Iš traktoriaus – į lenktyninį automobilį

Į didžiulio traktoriaus rato ertmę telpa ir pats ūkininkas… Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Valakėlių kaimo ūkininko Ryčio Rutkausko ūkio erdviame garaže galima išvysti ne tik modernų kombainą ar traktorių, bet ir jauniausios Rutkauskų atžalos – septynmečio Gedo „techniką“ : vaikišką ekskavatorių, keturratį… Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos pirmokas savo laisvą laiką mielai leidžia kartu su tėčiu. Juo labiau kad čia pat stovi ir lenktyniniai Ryčio automobiliai: ralio kroso sportas – viena didžiausių valakėliečio aistrų. Tad mūsų pokalbis su Ryčiu nuolat šokinėjo nuo žemiškų ūkio reikalų prie daug puikių emocijų suteikiančių ralio kroso lenktynių ir treniruočių.

Pradžia – nuo kelių hektarų 

Inga ir Rytis Rutkauskai savo ūkį pradėjo kurti daugiau kaip prieš porą dešimtmečių – nuo kelių hektarų žemės ir vieno pardavimui paruošto traktoriaus. O šiandien jie – vieni sėkmingiausių rajono ūkininkų. 

„Tada, berods 1998-aisiais, turėjau šiek tiek kitokį verslą: pirkdavau naudotą žemės ūkio techniką ir ją suremontavęs – parduodavau. Jau turėjom ir nuosavos žemės, bet ją nuomodavom. Kartą netikėtai atėjo mintis: o kodėl pačiam nepabandžius žemdirbystės skonio? Traktoriumi, kurį ruošiausi parduoti, suariau vieną lauką ir pasėjau kviečius. Derlius tais metais subrendo stulbinantis, o grūdų supirkimo kainos irgi buvo kaip niekad didelės. Taip ir užsikabinau… – apie ūkio ištakas pasakoja Rytis. – Tiesa, ūkininkavimo kelyje netrūko nelygumų ir posūkių. Išbandėme daug ką. Kai grūdų kainos krito žemiau jų savikainos, ėmėmės gyvulininkystės. Laikėm paršavedes, auginom mėsinius galvijus. Tačiau ši žemdirbystės šaka ūkininkus labai suvaržo – ūkio negali palikti nė pusdieniui, visai nebelieka laiko atokvėpiui. Tad gyvulininkystės pamažu atsisakėm ir pradėjome ne tik mūsų krašte, bet ir Lietuvoje neįprastą verslą – gaminti šiaudų granules. Įsigijom jų gamybos įrangą, ją sumontavom renovuotame buvusios kolūkio fermos pastate, kurį pavertėme moderniu cechu. Šiaudų granulių gamybos verslas žadėjo puikias perspektyvas. Iš tiesų, kurį laiką viskas klostėsi palankiai. Didžioji dalis produkcijos iškeliaudavo į Lenkiją, pirkdavo ją ir lietuviai. Juk šiaudų granulės – puikus, ekonomiškas ir ekologiškas kuras. Deja, pakliuvom į nesąžiningo pirkėjo spąstus. Jam buvom pardavę didelį kiekį produkcijos, bet pinigų nesulaukėm ir patyrėm didelių nuostolių. Po ilgų svarstymų apsisprendėm šiaudų granulių gamybą nutraukti, o cecho įrangą pavyko sėkmingai parduoti. Pagrindinė mūsų ūkio šaka liko augalininkystė.“ 

Su gamtos „išdaigomis“ išmoko sugyventi 

Ryčio ir Ingos Rutkauskų šeima dabar dirba beveik 700 hektarų žemės, apie trečdalį jos – nuosava. Valakėlietis žemę pirkdavo, kai tik pavykdavo kur nors rasti laisvos. Todėl ir jų ūkio laukai plyti ne tik šalia Valakėlių, bet ir prie Ustukių, Norių, Kalneliškių, Pušaloto, Rinkūnų… Didžioji dalis laukų užsėti žieminiais kviečiais ir rapsais, apie penktadalį skirta vasarinėms kultūroms – kviečiams, pupoms, žirniams. 

