Sėkmingo verslo ir veiklių entuziastų bendrystė

Graži bendrystė sieja visuomeninės organizacijos „Būk geresnis“ įkūrėjus pumpėniečius brolius Martyną ir Arminą Vareikas bei iš šio krašto kilusius verslininkus Ramūną Petronavičių ir Marijų Brašką (antras ir trečias iš kairės). Asmeninio albumo nuotrauka

Socialiai atsakinga įmonė… Oficialia kalba šie žodžiai įvardija verslą, padedantį kurti tvaresnį pasaulį, jo duoklę visuomenei labdaros ir savanorystės pavidalu, asmeninės socialinės atsakomybės principą: „pradėk nuo savęs“. O žmogiškąja kalba – plačią ir dosnią širdį, šimtus ar tūkstančius laimingesnių tapusių žmonių. Būtent tokį verslą puoselėja du mūsų kraštiečiai, siuntų pervežimo bendrovės „Toras LT“ įkūrėjai ir savininkai – Pumpėnuose gimęs ir augęs Marijus Braška bei iš gretimo Lavėnų kaimo kilęs Ramūnas Petronavičius.

Ryšiai su gimtine išliko stiprūs 

Pernai metų Pasvalio jaunimo apdovanojimuose „Toras LT“ pelnė „Metų partnerio“ titulą – už jaunų žmonių iniciatyvoms suteiktą paramą. Vienas ryškiausių tokios paramos pavyzdžių – verslininkų draugystė su Pumpėnų miestelio bendruomene, su čia veikiančia visuomenine organizacija „Būk geresnis“. „Toras LT“ daug pagelbėjo tvarkant poilsio zoną prie Pumpėnų ežerėlio, statant pontoninį lieptą. Ši bendrovė yra nuolatinis pumpėniečių švenčių, sporto renginių bei kitų prasmingų sumanymų rėmėjas. Dabar ji tapo dar vienos įspūdingos iniciatyvos – restauruoti istorinį Pumpėnų malūną – vienu iš mecenatų.

„Toras LT“ padėjo kurti ir 2020 metų Kalėdų stebuklą, daug džiugių akimirkų dovanojusį net 800 Pasvalio krašto vaikų. Šis stebuklas – kitų dviejų pumpėniečių – brolių Armino ir Martyno Vareikų įkurtos nevyriausybinės organizacijos „Būk geresnis“ ir verslo klubo „Nevėžis“ BMI sumanyta bei įgyvendinta idėja. Beje, šio klubo nariai yra ir jau minėti mūsų kraštiečiai Marijus Braška bei Ramūnas Petronavičius. 

Savo mintimis apie socialiai atsakingą verslą, mecenatystę, apie gimtinės trauką Marijus Braška sutiko pasidalinti ir su „Darbo“ skaitytojais. 

Du mūsų kraštiečiai, Pumpėnuose gimę ir užaugę įmonės „Toras LT“ komandos nariai Miglė Pakėnienė ir Marijus Braška, dažni savo miestelio renginių svečiai ir rėmėjai. Asmeninio albumo nuotrauka

„Kai nebuvo karantininių ribojimų, Pumpėnuose lankydavausi labai dažnai. Ten gyvena mano tėvai – Zita ir Remigijus Braškos, mano brolis Gytis, irgi dirbantis „Toras LT“ įmonėje. Gimtinėje teko daug paplušėti, kai tėvai Pumpėnuose statė sulčių spaudyklą. Sezono metu klientų joje būna pilna. Bet dabar sezonas baigėsi, tad tėvų sodyboje sumanėm įrengti dar ir mėsos perdirbimo cechą. Tikimės, kad netrukus galėsim pasiūlyti gardžių produktų, pagamintų iš vietos ūkininkų užaugintų gyvulių mėsos. 

