprasti žinomų žmonių asmenybę bei tam tikrų poelgių priežastis. Iš dalies – tai galimybė priartėti ir pajusti, jog net ir gerai žinomas veikėjas yra tiesiog žmogus, turintis unikalų požiūrį į pasaulį, bet visiems būdingas emocijas, jausmus ir norą gyventi geriausią savo gyvenimo versiją. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.