Rytis patenkintas, kad ir kviečiai, ir rapsai sėkmingai peržiemojo, jų pasėliai dabar gražiai žaliuoja. 

„Žiemines kultūras stengiuosi pasėti kuo ankstesnį rudenį, kad želmenys iki žiemos sustiprėtų. Tada ir gamtos stichijos nebe tokios pavojingos. Gamta įvairių staigmenų pateikia kasmet, tad tenka išmokti su jomis sugyventi“, – sako optimizmo nestokojantis Valakėlių kaimo ūkininkas. 

Valakėliečio ūkio technika – galinga ir šiuolaikiška. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Rutkauskų ūkis jau turi visą tokiems dideliems laukų plotams reikalingą modernią techniką – kelis kombainus, traktorius, prie jų kabinamus agregatus. Yra ir pajėgi grūdų džiovykla, talpūs jų saugojimo bokštai, neseniai pastatytas naujas angaras. Įsigytu ekskavatoriumi ūkininkas teikia paslaugas ir kitiems. 

Valakėliečiai įgyvendino net kelis Europos Sąjungos fondų remiamus projektus ir tikina, jog nors rizikos ir buvo, bet ji visiškai pasiteisino. Ūkyje Rutkauskų šeimai talkina septyni samdomi darbuotojai. Mūsų pašnekovas džiaugiasi, jog tai patikimi, darbštūs žmonės. Anot Ryčio, juos, ypač tuos, kurie čia dirba jau seniai, galima vadinti stipria dešiniąja ūkio ranka. 

Aistra – ralio krosas 

Kai yra gerų pagalbininkų, daugiau laiko galima skirti ir savo pomėgiams. Rytį nuo mažens traukė ne tik žemės ūkio technika, bet ir toji, su kuria galima „pralenkti vėją“. Paauglystėje – mopedai, motociklai, vėliau – keturračiai, lenktyninės mašinos. 

Sportinį savo kelią Rytis Rutkauskas pradėjo dalyvaudamas automobilių kroso varžybose, bet širdis vis labiau linko prie ralio kroso. Rytis sako, jog tai – įspūdinga sporto šaka, daug emocijų suteikianti ne tik varžybų dalyviams – ji labai patraukli ir žiūrovo akiai. Ralio krose automobilių ratai išbando ir asfalto, ir žvyro dangą, o rezultatus lemia ne tik didelis greitis, bet ir apgalvota strategija. Būtina kuo geriau pažinti savo varžovus, numatyti, kokių staigmenų jie gali pateikti lenktynių trasoje, o ir pačiam mokėti „prispausti“ varžovą. Žinoma, pirmu smuiku groja automobilio paruošimas varžyboms. Juk lenktynėse bet koks incidentas ar technikos gedimas gali kainuoti labai daug – iš sportininko ar jo komandos atimti galimybę iškovoti itin brangius įskaitinius taškus. 

Baltijos ir Šiaurės Europos zonos šalių čempionate Rytis Rutkauskas iškovojo trečią vietą. Aidos GARASTAITĖS nuotr

Nors Rytis riziką mėgsta, tačiau jo įsitikinimu, ji turi būti gerai pasverta, nes ir viena klaida trasoje gali smarkiai sugadinti visų metų sezoną. Kad netikėtumų būtų kuo mažiau, į varžybas Rytis visada vežasi nemažą atsarginių lenktyninio automobilio dalių rezervą. Neseniai valakėlietis įsigijo naują, Latvijoje surinktą sportinį automobilį „Renault Twingo“. 