Besilankant Pumpėnuose, mane visada maloniai stebina aktyvus miestelio bendruomenės gyvenimas. Su veikliuoju Arminu Vareika esam pažįstami nuo vaikystės. Augom tame pačiame miestelyje, lankėm tą pačią mokyklą. Arminas visada buvo labai visuomeniškas. Kai prieš keletą metų jis kreipėsi su prašymu, kad „Toras LT“ paremtų miestelio šventę, nedvejodamas sutikau. O po to mūsų įmonė jau nebepraleisdavo nė vienos pumpėniečių bendruomenės iniciatyvos ar akcijos. Iš pradžių mūsų parama buvo nedidelė, bet augant įmonei, augo ir mūsų galimybės. Pagelbėti iniciatyviems kraštiečiams nei aš, nei Ramūnas Petronavičius niekada neatsisakom – tokį mūsų įmonės apsisprendimą jie puikiai žino, – „Toras LT“ bendrasavininkis Marijus Braška atviras ir tolesnėms draugystės su gimtojo miestelio bendruomene perspektyvoms. – Kai Arminas, svečiuodamasis verslo klubo „Nevėžis“ BMI susitikime, užsiminė apie „Kalėdinio karavano“, vėliau pavadinto „Kalėdiniu stebuklu“ idėją, ją paremti sutarė visi šio klubo nariai. Buvo labai malonu jausti tokią bendraminčių vienybę.“ 

Vienu reisu – apie tūkstantį siuntų 

2013 metais įkurta siuntų pervežimo kompanija „Toras LT“ sėkmingai gyvuoja jau aštuntus metus. 

„Iki tol turėjau interneto svetainių kūrimo verslą, tad buvau įgijęs nemažai patirties ieškant klientų. 

Marijus Braška įsitikinęs, jog ateitį turi tik socialiai atsakingas verslas. Aidos GARASTAITĖS nuotrauka.

Vis dėlto, kai su Ramūnu Petronavičiumi nutarėme kurti siuntų pervežimo įmonę, pradžia nebuvo lengva, – įmonės ištakas prisimena Marijus Braška. Įsigijom kelis mikroautobusus, pirmaisiais metais prie jų vairo dažnai tekdavo sėsti ir man pačiam – trūko ir lėšų, ir užsakymų. Bet laikui bėgant pasitikėjimas mūsų bendrove didėjo, klientų ir siuntų vis daugėjo. Šiandien bendrovėje dirba per 30 žmonių, turim 35 mikroautobusus, o praėjusią savaitę nusipirkom trečiąjį vilkiką. Siuntas iš Lietuvos vežam į Angliją, Škotiją, o iš ten – į Lietuvą. Mūsų mikroautobusai po abi šalis kasdien zuja surinkinėdami siunčiamas ir išvežiodami parvežtas siuntas. Surinktos siuntos saugiai perkraunamos į specialius konteinerius, o jie – į vilkikus, kurie siuntas gabena tolimaisiais maršrutais – į vieną ar kitą pusę. 

Vairuotojų kaita pas mus labai nedidelė, tad daugelis jų patirtį pervežimų srityje kaupia nuo pat įmonės gyvavimo pradžios. Mūsų bendrovėje dirba nemažai Pasvalio krašto žmonių – iš Pumpėnų, Rinkūnų, Krinčino. Tikra pumpėnietė yra ir mano dešinioji ranka „Toras LT“ komandoje – Miglė Pakėnienė. Ji irgi aktyviai dalyvauja gimtojo miestelio bendruomenės renginiuose, ten dažnai atstovauja mūsų įmonei.“ 

„Toras LT“ transportą gali matyti beveik visose Pumpėnų miestelio šventėse. Asmeninio albumo nuotrauka.

„Toras LT“ socialiai atsakingos įmonės vardo nusipelnė dar ir todėl, kad nuoširdžiai rūpinasi savo darbuotojais. Visų vairuotojų sveikata yra apdrausta, tad sunegalavę užsienio šalyse visas gydymo paslaugas gautų nemokamai. Marijus Braška minėjo, jog pandemija įmonės darbo neišderino. Buvo susirgę tik trys jos darbuotojai: vienas pavasarį, o du – rudenį. Kruopščiai saugoma ir klientų sveikata – su jais bendraujama laikantis visų saugumo reikalavimų. 

