Veiklios bendruomenės vairas perduotas naujai vadovei

Priekyje – naujoji Pušaloto bendruomenės pirmininkė Inga Jankauskaitė.

Gegužės 15-osios popietę, per 60 Pušaloto ir aplinkinių kaimų gyventojų rinkosi į buvusios miestelio mokyklos sporto salę rinkti naujo bendruomenės pirmininko bei tarybos. Trejus metus prie bendruomenės vairo stovėjęs iš Pušaloto kilęs, Kaune gyvenantis verslininkas Alvidas Kumpauskas iš anksto buvo pareiškęs, kad nesieks antros kadencijos. Tad permainų vėjai domino daugelį gyventojų.

Išklausius bendruomenės vadovo A. Kumpausko, tarybos, taip pat revizorės Rimos Jankeliūnienės bei buhalterės Editos Brasienės ataskaitas, pereita prie naujo pirmininko ir tarybos tvirtinimo procedūros. 

Neatsiradus daugiau pretendentų, Pušaloto bendruomenės pirmininko pareigos vienbalsiai patikėtos Ingai Jankauskaitei. Padėkojusi už pasitikėjimą, naujoji bendruomenės vadovė pristatė savo komandą – bendruomenės tarybą. Jai talkins Rita Ulkienė, Rasa Murauskienė, Vera Mašalienė, Edita Valainienė, Indrė Kairienė, Gintaras Baltakis, Romas Bedalis, Antanas Mikėnas, Ričardas Urbelis, Tomas Jankeliūnas.

Sklandžiai išsprendus visus organizacinius reikalus, prasidėjo sveikinimų ceremonija. Didžiausią gėlių ir šiltų padėkos žodžių puokštę gavo buvęs bendruomenės vadovas A. Kumpauskas. Už didelį rūpestį gimtuoju Pušaloto miesteliu verslininkui dėkojo seniūnė Paulyna Stravinskienė, pavaduotoja Vaida Ogintienė, Maltos ordino, Raudonojo kryžiaus, savanorių grupės vadovė Roma Matuzienė, bendruomenės kultūros darbo grupės vadovė Genovaitė Kriaučiūnienė ir kiti bendruomenės nariai. Prie išsakytų padėkos žodžių ir gėlių derėjo saldi dovana – didžiulis „skruzdėlynas“. Dėkodamas sveikintojams A. Kumpauskas patikino, kad likęs eiliniu bendruomenės nariu stengsis kiek įmanoma aktyviai dalyvauti jos veikloje.

Turbūt nesuklysime paminėję, kad per trejus A. Kumpausko vadovavimo metus rajono bendruomenių žemėlapyje Pušalotas tapo vienu projektinės veiklos ir viešųjų erdvių tvarkymo lyderių. Tad prieš keletą dienų telefonu kalbėdamiesi su buvusiu bendruomenės vadovu, pirmiausia pasiteiravome, kodėl nesutiko siekti antros kadencijos, juolab kad savo darbais užsitarnavo didelį pušalotiečių pasitikėjimą ir paramą.

„Prieš trejus metus, 2018-aisiais, bendruomenės rinkiminiame susirinkime iš karto pasakiau, kad sutiksiu vadovauti tik vieną trejų metų kadenciją. Tad laikausi duoto žodžio. Esu įsitikinęs, kad bendruomenės pirmininkas turi gyventi vietoje ir kiekvieną dieną jausti vietos gyventojų ritmą. Nors man gimtasis Pušaloto miestelis yra artimas ir mielas, čia gyvena mano mama, tačiau, atvirai pasakius, maniau, kad nebus taip sudėtinga vadovauti nuolat gyvenant Kaune. Juk kiekvieną dieną neatvažiuosi į Pušalotą, o telefonu ir kitomis ryšio priemonėmis neįmanoma sutvarkyti visų reikalų“, – pripažino A. Kumpauskas. Pašnekovą labiausiai džiugina tai, kad miestelyje yra nemažai veiklių, geranoriškų žmonių. „Tai ir yra didžiausias turtas, nes tik jų pastangomis, padedant vietos valdžiai, Pušalotas gali tapti patraukliu, tvarkingu miesteliu“, – svarstė verslininkas.

Kalbėdamas apie projektinę veiklą, A. Kumpauskas išskyrė prie sinagogos kuriamą „Atminimo“ parką ir tradicinę vasaros šventę „…kai kvepia liepom…“ Prie į nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą įrašytos mūrinės Pušaloto sinagogos pamažu ryškėja nauja viešoji erdvė – panaikinti prie buvusių maldos namų keroję „šabakštynai“, jau iškastas tvenkinys, o prieš mėnesį būsimo parko teritorijoje į talką susirinkę pušalotiečiai pasodino penkiasdešimt dekoratyvinių pušelių ir tiek pat eglaičių. 

Prieš kelerius metus Pušaloto sinagogoje apsilankiusi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky minėjo, kad vieninteliai Pasvalio krašte išlikę buvę žydų maldos namai ateityje galėtų tapti pažintinio turistinio maršruto dalimi. Minėtas maršrutas sujungtų Pušaloto ir jau atkurtas Pakruojo bei Joniškio sinagogas. Deja, Pušaloto sinagogos interjeras vis dar yra prastos būklės.

A. Kumpauskas priminė, kad „Atminimo“ parko projektas buvo parengtas „Geros valios“ fondo ir Savivaldybės biudžeto lėšomis. Tad naujai bendruomenės vadovybei teks pasistengti, kad parko kūrimas neįstrigtų.

Prieš dvejus metus į tradicinę miestelio vidurvasario šventę „…kai kvepia liepom…“ sugužėjo net apie 6 tūkst. žmonių. Anot A. Kumpausko, dar didesnio masto renginys planuotas 2020-ųjų liepą. Deja, grandiozinius planus sužlugdė koronaviruso pandemija.

Žinoma, ne visus sumanymus pavyko įgyvendinti. Nors ir labai stengtasi, į beveik tuščią buvusios Pušaloto mokyklos pastatą nepavyko privilioti verslininkų, ieškojusių patalpų privačiam pagyvenusių žmonių socialinės globos ir reabilitacijos centrui. A. Kumpausko žiniomis, verslininkai pasirinko jiems palankesnį variantą Vilniaus ar Trakų rajonuose. Tuo tarpu buvusios Pušaloto mokyklos pastatą aukcione nusipirko Belgijos Karalystės gyventojas. Turimomis žiniomis, naujasis savininkas patalpas kol kas nuomos.

Iš Daujėnų kilusi naujoji bendruomenės pirmininkė Inga Jankauskaitė Pušalote apsigyveno prieš dvejus metus. Beveik penkerius metus ji vadovavo Daujėnų bendruomenei, tad šio darbo patirties jau turi. Pašnekovė minėjo, kad sutiko kandidatuoti, sulaukusi grupės pušalotiečių pasiūlymo. „Svarbu, kad žmonės kalbėtų ir girdėtų vienas kitą, kartu dirbdami daug ką galime nuveikti“, – įsitikinusi I. Jankauskaitė. Jos ir bendruomenės tarybos iniciatyva per akciją „Darom 2021“ sutvarkytos miestelio tvenkinio pakrantės. Pušaloto bendruomenės grupė taip pat prisijungė prie LRT paskelbtos akcijos „Geltonoji banga“, kuria išreiškta moralinė parama „Eurovizijos“ dalyvei – grupei „The Roop“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.