KURANA: žengtas svarus žingsnis nemalonių kvapų prevencijai

„Kuranos“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Razmus, gamyklos vadovė Jolanta Kukurienė ir technologinių projektų vadovas Vaidotas Krisiūnas šalia naujosios kvapų šalinimo įrangos. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Didžiausia Baltijos šalyse bioetanolio gamykla „Kurana“ investavo į pažangią kvapų surinkimo sistemą, tad gamyklos vadovai tikisi, jog miestelėnus erzinę nemalonūs kvapai taps praeitimi. „Kuranos“ vadovai pasidalijo naujienomis apie šią ir kitas „Kuranos“ investicijas bei COVID-19 pandemijos iššūkius.

Švediška švaraus oro garantija 

„Kuranos“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Razmus teigia, kad anksčiau naudotos technologijos kvapus panaikindavo tik iš dalies. Problemos sprendimo paieškos truko pustrečių metų, buvo kreiptąsi į ne vieną Lietuvos ir užsienio įmonę. Buvo pasiūlyta daugybė variantų, tačiau garantijos, kad problema dings, nedavė niekas. 

„Džiaugiamės, kad pagaliau radome įmonę Švedijoje, kuri specializuojasi kvapų šalinimo srityje. Susisiekėme su jais, vėliau keliavome į Švediją, kad vietoje galėtume įvertinti jų atliktus darbus. Tai buvo vienintelė įmonė, kuri davė garantijas, kad pasieks tokius rezultatus, kurių mums reikia“, – teigė V. Razmus. 

Pasak „Kuranos“ technologinių projektų vadovo Vaidoto Krisiūno, įranga buvo sumontuota ir paleista praeitų metų lapkričio pabaigoje, o galutinai suderinta prieš Kalėdas. Rezultatai kol kas labai geri – kontroliniai matavimai parodė, kad į aplinką patenkantys kvapai nepasiekia net kvapo slenksčio normos, tikimasi, jog tokias normas pavyks išlaikyti visada. 

Švedijos įmonė naują kvapų šalinimo įrangą „Kuranoje“ sumontavo ir paleido praeitų metų lapkričio pabaigoje, o galutinai suderino prieš Kalėdas. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Ar tai reiškia, kad pasvaliečiai gali būti ramūs? „Tikimės, kad įdiegta naujoji sistema ir galimybė realiu laiku stebėti kvapų patekimą į aplinką bei operatyviai reaguoti šią problemą sumažins iki minimumo. Žinoma, nenutrūkstančios gamybos procese gali pasitaikyti visko, pavyzdžiui, galimi minimalūs kvapų nuotėkiai valant biodujų nusierinimo agregatus (filtrus), tačiau apie juos visuomet informuojame visuomenę, – pasakoja gamyklos vadovė Jolanta Kukurienė. 

Milijoninės investicijos į technologijas ir darbuotojų gerovę 

„Kurana“ dirba uždaru ciklu – žaliava, pavyzdžiui, grūdai, paimama iš žemės ir, perėjusi tam tikrus technologinius procesus, grąžinama į žemę – tik jau kitokiu pavidalu. Tokia technologija leidžia dirbti be atliekų ir sukurti aukščiausius reikalavimus atitinkančius produktus. Tai puikus tvarios ekonomikos pavyzdys, į kurio tobulinimą ir optimizavimą įmonė nuolat investuoja. 

„Praėjusiais metais įgyvendinome kelis projektus, kurių bendra vertė siekia beveik 2 mln. eurų. Į minėtąją naują kvapų surinkimo sistemą investavome 300 tūkst. eurų, dar beveik 200 tūkst. eurų investavome į darbuotojų gerovę“, – sako V. Razmus. 

Pasak jo, pagrindinė „Kuranos“ žaliava – kvietrugiai. Tačiau bendrovę labai domina ir kukurūzai, kurie savo sudėtyje turi daug krakmolo – medžiagos, reikalingos bioetanolio gamybai. Tiesa, lietuviški kukurūzai savyje turi maždaug 35–45 proc. drėgmės, norint juos išdžiovinti, reikėtų sunaudoti didžiulį kiekį energijos. Todėl „Kurana“ investavo 700 tūkst. eurų į „šlapių“ kukurūzų perdirbimo technologiją, leidžiančią perdirbant kukurūzus taupyti energiją ir mažinti šiltnamio efektą. 

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Be to, pusė milijono eurų investuota ir keičiant biomasės perdirbimo įrangą, kuri efektyviau tausoja energiją, o kartu ir gamtą. Iš bioreaktoriuose sufermentuotų žlaugtų (tai, kas lieka iš bioetanolio gamybai panaudotų grūdų) išgaunamas vanduo, kuris vėl grąžinamas į technologinį procesą. 