Kadangi iš Didžiosios Britanijos grįžusiems vairuotojams privalu izoliuotis, bendrovė šiam reikalui yra išnuomojusi tris patogius butus. Vairuotojų atlyginimai irgi neprasti – per dieną jie uždirba nuo 60 iki 90 eurų. Visas siuntas „Toras LT“ paima tiesiai iš kliento, net iš atokiausių kaimų ir vienkiemių, o atgabentas irgi atveža iki pat gavėjo namų durų. Atsiliepimai liudija, jog klientai labiausiai vertina paslaugos operatyvumą, pristatymo punktualumą, vairuotojų mandagumą. Pastariesiems dažnai tenka pagelbėti žmogui, pildant siunčiamų daiktų sąrašą, nes tą padaryti reikia labai kruopščiai ir detaliai – iki smulkmenų. 

Anot Marijaus Braškos, 2020 metai „Toras LT“ bendrovei buvo rekordiniai – per karantiną siuntų padaugėjo beveik tris kartus. 

„Toras LT“ mikroautobusai, rinkdami ir išvežiodami siuntas, kasdien nuvažiuoja tūkstančius kilometrų. Asmeninio albumo nuotrauka.

„Savaime suprantama, kai judėjimas tarp valstybių buvo laisvas, išvažiavę į svečias šalis tautiečiai dažniau grįždavo namo į Lietuvą ir artimiesiems patys parveždavo lauktuvių. O važiuodami atgal – patys išsiveždavo gausius lauknešėlius. Be to, su lietuviškomis lauktuvėmis užsienyje dirbančius savo namiškius aplankydavo Lietuvoje likę jų šeimų nariai. Dabar, kai tokios kelionės suvaržytos, į abi puses keliauja siuntos. 80 proc. visų siuntų siunčia privatūs asmenys ir tik apie penktadalį – įmonės. Vilkikai su siuntomis iš Lietuvos į Angliją iškeliauja kiekvieną trečiadienį. Į vieną vilkiką pakrauname 700–1000 siuntų, panašiai tiek pat parvežame ir atgal į Lietuvą. Tad per metus iš viso pergabename apie 100 tūkst. siuntų. Turime per 10 tūkst. nuolatinių klientų. Sudėjus visų mūsų mašinų per dieną nuvažiuotą kelią, būtų daugiau kaip 3 tūkst. kilometrų kasdien“, – apie siuntų pervežimo subtilybes pasakoja Marijus Braška. 

Patikimumo ir stiprybės liudijimai 

Veiklūs ir sumanūs „Toras LT“ įkūrėjai neapsiribojo vien pervežimo verslu. Kita jų įkurta įmonė – UAB „Rentau“ – moderniu verslo centru pavertė buvusios Panevėžio elektrotechnikos gamyklos pastatą. Trys viršutiniai jo aukštai skirti butams, studijoms, apartamentams, o apačioje kuriasi biurai, kūrybinės dirbtuvės, sporto klubai, kavinės. Beje, jaukią kavinę čia atidaryti ketina ir patys „Toras LT“ savininkai. Seną, kone Panevėžio centre (Kranto gatvėje) stūksojusį pastatą-vaiduoklį, moderniu verslo centru pavertę ir jo aplinką gražiai sutvarkę verslininkai daug prisidėjo prie Panevėžio atnaujinimo. Marijus minėjo, jog jau suprojektuotas ir netrukus bus pradėtas statyti šiuolaikiškas „Toras LT“ logistikos centras. 

Veiklios, nuolat augančios, savo darbuotojais nuoširdžiai besirūpinančios bendrovės veikla neliko nepastebėta. „Toras LT“ įmonė yra pelniusi net kelis „Gazelės“ apdovanojimus. O „Gazelės“ ženklas yra įmonės stiprėjimo, jos patikimumo, paslaugų kokybės garantas. 

„Toras LT“ bendrovė pernai pelnė ir verslo žmonių itin vertinamą „TOP įmonės“ titulą, teikiamą įmonėms, kuriančioms ilgalaikį verslą ir klojančioms tvirtus ekonominius pamatus Lietuvos valstybei. Griežtus „TOP įmonės“ kriterijus šiandien atitinka tik 7 proc. visų šalies įmonių. 