„Dabar jį bandau prisijaukinti. Po šio automobilio dangčiu slypi daug galingų „arklių“, bet ir priežiūros jam reikia ypatingos. Labai džiaugiuosi pažintimi su latviu Ugiu Traubergu, kuris sutiko būti mano automobilio mechaniku. Tai auksines rankas turintis, itin paslaugus ir nuoširdus žmogus“, – gerų žodžių braliukui iš Latvijos negaili Rytis Rutkauskas. 

Ryčio Rutkausko automobilis – lenktynių trasoje.

Įvairaus lygio ralio kroso varžybose Rytis ne kartą yra tapęs prizininku. Pernai vykusiame Baltijos ir Šiaurės Europos šalių zonos ralio kroso čempionate valakėlietis iškovojo trečią vietą. Teko rungtis su stipriausiais Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos sportininkais. 

„Žmona vis šmaikštauja, kad mano iškovota antra ar trečia vieta jos netenkina – prašo parvežti pirmą. Tokią dovaną jai parvežiau iš Lenkijoje vykusių varžybų“, – šypsosi mūsų pašnekovas. 

Žavi palaikymo komanda 

Treniruotis ar varžytis ralio kroso entuziastai važiuoja į įvairias vietas. Labai gerų trasų turi Latvija, kur vyksta net Pasaulio čempionatai, Estija, yra jų ir Lietuvoje. Ypač populiari – Vilkyčiuose prie Klaipėdos. Rytis kartu su sūneliu Gedu mėgsta ir kartingus – dažnai apsilanko Jurbarko, Šiaulių kartodromuose. 

Rytis Rutkauskas neseniai įkūrė savo vardo sporto klubą – „R. Rutkauskas-motosport“, o prieš porą savaičių šis klubas tapo Lietuvos automobilių sporto federacijos Asocijuotu nariu. 

Anot Ryčio, ralio krosas – tai ne tik treniruotės ar varžybos, bet ir mielas pasibuvimas su bendraminčiais, ilgi pašnekesiai, naujos pažintys. „Neretai į varžybas suvažiuoja po 200–250 dalyvių, o kur dar jų palaikymo komandos! Tad džiugių susitikimų tikrai netrūksta“, – savo pomėgio teikiamus džiaugsmus vardija Rytis Rutkauskas. 

Sūnus Gedas ir žmona Inga Rytį dažnai lydi į varžybas, ši žavi komanda turi ir bendrą komandinę aprangą. Šiemet Rytis yra pakviestas dalyvauti netrukus Lenkijoje vyksiančiame Europos ralio kroso čempionate. O tai dar viena nauja patirtis ir naujos pažintys. 

Tėčio pomėgiu užsikrėtė ir sūnus Gedas.

Ryčio žmona Inga Rutkauskienė daugeliui Pasvalio krašto gurmanų pažįstama kaip „IR Saldėsiai“ šeimininkė ir gardžių tortų bei kitų saldėsių kepėja. Klientų vertinimai teigia, jog Ingos tortai ne tik labai gražūs, bet ir dieviško skonio. 

Abi Ingos ir Ryčio Rutkauskų dukros jau gyvena savarankiškai. Abi dirba Pasvalyje – grožio verslo srityje: Meida teikia manikiūro, Reda – masažo paslaugas. Pagrandukas Gedas domisi ne tik motosportu, bet lanko ir futbolo treniruotes. Daug džiaugsmo Rutkauskams teikia pirmosios anūkės – dvejų metukų Milėjos – krykštavimas. 

Gimtojo kaimo žmonės Ryčiui Rutkauskui patikėjo Valakėlių bendruomenės pirmininko pareigas. „Žmones išjudinti, sudominti juos viena ar kita veikla – nelengva. Todėl prašau visų ir kiekvieno: ateikite su savo pasiūlymais, idėjomis, visi tarsimės ir tikrai surasime būdų, kaip jas įgyvendinti“, – savo kaimo sodiečius kviečia Rytis Rutkauskas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.