Biomasės koncentrate esančios biologiškai aktyvios medžiagos ir mikroorganizmai, taip pat azotas, siera, kalis, fosforas pagerina dirvos struktūrą, padidina humuso kiekį. „Kurana“ jau ne vienerius metus bendradarbiauja su Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro filialu Joniškėlio bandymų stotimi, siekdama sukurti efektyviausią biomasės panaudojimo žemės ūkyje technologiją. 

Koronavirusas gamybos nesustabdė 

2020 metai buvo išties išskirtiniai – visą pasaulį paveikusi koronaviruso pandemija skaudžiai smogė įvairiems verslams. 

„Praėjusių metų pavasaris išties buvo kupinas nežinios. Nors realių susirgimų tuomet beveik nebuvo, baimės bei nerimo – labai daug. O rudenį, kai atėjo laikas įgyvendinti kelis didelius projektus, koronavirusas tikrai smarkiai smogė Lietuvai ir mūsų įmonei. Tai buvo sudėtingas laikotarpis, kai teko laviruoti diegiant naujas technologijas ir tuo pačiu metu nemažinti gamybos apimčių. Bet mums pavyko“, – džiaugiasi gamyklos vadovė J. Kukurienė ir priduria, kad gerų rezultatų davė įmonėje įdiegtos COVID-19 ligos prevencinės priemonės. 

Anot J. Kukurienės, sergamumas buvo epizodinis ir buvo imtąsi visų priemonių, kad liga neišplistų, nereikėtų mažinti ar stabdyti gamybos. Nuo spalio pabaigos iki sausio vidurio kiekvieną savaitę darbuotojams buvo atliekami PGR tyrimai iš nosiaryklės. „Kurana“ bendradarbiavo su laboratorija „Medicina practica“, tad operatyviai sužinodavo apie galimas grėsmes. Įmonė taip pat skatino darbuotojus elgtis atsakingai ir net jeigu kažkas iš jų šeimos narių turėjo kontaktą su sergančiuoju, saugiai saviizoliuotis namuose. 

300 tūkst. eurų kainavusi įranga leidžia realiu laiku stebėti kvapų patekimą į aplinką ir operatyviai reaguoti į visas kylančias problemas. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Daug padėjo ir tai, kad dar pavasarį pasitvirtinome naują tvarką ir perskirstėme kolektyvą taip, kad darbuotojai kuo mažiau vienas su kitu kontaktuotų. Susirgimo atvejais tai leido iš gamybos patraukti ne 15, o tik 2–3 žmones. Lengva nebuvo, stengėmės visi – buvo etapas, kai ir gamybos vadovai turėjo prisijungti prie pamainos ir, neskaičiuojant asmeninio laiko, padaryti viską, kad gamyba nestotų“, – atvirauja J. Kukurienė ir sako, kad krizinėse situacijose labai svarbu susitelkimas, socialinė atsakomybė. 

Pandemijos akivaizdoje „Kurana“ ne tik rūpinosi savo darbuotojais, bet ir palaikė priešakinėse linijose su virusu kovojančius medikus – bioetanolio gamykla 35 Lietuvos ligoninėms neatlygintinai padovanojo 35 tūkst. litrų dezinfekcinio skysčio. 

Premija už atvestą darbuotoją

 „Kuranoje“ šiuo metu dirba beveik 100 žmonių, beveik du trečdaliai jų – mūsų rajono gyventojai. Apie tai, kad įmonė – trokštamas darbdavys, žino daugelis. Čia mokami geri atlyginimai, darbuotojai piniginėmis premijomis skatinami prisidėti prie įmonės optimizavimo, mokytis bei kelti kvalifikaciją, nuo 2015 metų čia veikia progresyvi Lean vadybos sistema. 

„Pandemija tikrai įnešė daug nežinios, pradžioje ir neužtikrintumo įvairiose rinkose, tačiau būtent tokiomis situacijomis labai svarbu skatinti ir palaikyti darbuotojus. Todėl gerindami jų gerbūvį suremontavome administracines patalpas, atnaujinome ventiliacinę sistemą, įrengėme atskirą valgomąjį“, – vardija generalinio direktoriaus pavaduotojas V. Razmus bei džiaugiasi, kad įgyvendino ir dar vieną skatinimo programą – nemokamą darbuotojų maitinimą. 

Gamyklos vadovė J. Kukurienė pasakoja, kad „Kuranoje“ vyksta ir savotiška akcija „Atvesk draugą“. „Nuolat didinant gamybos apimtis atsiranda ir naujų darbuotojų poreikis. Dažnai būna rizikinga į darbą priimti nepažįstamą žmogų, nes nežinai, ar jis pritaps. Vadovaujamės nuostata, kad mūsų darbuotojų rekomenduotas žmogus, bus tokios pat kultūros ir sąžiningumo, kaip jį rekomendavęs asmuo. Tad jei mūsų darbuotojas pasiūlo gerą naują darbuotoją, gauna už tai premiją“, – pasakojo „Kuranos“ gamyklos vadovė.

Užs. Nr. 30

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.