Anksti kėlęs – nesigailėsi

Paklaustas, kaip pasikeitė Pumpėnai nuo jo vaikystės laikų, Marijus šypsosi, jog vaikystę turbūt visi mes prisimenam su nostalgija, kaip vieną gražiausių gyvenimo laikotarpių. 

„Aš visada mėgau aktyvią veiklą, lankiau įvairius būrelius, sportavau, varžybose atstovaudavau mokyklai. Džiugina, kad Pumpėnai tampa vis atviresniu, svetingesniu, daug gražių veiklų ir prasmingų renginių galinčiu pasiūlyti miesteliu. Tai didelis jo bendruomenės, organizacijos „Būk geresnis“, gražias tradicijas puoselėjančių brolių vienuolių nuopelnas. Entuziazmas ir susitelkimas gali labai daug“, – įsitikinęs mūsų pašnekovas. 

Marijus kartu su broliu Gyčiu Pumpėnuose gyvenantiems savo tėvams Zitai ir Remigijui Braškoms talkino statant modernią sulčių spaudyklą. idos GARASTAITĖS nuotrauka.

„Toras LT“ remia ne tik pumpėniečių iniciatyvas. Daugybės padėkų ši įmonė susilaukia už suteiktas nemokamas pervežimo paslaugas. Bendrovės vilkikams teko į Lietuvą vežti Didžiosios Britanijos lietuvių bendruomenės, kitų geradarių surinktą paramą nuo gaisro nukentėjusiai šeimai, vargingai gyvenančioms šeimoms. Ypač tokių pervežimų padaugėja prieš šv. Kalėdas, kai Didžiojoje Britanijoje gyvenantys geraširdžiai tautiečiai Lietuvos labdaros organizacijoms siunčia žaislų, rūbų, vaišių.

„Esam Panevėžio krepšinio klubo „Lietkabelis“, Vitalijaus Karpačiausko vardo bokso turnyro rėmėjai. Remiam Panevėžio futbolo komandą, jauną Pumpėnų miestelio krepšinio komandą „Būk geresnis“. Malonu išgirsti šių komandų aistruolį sakant: „Kadangi esat mano mylimos komandos rėmėjai, tai ir savo siuntą patikėsiu tik jums…“ – šypsosi Marijus Braška. 

„Toras LT“ įkūrėjas šmaikštauja, jog, kaip ir pataria senolių išmintis, nė kiek nesigaili jaunas sukūręs ir verslą, ir šeimą. Jo žmona Sigita – šiaulietė. Panevėžyje apsigyvenusi Braškų šeima augina dukrą Kamilę, kuri birželį švęs penkioliktąjį savo gimtadienį. Sigita Panevėžyje turi savo pačios kurtų rūbų parduotuvę „Style 4 You“. Ją atidarė neseniai – prieš pat paskelbiant karantiną. Tad darbas parduotuvėje net nespėjo kaip reikiant įsibėgėti. Bet dailius rūbus modeliuojančią bei siuvančią Sigitą daugelis panevėžiečių jau žino ir jos rankų gaminius mielai užsisako internetu. 

Pasmalsavus apie laisvalaikio pomėgius, Marijus sako, jog nepamiršo sporto, o nauja jo aistra yra motociklai. Daugybę veiklų turinčiam žmogui laisvo laiko lieka labai mažai, bet, kai atitrūksta nuo darbų, mielai su šeima keliauja po Lietuvą. 

„Po užsienį daug prisikeliavau darbo reikalais, o gražioje mūsų Lietuvoje dar ne viską esam pamatę. Artėjant vasarai vis daugiau reikalų atsiras gimtuosiuose Pumpėnuose – ne tik tėvų sodyboje, bet ir miestelio bendruomenėje. Juk, reikia tikėtis, karantinas baigsis ir gyvenimas vėl grįš į įprastas vėžes“, – atsisveikinant viltingai sako Marijus Braška.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.