Boksininkai sesuo ir brolis dalyvavo čempionatuose

Lietuvos jaunių bokso čempionate Rytis Bajalis tapo nugalėtoju.

Lenkijos Kielcų mieste vykusiame Pasaulio jaunimo bokso čempionate dalyvavo žilpamūšietė Dija Bajalytė (svorio kategorija iki 48 kilogramų), o jos brolis Rytis Bajalis Lietuvos jaunių bokso čempionate antrus metus iš eilės savo amžiaus grupėje (iki 48 kg) tapo nugalėtoju.

– Tik gaila, kad tuo metu su Dija turėjau būti Lenkijoje, o Ryčiui sekundavo mano kolega vilnietis Miroslavas Krepštul. Vienam neįmanoma visur suspėti, – prisipažįsta aktyvus bokso treneris Stasys Balčiauskas. 

Kauno Šančių sveikatingumo sporto centre vykusiame Lietuvos jaunių bokso čempionate dalyvavo 123 boksininkai. Daugiausia aukso medalių iškovojo kauniečiai. Tačiau žilpamūšietis Rytis Bajalis auksą parvežė ir į Pasvalio rajoną. 

Vis dėlto Lenkijoje kur kas mažiau pasisekė Ryčio sesei Dijai, kuri pateko į šešioliktuką ir pralaimėjo boksininkei iš Nepalo. 

Pasaulio jaunimo bokso čempionate, kuris dėl pandemijos buvo perkeltas iš praėjusių metų, iš viso kovo jo 274 boksininkai ir 140 boksininkių iš 52 valstybių. Lietuvos rinktinei atstovavo aštuoni boksininkai – po keturis vaikinus ir merginas. 

Beje, Lietuvos boksininkės Pasaulio jaunimo čempionate dalyvavo pirmą kartą. 

– Mūsų Dija tokiose varžybose kovojo irgi pirmą sykį. Kai pamato iš viso pasaulio suvažiavusius šimtus boksininkų, mūsų sportininkai palūžta psichologiškai, – pastebi treneris Stasys Balčiauskas. – Mūsų boksininkams trūksta pasiruošimo tokiems čempionatams patirties. O kaip galima pasiruošti, jei beveik metus buvo uždaryti klubai, sporto salės. Kai pasaulis normaliai ruošėsi, Lietuvoje negalėjome niekur nei išeiti, nei išvažiuoti. 

Dija Bajalytė su treneriu Stasiu Balčiausku Lenkijoje dalyvavo Pasaulio jaunimo bokso čempionate.

Trenerio įsitikinimu, tarp Lietuvos rinktinės merginų prieš čempionatą Dija atrodė geriausiai: 

– Bet ji nesusitvarkė su jauduliu. Ringe buvo tarsi ne ta Dija. Ji gali labai daug, tačiau to neatskleidė, neparodė, tiesiog perdegė. Nieko nepadarysi. Toliau ruošiamės. Tikrai dar niekas neprarasta. 

Trenerio nuomone, apskritai Lietuvos rinktinės merginų pralaimėjimo priežastys – patirties trūkumas ir psichologija: 

– Savo šalyje dar neturim gilių merginų bokso tradicijų, nemažai valstybių mus lenkia geru dešimtmečiu. Neseniai treniruotis pradėjusios mūsų merginos pateko tarp geriausių pasaulio jaunųjų boksininkių ir psichologiškai buvo sunku atlaikyti tenkančią atsakomybę. Juk viskas nauja, nepatirta. Šalia ir Amerikos, Kubos, Indijos boksininkės, kurioms ši sporto šaka skiepijama nuo mažų dienų. O mūsų ne viena mergina prisipažino, kad Pasaulio čempionato ringe nesusitvarkė su užklupusia įtampa. 

Be to, dėl koronaviruso pandemijos sugriuvo tarptautinių turnyrų ir treniruočių stovyklų tvarkaraščiai. 

– Labai trūko ir fizinio pasirengimo bei sparingo kovų, – pripažįsta treneris. – Pandemija sugriovė visus mūsų planus ir prieš Pasaulio čempionatą turėjome vos dvi stovyklas – Lenkijoje ir Lietuvoje. Pasvalyje daugiausia sparingavomės tarpusavyje ir tik vieną dieną pavyko pasikviesti kaimynes latves. Vis dėlto Pasaulio čempionate įgavome daug vertingos patirties. Merginos pamatė, koks yra lygis, kur reikia tobulėti ir kiek reikia dirbti, norint pasiekti rezultatų… 

Treneris Stasys Balčiauskas už paramą padėkojo Pasvalio sporto mokyklai, uždarajai akcinei bendrovei „Svalex“, Tomui Vainorai, Gediminui Mickui, Laimučiui Slavinskui. Ir atskleidė, kad balandžio 29 – gegužės 1 dienomis Pasvalyje vyks Lietuvos rajonų suaugusiųjų ir jaunimo bokso čempionatas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.